I RETTEN: Tiltale og advokat Olav Sylte under rettssaken i Kristiansand tingrett der en kvinne er siktet for dobbeltdrap.
I RETTEN: Tiltale og advokat Olav Sylte under rettssaken i Kristiansand tingrett der en kvinne er siktet for dobbeltdrap. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Nekter straffskyld for to drap:

Hemmelig agent møtte drapstiltalt 49 ganger

KRISTIANSAND (TV 2): Kvinnen som er tiltalt for å ha drept faren og ekssamboeren sin i 2002 og 2014, nektet all skyld for dette da rettssaken startet mandag. Politiet forklarte videre hvordan de drev en hemmelig politietterforskning mot kvinnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En syvbarnsmor i 40-årene er tiltalt for dobbeltdrap – drap på faren og ekssamboeren.

Kvinnen ankom rettssal 1 i Kristiansand tingrett klokken 08.50 mandag, iført en hvit skjorte og med det mørke håret oppsatt.

Hun så uinteressert mot den oppmøtte pressen, og smilte svakt mot forsvarer Olav Sylte gjentatte ganger før retten ble satt.

Da rettsforhandlingene startet, fulgte hun avmålt med på det som ble sagt.

Kvinnen er tiltalt for følgende:

26. eller 27. mars i 2002 skal hun ifølge politiet ha drept faren sin i hans hjem. Han skal ha sørget for å skjenke ham med alkohol og piller før han trolig ble druknet i et badekar, mener politiet. ​

Natt til søndag 6. april i 2014 skal hun ha drept eks-kjæresten sin på et hotell i Kristiansand sentrum. Politiet mener at hun fikk ham til å innta dødelige tabletter før hun kvalte ham.

I tillegg til de to drapene, er kvinnen tiltalt for fire tilfeller av å ha «hensatt noen i avmakt, bevisstløshet eller lignende tilstand».

Da rettssaken startet mandag, kjente hun seg ikke skyldig i noen av tiltalepunktene.

Forvaring

Av tiltalen går det fram at påtalemyndigheten vil legge ned påstand om forvaring for kvinnen.

Saken ble rullet opp etter ekssamboerens dødsfall. Politiet mente det var noe som ikke stemte med dødsfallet, og fattet mistanke til kvinnen.

– Han ble funnet med hodet inn i puta, og man var da av den oppfatning av luftveiene var blokkert. Dette er en stilling du ikke havner i naturlig, og som mennesker har reflekser for å komme seg ut av, sa aktor Leif Aleksandersen i sitt innledningsforedrag.

Politiet satte da i gang en større politietterforskning av kvinnen.

– Det ble bedt om bistand fra Oslo politidistrikt og Kripos, og det ble satt i gang en undercover politioperasjon, sa Aleksandersen.

Fra 17. desember 2014 til 23. august i 2017 møtte en hemmelig kvinnelig agent tiltalte 49 ganger. Møtene varte fra 10 minutter til 13 timer. Samtalene dem imellom ble tatt opp.

Ved en anledning dro de to til Oslo sammen.

Fra mars til mai i 2017 ble det foretatt telefonavlytting av kvinnens telefon. I 2017 ble det også foretatt romavlytting.

26. september 2017 ble kvinnen pågrepet og siktet for begge drapene.

Videoovervåkning

I sitt innledningsforedrag forklarte Aleksandersen om det omfattende bevismaterialet politiet besitter i saken.

Det finnes blant annet over 150 timer skjulte opptak, samt videoovervåkning, 125 vitneforklaringer og omfattende mengder elektroniske spor.

– Blant annet finnes det videoovervåkning som viser at tiltalte forsøker å ta ut penger fra en minibank med ekssamboerens bankkort natt til 6. april, sa Aleksandersen.

Dette er altså samme natt som politiet mener hun drepte ekssamboeren.

– Ingen forklaring

Kvinnens advokat Olav Sylte opplyser at hun ikke kommer til å forklare seg.

– Hun har sagt hun er uskyldig, og har ikke noe mer å si om saken, sier han til TV 2.

Sylte forsøker å få en kjennelse på at enkelte av opptakene gjort under undercover-operasjonen, blant annet samtaler med en kvinnelig agent, ikke kan legges fram i retten.

– En mistenkt i en straffesak har rett til å ikke forklare seg. Vi mener disse opptakene strider med denne rettigheten, og at politiet har brutt loven, sier Sylte.