Eier man en bil, er det også endel ting man må passe på at er i orden. Hvis ikke risikerer man avskiltingsbegjæring og en lite hyggelig opplevelse hvis man blir stoppet i kontroll. Foto: Scanpix.
Eier man en bil, er det også endel ting man må passe på at er i orden. Hvis ikke risikerer man avskiltingsbegjæring og en lite hyggelig opplevelse hvis man blir stoppet i kontroll. Foto: Scanpix.

Nesten 200.000 bileiere risikerer å få klippet skiltene

Det kan ha fire ulike årsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver dag setter flere tusen nordmenn seg i bilen og krysser fingre for at de ikke blir stoppet i kontroll. Blir de det, vil skiltene bli klippet – og bilen må stå igjen.

Antallet kjøretøy med såkalt avskiltingsbegjæring er nemlig svært høyt.

Dette kan ha fire forskjellige årsaker. Antallet varierer også fra dag til dag. En tilfeldig valgt dato i høst, var til sammen 177.252 kjøretøyer begjært avskiltet her til lands.

Får ikke innkalling

Tilbake til hvorfor kjøretøyene er begjært avskiltet: Den mest vanlige årsaken er at man ikke har fått bilen godkjent på periodisk kjøretøykontroll (bedre kjent som EU-kontroll), innen fristen.

Hele 106.339 kjøretøy var i denne kategorien. Her hører det også med til saken at bileierne ikke lenger får noen innkalling til denne kontrollen. Man må følge med selv, og det er det erfaringsmessig mange som ikke gjør.

Først etter at fristen er ute, får man en purring. Denne sendes ut en måned etter at den opprinnelige fristen har gått ut. Og nå begynner det å haste. Ny frist til å få gjennomført kontrollen er da ut inneværende måned. Hvis bilen ikke er godkjent innen den nye fristen, blir det automatisk sendt begjæring om avskilting.

LES MER: Hvis dette brevet kommer, har du dårlig tid

Ikke betalt årsavgift

Bilbytte kan være en utfordring for mange. Det viser seg dessverre at det er mye slurv og forglemmelser rundt omregistrering av biler. 49.813 kjøretøy var begjært avskiltet, fordi de ikke var omregistrert på ny eier.

28.994 kjøretøy manglet noe som er helt obligatorisk hvis man eier en bil: Nemlig å ha trafikkforsikring. Dette antallet har gått kraftig ned etter at det for en tid tilbake ble innført dagsgebyr for alle som mangler forsikring. Det gjør at det etter hvert blir svært kostbart å ikke ha forsikring.

Til slutt var 16.762 kjøretøy begjært avskiltet fordi eierne ikke hadde betalt årsavgiften. Også dette er en gjenganger. Mange venter i det lengste med å betale, dermed blir også regningen ofte betydelig høyere enn den var i utgangspunktet.

2017 var siste året du fikk årsavgift-regningen i posten

Hvis bilen er begjært avskiltet, er det heller ikke noen bønn hvis man blir stoppet i kontroll. Foto: Statens vegvesen.
Hvis bilen er begjært avskiltet, er det heller ikke noen bønn hvis man blir stoppet i kontroll. Foto: Statens vegvesen.

Scanner skiltene

Summen av disse fire punktene, blir høyere enn totalen på 177.252 kjøretøy. Det skyldes at noen kjøretøy har flere typer mangler.

Og de det gjelder, lever farlig ute på veiene. Både politi og Statens vegvesen har fokus på å luke disse bilene ut av trafikken. Automatisk skiltscanner er et svært verdifullt hjelpemiddel i så måte. Denne monteres på biler, eller plasseres i veikanten.

Slik blir alle registreringsnumre filmet og scannet for kontrollplassen – og så umiddelbart sjekket opp mot registrene. Dermed er det enkelt å plukke ut hvilke kjøretøyer som bør stoppes.

Les mer: Her bor de som ikke har betalt årsavgiften i tide

Se video: Slik gikk det da de ladet bilen fra vanlig stikkontakt