Helena (42) har laget 1.000 kalendergaver til barna

Helena (42) lager ti pakkekalendere i år, mens Bettina (33) har valgt en helt annen løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åttebarnsmor Helena Smedsrud fra Nedre Eiker er kanskje Norges mest profilerte pakkekalender-mamma.

Etter en reportasje i Aftenposten i 2014, har hun laget kalendere til alle de åtte barna sine hver jul de siste årene. Hun forteller at det har blitt en tradisjon.

Nå er hun igjen godt i gang med arbeidet å sette sammen adventskalenderne.

«Mamma, kan du lage i år også?»

Hennes yngste barn er fem år, mens eldstedatteren er 21. Nå har hun også fått et barnebarn på tre måneder som også vil få en liten kalender. I tillegg får mannen en egen kalender.

Denne julen vil hun med andre ord nærme seg 1000 små kalendergaver totalt de siste fem årene, men likevel sier hun at hun og barna aldri blir lei.

I årene før 2014 drev hun også med kalender-gaver, men da i mindre skala, så totalt har det blitt godt over 1000 kalendergaver opp igjennom.

Sønnen på 18 år går på skole i Bardufoss, men det var ikke snakk om å droppe kalenderen i år.

– Han sa nylig til meg: «Mamma, du må lage kalender til meg i år også?». Siden han er eldre og bor alene, får han litt mer i sin kalender enn de andre, sier Smedsrud.

1.000 kroner i budsjett

Helena, som er over gjennomsnittet interessert i kunst og håndverk og nettopp har startet opp eget selskap der hun tar sy-oppdrag, lager innpakningen til kalenderne for hånd.

Innholdet kjøper hun på butikken, men hun forsøker å ikke bruke for mye penger på gavene.

– Jeg forsøker å holde det på maks 1.000 kroner for alt sammen. Gaver, innpakning og alt. Jeg har en butikk med datovarer i nærheten. Der jeg får kjøpt mye billig. Innpakningen lager jeg selv av ting jeg har, som doruller, bokser og pappkartonger.

Hun forteller at hun supplerer med småsjokolader for å fylle opp alle lukene. Det hender også at hun pakker inn ting barna hadde fra før.

– I fjor fikk min sønn i Bardufoss for eksempel en bamse som han selv hadde hatt som barn i en av lukene. Han synes det var kjempestas.

Forstår kalender-kritikken

Hun har fått med seg at det er mange som har sterke meninger om pakkekalender-tradisjoen. Forrige uke skrev for eksempel blogger og mor, Iselin Guttormsen, at hun oppfordrer folk til å droppe gavekalenderen for å slippe unødvendig førjulsstress og for å unngå å kjøpe inn gjenstander man egentlig ikke trenger.

Les også: «Senk skuldrene, dropp kalenderen»

Helena skjønner de som har en annen tilnærming enn henne, men mener folk selv bør finne ut hvordan de vil gjøre det.

– Jeg forstår kritikken, men så er det slik at vi må innse at vi er forskjellige. Noen liker å holde på med sånt, noen ikke. Andre liker å bruke mye penger på det, men det gjør ikke jeg. Jeg er ikke for å kjøpe «skrot» bare for å fylle opp kalenderen, men går heller for ting som kommer til nytte, sier hun.

– Hvilke råd vil du gi foreldre som ønsker å lage gavekalender til barna sine?

– Det må være lystbetont, og man bør ikke tenke så voldsomt. Det må ikke koste og være innmari dyrt. Jeg tror mange innbiller seg at en kalender skal inneholde så mye. Det handler ikke om mengden, men om budskapet. Man skal faktisk telle ned til noe. Vær kreativ og tenk annerledes. Liker man for eksempel Lego kan man dele opp et byggesett i ulike gaver, og bygge underveis. Orker man ikke, er det bare å kjøpe en vanlig kalender på butikken.

I 2016 kom Helena med sine beste triks i et intervju med TV 2 hjelper deg. Der viste hun oppskriften på frem fem julekalendere du kan lage helt selv.​ Se bilder og les saken her.

Dritt lei pakkekalender

Tobarnsmamma Bettina Giæver Wold (33) fra Asker befinner seg i andre enden av «pakkekalender-skalaen».

ENDRET FILOSOFI: Bettina hadde pakkekalenderen langt opp i halsen, men elsker deres nye kalender-tradisjon. Foto: a4mamma / Instagram
ENDRET FILOSOFI: Bettina hadde pakkekalenderen langt opp i halsen, men elsker deres nye kalender-tradisjon. Foto: a4mamma / Instagram

Hun er imponert over at Helena klarer å lage ni kalendere. Selv hadde hun mer enn nok med å lage én.

Hun ble til slutt eget utsagn «dritt lei» pakkekalender og meningsløse kalenderpakker med kort levetid.

– Jeg var dritt lei av pakkekalender. For min del endte det ofte opp med å kjøpe småting som kunne være gøy for barna å pakke opp. Det er jo ofte spenningen med pakkene som er gøy, ikke nødvendigvis selve pakken. Spesielt ikke hvis man skal ha typiske smågaver. Det er vanskelig å finne småting for 24 dager som gir mening eller som barna har glede av lenger enn til pakken neste dag. Jeg tror ikke det er uvanlig at gavene forsvinner i søpla etter relativt kort tid heller, dessverre. Dersom man skal oppgradere litt på pakkene blir det fort veldig dyrt. Det som er billig for noen, kan være veldig dyrt for andre, og det er med på å skape et skille blant barna, sier Wold til TV 2.

Vil ikke ha gavekalender

For tre år siden bestemte hun seg for å prøve noe helt nytt, og lot seg inspirere av Luksusfellen-profil og forbrukerøkonom Silje Sandmæl, som har hatt suksess med «bildekalender» fremfor gavekalender.

Les også: Siljes ti tips til en annerledes julekalender

– Jeg velger ut 24 bilder av barnet fra det siste året. Det trenger ikke være «fine» bilder, men de må representere et morsomt eller hyggelig minne. Det er vanskelig å kun velge ut 24 bilder, så den prosessen tar ofte litt lenger tid enn man tror. Deretter fremkaller jeg de utvalgte bildene og «pakker det inn» i en konvolutt som jeg til slutt legger oppi den nummererte kalenderen jeg kjøpte første året vi begynte med bildekalender.

Eksempel fra Bettinas fotokalender.
Eksempel fra Bettinas fotokalender.

Hun forteller at bildekalenderen har vært en så stor suksess at sønnen hennes på ni år er krystallklar på at han ikke lenger ønsker gavekalender.

– Den eldste sønnen min sa spørrende her om dagen: «Vi kan vel ha bildekalender i år også mamma?». Jeg ble litt satt ut ettersom han tok opp tema selv, men gav ham valget mellom pakker eller bilder. Det var ikke tvil, han var helt tydelig på at det var bildekalender han ønsket i år også.

I år skal også hennes tre år gamle sønn få bildekalender for første gang.

Minne for livet

​For hvert bilde barna åpner, snakker de sammen rundt minnet eller historien bak bildet og mimrer litt. Så limes det inn i en egen fotobok før de skriver inn en linje eller to om hva det representerer. Fotoboken er stor, så de kan fortsette der de slapp året før, og på den måten skape et minne som vil kunne vare livet ut.

– Jeg ser ikke poenget på å bruke penger på noe som varer i fem minutter, når man i stedet kan få bilder til et album de kan ha glede av hele livet, sier tobarnsmoren.

Hun anbefaler derfor flere å gjøre som henne denne adventstiden.

– Jeg anbefaler absolutt andre å prøve ut denne type kalender. Kanskje man kan bli kvitt noe av gavepresset og førjulsstresset? avslutter hun.

Flere tips: Åtte kalendere du kan lage selv