Edvard Os og Joachim Walltin.
Edvard Os og Joachim Walltin.

Ingen streik i norsk hockey

Partene ble enige mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spillerforeningen NISO og klubbene, representert ved NHO Idrett/Abelia, har vært gjennom to runder med forhandlinger uten resultat. Dermed havnet saken på Riksmeklerens bord og ble behandlet der mandag.

Det endte med enighet, og det blir dermed ingen streik. Fristen for å oppnå enighet var satt til midnatt mandag.

– Nå er meklingen mellom Abelia og NISO ferdig, og partene har oppnådd en minnelig løsning som begge har akseptert og som innebærer at det ikke blir noen streik i morgen, sier Edvard Os hos Riksmekleren til TV 2.

– Det har vært en ganske lang dag hvor partene har jobbet konstruktivt om de interessekonfliktene det har dreid seg om. Vi kan ikke gå inn i detaljer om forhandlingsgrunnlaget, men begge har jobbet konstruktivt for å få til en løsning som begge kan leve med, fortsetter han.

– Vi hadde et ganske utfordrende utgangspunkt, men begge parter har vært villige til å bevege seg i meklingen, og vi er glade for at vi nå kom til enighet, sier advokat Thomas Urdal Johnsen, som har vært forhandlingsleder for Abelia/NHO Idrett.

NISO-leder Joachim Walltin er fornøyd med løsningen. Minstelønn for spillere i Get-ligaen var sakens kjerne.

– Det viktigste for oss var at vi kom i mål med et godt resultat som vi kan komme tilbake til våre medlemmer om. Vi har jobbet konstruktivt i hele dag og er fornøyd med å komme i mål før midnatt, sier han.

– Dette er krav vi har jobbet med å fremme i to år. Utgangspunktet var vanskelig, men vi har fått et resultat som begge kan leve med, konstaterer NISO-sjefen.

NISOs nettsider opplyses det at det blir sendt anmodning innen 1. desember til særforbundene (håndball/ishockey) fra NISO og Abelia «om å oppjustere gjeldende minimumslønn for utøvere med profesjonell kontrakt der hensynet til både utøver og klubb ivaretas, med virkning fra det tidspunkt dette tidligst kan gjennomføres for hvert enkelt særforbund.»

– Det har vi gode erfaringer med fra tidligere. Vi er sikker på at vi vil oppnå et godt utfall for våre medlemmer, sier Waltin.

​​Ifølge en pressemelding innebærer enigheten følgende:

  • Spørsmål om minstelønn og karriereforberedende tiltak blir ikke en del av overenskomsten, men partene sender en anmodning til blant annet de ulike særforbundene om å vurdere disse punktene.
  • Det blir en ny bestemmelse i overenskomsten om spillernes mentale helse.
  • Det blir en ny bestemmelse om doping og kampfiksing i overenskomsten, som viser til gjeldende regler i idretten.
  • Bestemmelsen om reisetid er omformulert.

– Med endringene vil dette fortsatt være en overenskomst som er godt tilpasset alle tre idretter som er omfattet av den. Det viktigste for oss er at klubbene nå kan fortsette sitt gode arbeid som tidligere, sier Johnsen.

Her er alle punktene partene ble enig om (ekstern lenke, Riksmekleren)

69 spillere ville bli tatt ut i streik dersom det ikke hadde blitt enighet. De ville blitt fordelt forholdsvis jevnt mellom klubbene.

Norges Ishockeyforbund var ikke part i saken og varslet at uansett ville ligaspillet gått som vanlig.

Siden det er færre organiserte klubber og spillere i håndballen enn i ishockey og fotball, ville omfanget ved en eventuell streik der blitt mindre.

NISO krevde blant annet at minstelønnen ble hevet til 4000 kroner i måneden. I dag har spillere i håndball og ishockey med profesjonelle kontrakter et minstekrav på bare en firedel av dette.

En streik blant norske ishockeyspillere ville vært den første noensinne.