Skal man finne ut om en bil er skuddsikker eller ei - så må man kanskje skyte på den?
Skal man finne ut om en bil er skuddsikker eller ei - så må man kanskje skyte på den?

Denne bilen får en helt spesiell oppgave

Skuddsikker – det er det gode grunner til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt siden etterkrigstiden har det italienske politiet hatt patruljebiler som politifolk i de fleste andre land har misunt dem. Vi snakker om heftige og lekre biler fra Alfa Romeo, Lamborghini og Ferrari, for å nevne noen.

Mens man i vår del av verden ofte måtte ta til takke med Volvo Amazon eller VW Boble.

Nå har det italienske politiet fått hele 19 nye biler. Denne gangen amerikanske SUV-er som er levert av Jeep. Nemlig Grand Cherokee.

Ikke så unaturlig med Jeep

Med sitt firkantede ytre kan den stå i sterk kontrast til det linjelekre ytret som en del av de italienske godbitene byr på. Men det er neppe helt tilfeldig.

Jeep er nemlig nå en del av FCA-gruppen, sammen med blant andre Fiat og Alfa Romeo. Dessuten er ikke Jeepene vanlige patruljebiler. De skal brukes av det italienske terrorpolitiet og er preppet og bygget deretter.

Her er det forsterket og skuddsikkert karosseri og vinduer. Også dekk som skal være skuddsikre. Understellet er oppgradert for å optimalisere bilene til behovene.

Lamborghini politibil: Dette hadde vært noe for UP

Ikke V8-bensin, men en sekssylindret dieselmotor bak grillen. Selvfølgelig er den utstyr med blålys.
Ikke V8-bensin, men en sekssylindret dieselmotor bak grillen. Selvfølgelig er den utstyr med blålys.

Dieselmotor

Innvendig er også bilen tilpasset de tøffe oppgavene den er satt til å gjøre. Vi snakker om ulike avanserte samband, telefon og online-teknologi.

Innvendig finnes også skuddsikre vester, både for fører og passasjerer om man måtte trenge det. Sammen med automatvåpen i egne holdere.

Man skulle da kanskje også tro at det satt en sint V8-motor bak den firkantede grillen, men det gjør det ikke. Her har man valgt en sekssylindret dieselmaskin på 3 liter, den yter 190 hestekrefter. Bilene har 8-trinns automatgir og så klart firehjulsdrift for å sikre god framkommelighet under krevende forhold.

I sivil utgave skal den kunne klare 190 km/t i toppfart og gjøre unna 0-100 km/t på 10 sekunder. Disse skuddsikre bilene veier en del mer og har nok derfor ikke helt de samme ytelsene.

Snart kan du få bot – uten at politiet har stoppet deg

Masse avansert sambandsutstyr og en ekstra skjerm på toppen av den originale preger interiøret.
Masse avansert sambandsutstyr og en ekstra skjerm på toppen av den originale preger interiøret.

Kan komme andre Jeep-modeller også

Innen året er omme skal de 19 bilene være i drift, over hele Italia. De første er allerede på plass i Roma. Man håper at dette kan være et historiske partnerskapet mellom FCA-gruppen og Carabinieri, det italienske terrorpolitiet. Det finnes også planer om å ta andre Jeep-modeller som Renegade og Wrangler inn i politibil-flåten.

– Sluttresultatet er et taktisk kjøretøy som er i stand til å tilby førsteklasses sikkerhet for offentlige tjenestemenn og kvinner. Samtidig tilbyr bilen utmerket mekanisk pålitelighet, noe som gjør den velegnet til å løse disse krevende oppdragene med suksess, skriver Jeep i en pressemelding.

Så får vi bare håpe de har rett i det, samtidig som vi håper disse antiterror-bilene ikke må bli brukt til det de er bygget for.

Les også: Denne er kåret til beste politibil noensinne

Video: Dette ble for tøft, selv for en Jeep