SPRER SEG RASKT: Det brenner fortsatt godt i California. Her nær Oroville. Bildet er tatt søndag kveld, norsk tid.
SPRER SEG RASKT: Det brenner fortsatt godt i California. Her nær Oroville. Bildet er tatt søndag kveld, norsk tid. Foto: Justin Sullivan / AFP

31 bekreftet døde i California-brannene – nå kommer «djevelvinden»

Så langt er 31 personer bekreftet omkommet i skog- og gressbrannene i California, opplyser amerikanske myndigheter. 228 personer er ennå ikke gjort rede for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antallet omkomne etter brannene i den amerikanske delstaten fortsetter å øke. Natt til mandag opplyste myndighetene at ytterligere seks personer er bekreftet omkommet etter brannene.

Totalt har 29 personer omkommet i den store brannen nord i California, samt to personer i Los Angeles.

Sheriff Korey Honea i Butte fylke, hvor byen Paradise ble utslettet i brannen, sier 228 personer er savnet.

Fem av de omkomne ble funnet døde i boliger, og den sjette ble funnet i en utbrent bil, opplyser sheriffen. Det er ventet at antallet omkomne vil fortsette å stige.

Tre store skogbranner dekker nå over 1.000 kvadratkilometer både nord og sør i delstaten, og den sterke vinden gjør slukningsarbeidet vanskelig for brannmannskapene.

«Djevelvind»

Dette skaper frykt for at brannene vil kunne blusse opp igjen, ettersom værvarselet for området viser at det vil blåse kraftige varme, tørre vinder frem til tirsdag.

Reuters omtaler de kraftige vindene som «djevelvinder».

– Det blåser allerede, og det vil fortsette å blåse de neste tre dagene. Ditt hus kan bygges opp igjen, men du kan ikke få livet tilbake, advarte sjefen for Los Angeles-brannvesenet, Daryl Osby ifølge Reuters.

Den nordlige av brannene har fått navnet The Camp Fire, kallet opp etter Camp Creek Road, der brannen startet.

Det er varslet kraftig nordøstlig vind, som kombinert med tørr luft og tørr vegetasjon gjør at brannen sprer seg og er ute av kontroll.

Den sørlige brannen, som mellom annet har jaget kjendisene på flukt, har fått navnet Woolsey Fire. Her har vinden søndag løyet, men vinden er ventet å øke på igjen og gjøre at begge brannene har stor spredningsfare.

For den sørlige brannen, nær Los Angeles, er det Santa Ana-vinden som er gjeldende. Terrenget i området er slik at det er mange trange daler (canyons) som gjør at vindkastene kan bli høye, opp mot 25 m/s, og i fjellområdene kan vinden bli enda kraftigere. Vinden er ventet å holde seg kraftig frem til og med tirsdag i følge offisielle varsel, men for meg ser det ut som at vinden holder seg uendret eller øker igjen onsdag-fredag.

I tillegg er det to branner til, Nurse Fire og Hill Fire, som er mindre og derfor er under noenlunde kontroll.

Fakta: StormGeo

– Dette er en ny standard. Brannen har spredd seg eksepsjonelt raskt, sier brannsjefen i Ventura, Mark Lorenzen ifølge Reuters.

Ifølge myndighetene vil det ta lang tid før de vil få brannene under kontroll.

300.000 i delstaten fikk beskjed om å evakuere da brannene startet, fleste av dem sør i California.

Evakuerer dyr

EVAKUERES: Dyr fra dyreparken blir tatt hånd om av ansatte i parken etter den dødelige brannen
EVAKUERES: Dyr fra dyreparken blir tatt hånd om av ansatte i parken etter den dødelige brannen Foto: Robyn Beck / AFP / NTB scanpix

Samtidig som brannene pågår i California, brenner det i Los Angeles. To personer er omkommet i brannen i Los Angeles, og nå kjemper dyrene sin kamp mot brannen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har dyreparken i Los Angeles evakuert alle fugler og andre dyr til tomme klasserom for å beskytte de mot røyken som stammer fra brannen i Griffith Park.

Flyktet til fots

Mange flyktet i bil, mens andre måtte la kjøretøyene stå, og løp med barn og kjæledyr i armene, ifølge Gina Oviedo. Hun beskriver hjerteskjærende scener som utspilte seg under evakueringen av byen Paradise. Flammer slukte hjem, det var eksplosjoner og elektrisitetsstolper som knakk sammen, sier hun.

– Situasjonen er svært alvorlig og svært farlig. Jeg kjører nå gjennom brannen, og vi gjør alt vi kan for å få folk ut av området, uttalte sheriff Kony Honea i Butte på telefon til nyhetsbyrået AP tidligere.

Han bekrefter at mange har måttet la bilen stå og flyktet til fots.

– Vi får dem inn i andre kjøretøy, der det er plass. Vi jobber på spreng for å få folk ut, og budskapet jeg vil få ut er: Kan du evakuere, så må du evakuere, sa sheriffen.​

Verste i California

Det arbeides nå med å identifisere alle omkomne etter brannene, som er de mest ødeleggende California har opplevd.

I Paradise, hvor 27.000 har mistet hjemmene sine, jobber fem team med å søke etter overlevende. Andre eksperter skal også identifisere de døde. Med seg har de en mobil DNA-lab som skal undersøke levningene som er funnet etter de omkomne. I noen av tilfellene er bare beinrester eller fragmenter av bein som er igjen, har Korey Honea forklart tidligere.

Californias dødeligste skogbrann var Griffith Park-brannen i 1933 der 29 personer mistet livet.

(TV 2 / NTB)