I RETTEN: Kvinnen møtte i retten mandag, men ønsket ikke forklare seg.
I RETTEN: Kvinnen møtte i retten mandag, men ønsket ikke forklare seg. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Politiets teorier:

– Derfor drepte hun faren og eks-samboeren

KRISTIANSAND (TV 2): Påtalemyndigheten mener penger, kamp om barna og hevn for seksuelle overgrep er noen mulige motiv for at en kvinne i 40-årene drepte to menn; hennes egen far og sin eks-samboer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En syvbarnsmor i 40-årene fra Agder er tiltalt for å ha dopet ned og drept sin egen far, samt sin 66 år gamle eks-samboer.

Faren skal ha blitt drept i sitt eget hjem tilbake i 2002, mens eks-samboeren døde på et hotellrom i Kristiansand sentrum natt til 6. april 2014.

Etter eks-samboerens død fattet politiet interesse for kvinnen, og det ble satt i gang en skjult politioperasjon, som igjen førte til pågripelsen av kvinnen i september 2017.

Mulige motiv

Kvinnen selv erkjente ikke straffskyld for noen av de syv tiltalepunktene da rettssaken startet mandag morgen.

Hun har heller ikke ønsket å forklare seg i retten, og har ikke forklart seg for politiet etter at hun fikk status som siktet.

Statsadvokat Leif Aleksandersen var i sitt innledningsforedrag mandag innom en rekke mulige motiv for drapene på faren og eks-samboeren.

For drapet på faren mener påtalemyndigheten at motivet er et av eller en kombinasjon av disse faktorene:

Hevn for seksuelle overgrep kvinnen har påstått at hun har vært utsatt for av faren i barndommen.

Økonomi. Påtalemyndigheten antydet at kvinnen kan ha fått sett et testamente dagen før faren døde, og at penger kan ha vært motivasjonen for drapet.

For drapet på eks-samboeren mener politiet at dette er mulige motiv:

​Økonomi. At kvinnen ønsket å utnytte mannen og få tilgang til hans penger. Blant annet er hun fanget på overvåkningsvideo mens hun forsøker å ta ut penger med bankkortet hans den natten han døde.

Generelt konfliktnivå. Kvinnen og den avdøde mannen skal ha hatt et svært konfliktfylt forhold helt siden de møttes i 2003 og fram til 2014. I slutten av mars, bare et par uker før han døde, skrev kvinnen en melding til ham med følgende tekst: «Du er tøff i trynet nå, men ikke så lenge».

Barnefordelingssak. De to hadde to barn sammen. Avdøde ønsket å få omsorgen for minst ett av barna.

– Det er klart at det skal legges fram bevisførsel for dette, men foreløpig antyder vi at drapene er knyttet til økonomi, seksuelle overgrep eller barnefordelingssaken, sier Aleksandersen til TV 2.

Olav Sylte sa i sitt svar til statsadvokatens innledningsforedrag, at han reagerer på at påtalemyndigheten er så opptatt av motiv, og understreker at selve drapene må bevises.

– Det må jo sees på motiv, om det er noen mulighet for at hun kan ha gjort dette, men må vi se på og eventuelt få det bevist om hun faktisk har gjort det, sa Sylte.

– Høyt konfliktnivå

Aleksandersen tegnet i sitt innledningsforedrag et bilde av en kvinne med mange konfliktfylte relasjoner. Blant annet har kvinnen barn med flere forskjellige menn, og flere av barna har blitt tatt hånd om av barnevernet.

De to barna kvinnen og avdøde hadde sammen, var også i perioder i fosterhjem.

I tillegg er ikke kvinnen noen gang registrert med jobb i arbeidstakerregisteret.

– Hun har levd av beskjedne summer fra NAV, samtidig som det er gjort tre store innbetalinger til hennes konto i forbindelse med arv, sa Aleksandersen.

En av disse utbetalingene var en sum på en millioner kroner, som hun fikk utbetalt etter at faren døde, et dødsfall hun selv nå altså er tiltalt for å stå bak.

Bekymringsmelding

Kvinnen er, i tillegg til de to drapene, også tiltalt for å ha dopet ned en av sine tidligere kjærester tre ganger, samt å ha stjålet 150.000 kroner, ved bruk av bankkortet hans. Dette nekter hun også for å ha gjort.

Både den avdøde eks-samboeren og flere av hennes andre eks-kjærester skal ha opplevd at kvinnen forsøkte å utnyttet dem økonomisk.

Eks-kona til kvinnens avdøde eks-samboer, som var sammen med ham i 17 år før han traff tiltalte, sendte ett år før drapet en bekymringsmelding om kvinnen til politiet.

Problemet var bare at mailadressen var feil, og at den ikke kom fram. Derfor mottok politiet først bekymringsmeldingen etter at eks-samboeren var død.

I bekymringsmeldingen skrev den tidligere kona at tiltalte var en svært beregnende og skummel person å komme på kant med. Ifølge henne skal tiltalte ha innrømmet ovenfor eks-samboeren at hun hadde drept faren sin i 2002.

«Hun har mange ganger sagt at hun er så smart at de aldri får tatt henne. Jeg er redd en morder går løs» skrev hun, ett år før den 66 år gamle mannen ble funnet død på hotellrom 221 i Kristiansand sentrum.

Kritisk til metode

Kvinnens advokat Sylte mener det ikke finnes bevis for at kvinnen har begått noen drap.

– Hun sier hun er uskyldig, og jeg skal bygge forsvaret på bevis som støtter dette, sier han til TV 2.

Da politiet startet en skjult undercover-operasjon mot kvinnen, ble det blant annet benyttet skjult opptak. Drapstiltalte og en kvinnelig agent møttes hele 49 ganger, der møtene kunne vare fra 10 minutter til 13 timer.

Sylte har tatt spørsmålet om hvorvidt skjulte opptak fra denne agenten kan legges fram i retten.

– En mistenkt i en straffesak har rett til å ikke forklare seg. Jeg mener at disse opptakene bryter med denne retten, sier han.

Tingretten mente dette var noe rettens administrator i Kristiansand tingrett måtte ta stilling til, og lagmannsretten avviste Syltes anke. Nå er spørsmålet anket til Høyesterett.

Totalt er det et enormt bevismateriale som skal legges fram i Kristiansand, og hele 125 personer står på vitnelisten. Saken er berammet til å vare helt til 24. januar neste år.