Tiltaltes forsvarere Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen forteller at Svein Jemtland ser fram til å fortelle sin versjon av saken.
Tiltaltes forsvarere Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen forteller at Svein Jemtland ser fram til å fortelle sin versjon av saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tiltalt for å ha drept kona:

Ekteparets sønn hørte smell, sendte SMS til moren

HAMAR TINGHUS (TV 2): Den eldste av ekteparets to sønner var hjemme og hørte et smell da politiet mener Janne Jemtland (36) ble skutt i hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge politiet ble 36-åringen skutt omkring klokken 02.15 på trappen utenfor ekteparets bolig i Ellevsætervegen i Brumunddal.

Hennes ektemann Svein Jemtland (47) er tiltalt for drapet. Han nektet straffskyld da saken begynte i Hedmarken tingrett mandag formiddag.

I sitt innledningsforedrag sier statsadvokat Iris Storås at paret tok en taxi hjem fra en romjulsfest omtrent klokken 01.30 natt til 29. desember i fjor. De ankom boligen sin et kvarters tid senere.

LIVESENTER: TV 2 følger rettssaken minutt for minutt.

Aktor forteller at parets eldste sønn, som på tidspunktet var 13 år gammel, befant seg i andre etasje og var våken da de to kom hjem.

En halvtime senere hørte sønnen et høyt smell, ifølge statsadvokaten. Like etterpå sendte han en melding til sin mor, der han skrev «mamma?!».

– Siden er det ingen som har sett henne i live, sier Storås i retten.

Sønnen er et sentralt vitne i straffesaken, og tilrettelagte avhør med ham vil bli spilt av i tingretten onsdag. Alle de tre avhørene som er gjort med 14-åringen, vil bli spilt av. Også et avhør med den 11 år gamle yngstesønnen vil bli vist i retten.

– Eldstesønnen har forklart hva han har sett, hørt og opplevd i dagene etter, sier Storås.

Det var denne pistolen, en 9mm makarov-pistol, politiet mener at Svein Jemtland (47) brukte da han skjøt kona i hodet natt til 20. desember.
Det var denne pistolen, en 9mm makarov-pistol, politiet mener at Svein Jemtland (47) brukte da han skjøt kona i hodet natt til 20. desember.

Da guttenes bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen fikk ordet etter innledningsforedraget, gjorde hun det klart at hun vil fremme flere sivile krav på vegne av de to. Blant annet vil hun rette et erstatningskrav mot Svein Jemtland.

Lånte bil av kompis

Politiet mener Jemtland skjøt kona i pannen med en 9mm makarov-pistol. De vil føre bevis for at han deretter fraktet henne til Våler kommune, der han dumpet kona i Glomma. Skuddskaden i hodet var dødelig, men dødsårsaken var drukning, ifølge obduksjonsrapporten.

Drapstiltalte Svein Jemtland (47) nektet mandag straffskyld i tingretten. Han stiller i skjorte og blazer. Foto: Privat
Drapstiltalte Svein Jemtland (47) nektet mandag straffskyld i tingretten. Han stiller i skjorte og blazer. Foto: Privat

Selv har Jemtland i avhør forklart at skuddet gikk av ved et uhell. Hva han legger i dette, vil vi få vite når han begynner på sin forklaring i Hedmarken tingrett klokken 12.30 mandag.

– Det han erkjenner, er å ha holdt et lik unna offentligheten, sier hans forsvarer Ida Andenæs i retten.

Statsadvokaten går i sitt innledningsforedrag gjennom bevisene i saken. Politiet har blant annet funnet Janne Jemtlands blod flere steder på gårdsplassen utenfor parets bolig. Det var funnene av blod som gjorde at politiet gikk til pågripelse av Svein Jemtland, over to uker etter at Janne Jemtland ble drept.

Etter pågripelsen erkjente Svein Jemtland å ha senket kona i Glomma med et batteri festet til kroppen. Han lånte bilen til en kompis for å frakte kona til elven. I den aktuelle bilen er det funnet blodspor flere steder.

Pistol meldt savnet

Ifølge påtalemyndigheten har undersøkelser av det angivelige drapsvåpenet og ammunisjonen som er funnet i hodet til Janne Jemtland, kunnet fastslå omtrentlig skyteavstand. Dette vil Kripos sin våpeneksperter forklare seg om senere i rettssaken.

Våpenet ble ifølge politiet meldt tapt og stjålet i Tsjekkia i 2007.

Flere vitner i saken skal forklare seg om Svein Jemtlands omgang med våpen. Flere av dem skal ha observert våpen hjemme hos ekteparet.