Svein Jemtland (47) er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland (36) i Brumunddal natt til 29. desember i fjor.
Svein Jemtland (47) er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland (36) i Brumunddal natt til 29. desember i fjor. Foto: Privat

Tiltalt for drapet på kona:

– Kranglet om Tinder før skuddet gikk av

HAMAR TINGHUS (TV 2): Drapstiltalte Svein Jemtland (47) mener kona truet ham med pistolen, og at skuddet gikk av ved et uhell da han forsøkte å forsvare seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da rettssaken begynte mandag formiddag, nektet Svein Jemtland som ventet straffskyld for drap. Han er tiltalt for å ha skutt kona i hodet og senere senket henne under vann, slik at hun døde av drukning.

Retten er hevet for dagen. Bla deg gjennom rettsdagen minutt for minutt i vårt livesenter.

Slik mener han selv at det hele forløp seg:

Jemtland forteller at det snødde da han våknet 28. desember i fjor. Han og Janne skulle på matbutikken og på Vinmonopolet. Etterpå bar det hjemover for å pynte seg og gjøre seg klare for fest.

– Vi var invitert på et vorspiel klokken 15.30, men vi var der klokken 15. Vi var de første som kom, forteller Jemtland i retten.

Han forteller om en «kjempegod stemning» på vorspiel. Klokken 18.00 kjørte de videre til forsamlingslokalet Veldrom, der det ble arrangert romjulsfest.

Tiltalte forteller at han og Janne Jemtland danset sammen etter middagen på Veldrom. Han forteller at han fikk i seg mer alkohol enn han er vant til.

– Det var en kjempefin kveld, men det ble litt for mye for min del. Og når jeg har drukket for mye, da blir jeg stille, forteller han.

«Eier du ikke skam?»

Ifølge 47-åringens forklaring bestilte kona en taxi. Påtalemyndigheten mener dette skjedde omtrent klokken 01.30 natt til 29. desember.

– Janne sitter og prater med taxisjåføren, mens jeg sovner i taxien, forteller han.

Et kvarters tid senere var taxien framme ved ekteparets bolig i Ellevsætervegen, ifølge påtalemyndigheten.

– Janne går inn, og jeg skal til å kle av meg. Så ser jeg at jeg har tatt feil ytterjakke, en som ikke er min. Når jeg går inn, kjefter Janne på meg og sier blant annet at jeg har vært for full, forteller han.

«Eier du ikke skam?» er blant tingene han mener Janne ropte til ham på fransk. Videre skal kona ha vært sint fordi tiltalte hadde opprettet en profil på sjekkeappen Tinder.

– Hun var dritforbanna og sa at hun ikke ville ha meg på soverommet. Hun beskyldte meg nærmest for å ha vært utro på grunn av dette med Tinder, forklarer tiltalte.

Svein Jemtland sier at han ikke hadde til hensikt å treffe nye kvinnelige bekjentskaper på Tinder, som han hadde lastet ned på julaften, altså få dager i forveien.

– Jeg ville bare se hva vennene våre drev med der. Det var av ren nysgjerrighet.

– Vi datt bakover

Videre forteller 47-åringen at han ble dyttet ut av soverommet, og at han begynte å gå mot trappen. Samtidig skal han ha sett at kona holdt en pistol som vanligvis lå i nattbordskuffen. Ifølge tiltalte ble han dyttet igjen, slik at han falt nedover trappen.

– Hun skrek «ha deg ut herfra» og «vekk med deg», sier tiltalte, som mener han forsøkte å roe ned kona, men at det kun fungerte mot sin hensikt.

Da han var blitt dyttet hele veien ut ytterdøra, fortsatte krangelen, ifølge Svein Jemtland. Der mener han at kona truet ham med en pistol.

Statsadvokat Iris Storås utvekslet noen ord med tiltalte Svein Jemtlands forsvarere Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen før retten ble satt mandag formiddag.
Statsadvokat Iris Storås utvekslet noen ord med tiltalte Svein Jemtlands forsvarere Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen før retten ble satt mandag formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han forteller at han tok tak i armen hennes og dyttet den opp.

– Så detter vi bakover, og da sier det pang når vi lander. Jeg skjønner egentlig ikke hva som skjer. Det er uvirkelig, og det bare suser i ørene på meg, sier han.

Også i sitt første avhør etter at han ble pågrepet 12. januar, forklarte Jemtland at skuddet gikk av «på et eller annet vis» under basketaket på trappen utenfor huset.

I et avhør 14. januar ble Jemtland bedt om å rekonstruere hendelsen liggende på et gulv, og mandag ble videoen spilt av i retten. Under rekonstruksjonen gjentok Jemtland mange ganger at han ikke var helt sikker på detaljene.

Det var på gårdsplassen utenfor denne boligen at Janne Jemtland ble skutt i hodet natt til 29. desember.
Det var på gårdsplassen utenfor denne boligen at Janne Jemtland ble skutt i hodet natt til 29. desember. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Han er imidlertid helt sikker på at han aldri var borti avtrekkeren på pistolen, forteller han.

Jemtland klarer ikke å anslå hvor lenge de to lå på bakken før han, ifølge egen forklaring, spurte henne om det gikk bra med henne. Kona svarte ikke, og han så at hun hadde et skuddsår i pannen. Han kjente også at hun ikke hadde puls.

Løy for sønnen

Etterpå forteller Jemtland at han var i sjokk, og at han tok en dusj mens han forsøkte å finne en løsning på situasjonen han stod oppi. Han hadde ikke fått blod på seg, og dusjet kun for å få igjen varmen, forteller han i retten.

På et tidspunkt møtte han også sin da 13 år gamle sønn.

– Jeg tenkte «hva gjør jeg nå?». Jeg kunne ikke ta han med ut heller, så jeg prøvde å få roet ham ned. Jeg hadde full panikk og ville ringe ambulanse, men jeg fikk han opp på rommet igjen, forteller han.

– Da kom alle tankene. Hvem ville tro på meg? spør Jemtland.

På et tidspunkt bestemte han seg for å «få Janne bort».

– Jeg har ikke noen forklaring på det, men det bare skjedde.

Rettstegning av den tiltalte og hans forsvarer Ida Andenæs i rettssalen i Hedmarken tingrett. Tegning: Ane Hem
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Rettstegning av den tiltalte og hans forsvarer Ida Andenæs i rettssalen i Hedmarken tingrett. Tegning: Ane Hem Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Jemtland forteller at han kledde av kona for å skjule blodsporene. Klærne la han i søppelsekker som han teipet igjen. Disse posene har aldri blitt funnet, og Jemtland husker ikke selv hva han gjorde med dem.

Vasket pistolen

Tiltalte forklarer også at han vasket pistolen for å fjerne spor. Han forteller at han brukte hansker. Aktor synes det er merkelig, ettersom han har forklart at det kun var kona som holdt på våpenet.

– Jeg tenkte ikke rasjonelt. Som sagt var jeg i sjokk, forteller Jemtland.

Omsider la 47-åringen den livløse kroppen i bilen sin, en svart Toyota Rav 4, og kjørte en runde i Brumunddal, forteller han. I løpet av bilturen kvittet han seg med blod flere steder. Disse blodsporene ble funnet med to dagers mellomrom en uke senere.

På turen hadde han tatt med seg Jannes telefon ved en feil, forklarer han. Da han oppdaget at det ikke var hans egen telefon han hadde med seg, kastet han den i bakken så den tok fyr, forklarer han. Dette skjedde klokken 5.50, da politiet har opplyst at de har mobilsignaler fra telefonen.

– Så dro jeg hjem og la meg. Da lå Janne fortsatt i bilen, forteller Svein Jemtland.

«Skal du ha frokost?»

Da han våknet dagen etter, var han «fyllesjuk», forteller Jemtland.

– Jeg fant ut at jeg måtte skjule det som hadde skjedd, fordi jeg i panikk ikke hadde ringt ambulansen. Jeg sendte da en snap til Janne, en konstruert melding, sier han.

På et tidspunkt kom sønnen ned og spurte hvor moren var, forteller han. Da skal tobarnsfaren ha svart at Janne var på trening. Senere på dagen skal han ha bedt sønnen gå opp og se etter moren, mens han selv visste at hun lå død i bagasjerommet på bilen som stod på gårdsplassen.

Som et ledd i forsøket på å dekke over hendelsen natten i forveien, sendte Svein Jemtland en rekke meldinger til kona. Den første sendte han klokken 11.17: «God morgen, er du våken? Hvordan er formen? Skal du ha frokost», skrev han.

Neste melding sendte han klokken 12.24, før han fulgte opp med flere meldinger:

«Hei prøver å få tak i deg :D Kan du ringe mg når du kan <3»

«Hei kan du ringe»

«Hei kan du ringe meg når du kan :D»

«Hei jeg drar til dala kjøper burgere, vil du ha. Kan du ringe meg, begynner å bli bekymret for deg»

«Kan du være så snill å ringe meg»

Møtte broren

Utpå dagen 29. desember kjørte Svein Jemtland rundt i Brummundal. Han besøkte blant annet broren sin og en kamerat som han skal ha bedt om hjelp fra.

– Han gikk motvillig med på å låne meg en varebil han disponerte, forteller Svein Jemtland.

Svein Jemtland (47) er tiltalt for å ha drept kona Janne, men nekter straffskyld etter tiltalen. Foto: Privat
Svein Jemtland (47) er tiltalt for å ha drept kona Janne, men nekter straffskyld etter tiltalen. Foto: Privat

Kompisen i 40-årene var tidligere siktet for falsk forklaring i saken, men siktelsen ble frafalt da han begynte å samarbeide med politiet. Senere i rettssaken skal han forklare seg.

På et tidspunkt den 29. desember flyttet Jemtland liket av Janne Jemtland fra sin egen bil til varebilen han fikk låne. Han fant også et batteri som han festet til kroppen hennes.

Senket i Glomma

Jemtland forteller at han «kjørte på måfå».

– Jeg tenkte at det var minus 15 grader, og at alt var nedfrosset. Det var vanskelig å grave ned Janne for å skjule situasjonen jeg var kommet i.

47-åringen kjørte til Elverum, der han hevder han ikke er særlig godt kjent. Ved Eidsbrua i Våler kommune senket han henne i Glomma.