Forsvaret slipper pressen tett på KNM Helge Ingstad

Pressen får bli med Sjøforsvaret til den havarerte fregatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvaret jobber parallelt med sikring av HNM Helge Ingstad og planlegging av en bergingsaksjon av selve fartøyet.

Per nå er ni stålvairere sikret.

– Målet er å sikre fartøyet, hindre videre vanninntrengning og unngå ytterligere materiellskader, sier kommunikasjonsrådgiver for Forsvarsmateriell Elisabeth Sandberg til TV 2.

Mandag jobber dykkere med å feste ytterligere vaiere fra fartøyet til land nå, og bevegelser i fartøyet blir kontinuerlig overvåket.

– Arbeidet gjøres stegvis fordi sikkerheten er i høysetet til de som direkte er involvert i operasjonen, sier Sandberg.

Våpen

Fregatten hadde deltatt på Nato-øvelsen Trident Juncture og har våpen om bord. Normal våpenutrustning på fregattene er missiler, torpedoer og synkeminer. Det er ikke kjent hvor store mengder våpen som var om bord under ulykken.

– Er dere trygge på at våpnene om bord er sikret?

– Vi er trygge på at fartøyet er sikret, men vi gjør løpende vurderinger, og jobber kontinuerlig med å sikre fartøyet ytterligere, sier Sandberg.

Planen er å heve havaristen opp på en lekter for å frakte fartøyet til marinebasen på Haakonsvern utenfor Bergen, men Sandberg ønsker ikke å anslå når dette arbeidet starter.

– Godt samarbeid

Planlegging av bergingsoperasjonen pågår for fullt av Forsvarsmateriell i samarbeid med BOA Management AS og Kystverket.

Ankringsfartøyet Skandi Vega har undersøkt bunnforholdene. Ytterligere kartlegging av undervannstopografi omkring og under fartøyet er utført ved hjelp av den autonome undervannsfarkosten Hugin.

– Det har vært et svært godt samarbeid mellom Sjøforsvaret, Forsvarsmateriell, sivile og statlige aktører i dette krevende arbeidet, sier Sanberg.