NATTBORD: Slik så nattbordet ut på hotellrom 221, der mannen ble funnet død. Stedene merket med rødt markerer funn av DNA fra avdøde, mens de grønne stedene markerer DNA-funn fra den drapstiltalte kvinnen.
NATTBORD: Slik så nattbordet ut på hotellrom 221, der mannen ble funnet død. Stedene merket med rødt markerer funn av DNA fra avdøde, mens de grønne stedene markerer DNA-funn fra den drapstiltalte kvinnen. Foto: Politiet

Dette ble funnet på nattbordet ved siden av den døde mannen

KRISTIANSAND (TV 2): En 66 år gammel mann ble funnet død på rom 221 på First Hotell i Kristiansand i 2014. På nattbordet lå det piller og tomme cider-bokser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag 6. april 2014 ble en 66 år gammel mann funnet død på et hotellrom på First hotell i Kristiansand sentrum.

Ansiktet lå ned i puta.

På skrivebordet var det strødd Stilnoct-piller, en medisin han hadde fått uskrevet som sovemedisin.

Det sto også et plastglass og to cider-bokser der.

Blant tingene på nattbordet ble det funnet DNA fra både avdøde og fra hans eks-samboer, som nå er tiltalt for drapet på ham.

Tilbrakte dagen sammen

Mannen har tidligere vært bosatt i Agder, men bodde i 2014 på Geilo.

Fredag 4. april tok han en buss fra Larvik til Kristiansand – han skulle til byen for å kjøpe en bil.

Fredag kveld og lørdag formiddag sendte han og den drapstiltalte kvinnen flere tekstmeldinger.

– Tekstemeldingene bar preg av et høyt konfliktnivå, sa aktor Leif Aleksandersen i sitt innledningsforedrag.

Lørdag 5. april møttes avdøde og den drapstiltalte kvinnen i 40-årene. De to har to barn sammen, og politiet mener de to tilbrakte tid sammen den dagen, blant annet at de var på Sørlandssenteret sammen, der avdøde kjøpte noen leker til barna.

Senere på kvelden dro de to ut og spiste sammen.

Klokken 20.19 ble det bestilt en fiskesuppe og en cæsar-salat på en restaurant i Kristiansand. Klokken 20.49 betalte de. Så dro de tilbake til hans hotellrom.

Det ble gjort flere observasjoner av den drapstiltalte kvinnen på hotellet den kvelden, senest da brannalarmen gikk klokken 23.45. Hun var også flere ganger nede for å røyke.

Men ingen så noe til den avdøde mannen, selv ikke da brannalarmen gikk, ifølge politiet.

Sendte melding

Klokken 00.11 og 00.41 forsøkte kvinnen å ta ut penger med avdødes bankkort på to forskjellige bankautomater i Kristiansand sentrum.

Til slutt ble kortet slukt på grunn av for mange feil forsøk på PIN-koden.

I det påfølgende tidsrommet er politiet usikre på nøyaktig hva som skjer, men de antar at kvinnen tok en taxi hjem ved 03-tiden.

De vet ikke nøyaktig når mannen døde, men mener han døde sent på natten en gang.

Da kvinnen kom hjem, ble det sendt en melding fra hennes Facebook-profil til avdødes.

«Takk for suppa i går, og en god samtale tror jeg, men jeg ønsker ikke noe mer,» skrev hun til avdøde.

Siste melding hun sendte til avdøde før han døde var to uker tidligere, 21. mars 2014, da hun skrev:

«Du er tøff i trynet nå, men ikke lenge.»

Skjult etterforskning

Saken ble rullet opp etter ekssamboerens dødsfall. Politiet mente det var noe som ikke stemte med dødsfallet, og fattet mistanke til kvinnen.

– Han ble funnet med hodet inn i puta, og man var da av den oppfatning av luftveiene var blokkert. Dette er en stilling du ikke havner i naturlig, og som mennesker har reflekser for å komme seg ut av, sa aktor Leif Aleksandersen i sitt innledningsforedrag.

Mannen hadde også store mengder av de utskrevne medisinene han hadde fått mot søvnproblemer i kroppen.

Politiet satte i gang en større politietterforskning av kvinnen.

– Det ble bedt om bistand fra Oslo politidistrikt og Kripos, og det ble satt i gang en undercover politioperasjon, sa Aleksandersen.

Fra 17. desember 2014 til 23. august i 2017 møtte en hemmelig kvinnelig agent tiltalte 49 ganger. Møtene varte fra 10 minutter til 13 timer.

Samtalene dem imellom ble tatt opp. Ved en anledning dro de to til Oslo sammen. Fra mars til mai i 2017 ble det foretatt telefonavlytting av kvinnens telefon. I 2017 ble det også foretatt romavlytting.

I september 2017 ble kvinnen pågrepet og siktet for to drap - både på ekssamboeren på hotellrommet, og på faren hennes i 2002.

Hun nekter straffskyld og har også varslet at hun ikke kommer til å forklare seg i retten.

Tiltalen består av følgende:

26. eller 27. mars i 2002 skal hun ifølge politiet ha drept faren sin i hans hjem. Han skal ha sørget for å skjenke ham med alkohol og piller før han trolig ble druknet i et badekar, mener politiet. ​

Natt til søndag 6. april i 2014 skal hun ha drept eks-kjæresten sin på et hotell i Kristiansand sentrum. Politiet mener at hun fikk ham til å innta dødelige tabletter før hun kvalte ham.

I tillegg til de to drapene, er kvinnen tiltalt for fire tilfeller av å ha «hensatt noen i avmakt, bevisstløshet eller lignende tilstand».

Personlighetsforstyrrelse

Det er gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse av kvinnen.

Hun ønsket ikke samarbeide med de sakkyndige, og har ikke snakket med dem.

De har likevel konkludert med at hun er strafferettslig tilregnelig, og at hun tilfredstiller diagnosekriteriene til boarderline personlighetsforstyrrelse, dyssosial personlighetsforstyrrelse og paranoid personlighetsforstyrrelse.

Saken er svært omfattende, og vil gå for Kristiansand tingrett helt fram til 24. januar 2019.