Kjempe-øvelsen Trident Juncture er i sluttfasen, nå skal 10.000 kjøretøyer forlate Norge samme vei som de kom. Dette bildet er fra Røros sentrum.
Kjempe-øvelsen Trident Juncture er i sluttfasen, nå skal 10.000 kjøretøyer forlate Norge samme vei som de kom. Dette bildet er fra Røros sentrum. Foto: Scanpix

Nå blir det kø – 10.000 kjøretøy skal ut av Norge

Men Statens vegvesen fraråder å kjøre forbi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den største militærøvelsen på norsk jord siden den kalde krigen er snart over.

Rundt 50.000 soldater, 250 luftfartøyer, 65 skip og 10.000 militære kjøretøy har deltatt i Trident Juncture.

Nå skal kjøretøyene ut av landet, det er noe som virkelig kommer til å merkes ute på norske veier. De neste fire ukene må nemlig trafikantene regne med militær kolonnetrafikk hver dag.

Transporten ut av landet skal gjøres på de samme veiene som ble brukt inn til Norge, men på kortere tid.

Kjører saktere

Kjøretøyene ankom over en periode på åtte uker. Returen gjennomføres i løpet av fire uker. Det betyr at det blir militær kolonnetrafikk hver dag den neste måneden, og ikke i snitt annenhver dag som under transporten inn.

På sitt eget nettsted Vegnett ber Statens vegvesen nå trafikantene beregne ekstra kjøretid og være ekstra oppmerksomme. De forventer også forsinkelser i trafikken i forbindelse med returtransporten.

– De militære kolonnene kan bestå av inntil tolv kjøretøy. I mange tilfeller vil kolonnene operere i lavere hastighet enn øvrig trafikk. Det betyr at det kan forventes forsinkelser på de berørte vegene, sier beredskapsrådgiver Tor Inge Løkhaug i Statens vegvesen, til Vegnett.

Her er tipsene hvis du havner i kolonnekjøring

En svensk militærpolitibil kjører gjennom Røros sentrum. Kjøretøy fra en rekke land har vært med i den store øvelsen.
En svensk militærpolitibil kjører gjennom Røros sentrum. Kjøretøy fra en rekke land har vært med i den store øvelsen. Foto: Scanpix

Fraråder forbikjøringer

Trafikantene oppfordres til å følge med på nettsidene til Statens vegvesen for daglig informasjon om trafikkavviklingen.

Fram til 15. november anbefaler Statens vegvesen at trafikantene velger E6 Gudbrandsdalen framfor riksveg 3 Østerdalen, hvis man skal kjøre mellom Oslo og Trondheim. Alle militære kolonner er merket. Kjøretøy med bred last vil ha ytterligere merking og følgebil. Trafikkreglene sier at en militær kolonne ikke forstyrres eller hindres.

– Vi fraråder forbikjøring av militære kolonner på det sterkeste. Vårt hovedinntrykk så langt er at både sivile og militære trafikanter har vært tålmodige og tatt hensyn til hverandre. Det er vi glade for. Vi håper at dette fortsetter under hjemtransporten, sier seksjonsleder Hans Olav Halvorsen i Statens vegvesen, til Vegnett.

Se hva Øyvind kom over på helgeturen

Her blir det mest trafikk

Statens vegvesen vil følge nøye med på trafikkavviklingen i de berørte områdene i ukene som kommer.

– Vegtrafikksentralene våre overvåker vegnettet kontinuerlig 24 timer i døgnet, og vi samarbeider tett med både politiet og forsvaret, sier Halvorsen.

Først skal styrkene returnere fra øvingsområdene til områdene de var i før feltøvelsen. Fram til 10. november vil det være mye trafikk mellom Røros og Elverum/Haslemoen, Folldal og Lesja, Drevsjø og Rena, Tynset og Haltdalen, Ulsberg/Berkåk og Orkanger, og Rindal og Stjørdal.

Deretter skal kjøretøy og annet materiell transporteres til havnene i Fredrikstad, Åndalsnes, Orkanger, Hammernesodden og Fiborgtangen. Dette vil pågå fram til begynnelsen av desember.

Vil ikke gi elbilene forkjørsrett over fjellet

Video: Kjøper 250 elbiler, se hva de skal bruke dem til