TAPTE: Flere av valgene under årets mellomvalg i USA har vært så jevne at det har tatt lang til å konkludere hvem den endelige vinneren er. Nå har nyhetsbyrået AP uttalt at Orange Countys representant gjennom 30 år, Dana Rohrabacher, tapte valget.
TAPTE: Flere av valgene under årets mellomvalg i USA har vært så jevne at det har tatt lang til å konkludere hvem den endelige vinneren er. Nå har nyhetsbyrået AP uttalt at Orange Countys representant gjennom 30 år, Dana Rohrabacher, tapte valget. Foto: David Mcnew

Må gå etter 30 år:

Putins beste venn i kongressen tapte kampen om stemmene

Flere valgkretser har så små marginer at stemmene må telles på nytt. Lørdag ble det klart at kongressens mest Russland-vennlige politiker må si seg ferdig etter 15 gjenvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem dager etter mellomvalget i USA, som blant annet har gitt demokratene kontroll over Kongressen igjen, er fortsatt ikke alt avgjort.

I Florida, Georgia og Arizona foregår fintellingen fortsatt.

Små marginer

Opptellingene har satt sinnene i kok hos begge partier, med sterke beskyldninger fra hver sin kant om at motparten prøver å stjele seter. I tillegg til en rekke søksmål med mål om å styre oppbevaring og håndtering av stemmene.

I Florida står kampen om både om et sete i senatet og rollen som guvernør. Selv om begge lener mot republikansk side, har marginene minsket de siste dagene.

Marginene i begge valg utgjør mindre enn 0,5 prosent, og har derfor utløst en ny maskinstyrt finopptelling. Blir marginen mindre enn 0,25 prosent, må stemmene telles enda en gang, da for hånd.

Det ser ut til å bli tilfellet i senatsvalget der, der republikaner Rick Scott kun leder med 0,15 prosent lørdag, ifølge New York Times.

Florida:

  • Senatvalget mellom Rick Scott (R) og Bill Nelson (D). Scott ledet med 0,15 prosent lørdag.
  • Guvernørvalget mellom Ron DeSantis (R) og Andrew Gillum (D). DeSantis ledet med 0,41 prosent lørdag.

Georgia:

  • Guvernørvalget mellom Brian Kemp (R) og Stacy Abrams (D). Kemp ledet med 1,5 prosent lørdag.

Arizona:

  • Senatsvalget mellom Martha McSally (R) og Kyrsten Sinema (D). Sinema ledet med 1,5 prosent lørdag

Kilde: New York Times

Måtte gå etter 30 år

Også i California har det stått om svært små marginer, blant annet i et valg som har ført til at en av kongressens mest særegne skikkelser gjennom 30 år har måtte ta sin hatt og gå.

Lørdag erklærte nyhetsbyrået The Associated Press (AP) at den republikanske veteranen Dana Rohrabacher tapte slaget om Orange County, som gjennom en årrekke har vært kjent som en republikansk bastion.

Orange County var tidligere president Richard Nixons fødested, Ronald Reagan har omtalt området som en «republikansk himmel», og Reagans tidligere taleskriver Rohrabacher har representert området i kongressen i 15 perioder over 30 år.

Rohrabacher er blitt både kjent og notorisk for å være meget vennlig innstilt til Russland, noe som har vakt økt oppmerksomhet som følge av spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning rundt landets innblanding i det amerikanske valget i 2016.

Tapte i håndbak

RUSSLAND-VENN: Dana Rohrabacher har lenge vært alene i den amerikanske kongressen om forsvare Putin. Her fra en høring om Russland i utenrikskomiteen sommeren 2016.
RUSSLAND-VENN: Dana Rohrabacher har lenge vært alene i den amerikanske kongressen om forsvare Putin. Her fra en høring om Russland i utenrikskomiteen sommeren 2016. Foto: Paul Holston

Rohrabacher har blant annet skrytt av å ha invitert Putin med på en økt amerikansk fotball tidlig på 90-tallet, samt å ha tapt i håndbak mot den kommende presidenten på en bar samme kveld.

– Vi hadde litt for mye å drikke. Vi begynte å krangle om hvem som vant den kalde krigen. Så vi bestemte å avgjøre det som menn pleier å gjøre når de har hatt for mye å drikke på puben, sier han i intervjuet.

Under sin tid som kongressmedlem har han forsvart Russlands konflikt med Georgia i 2008, og annekteringen av Krim-halvøyen i 2014. I 2012 skal han ha blitt advart av FBI om at russiske myndigheter kunne ha som mål om å rekruttere han som informant.

Avisen Politico har omtalt han som Putin's favoritt i Kongressen.

Og i 2017 ble republikanernes majoritetsleder i kongressen, Kevin McCarthy, overhørt i en privat samtale der han uttalte at han mistenkte at Putin betalte to menn i USA: Trump og Rohrabacher.

McCarthy har senere avfeid dette som en spøk. Også Rohrabacher har avvist anklagene.

Ikke erkjent nederlaget

NY OPPTELLING: Søndag startet arbeidet med å telle stemmer på nytt i Florida. Her fra Broward County.
NY OPPTELLING: Søndag startet arbeidet med å telle stemmer på nytt i Florida. Her fra Broward County. Foto: Joe Cavaretta

Årets valg er første gang Rohrabacher har møtt særlig motstand siden han først ble valgt i 1988, og selv om alle stemmene fortsatt ikke er talt opp, ligger han drøyt fire prosent bak, og kommer ifølge AP ikke til å vinne.

Hans demokratiske motstander, forretningsmannen Harley Rouda, fikk massiv økonomisk støtte, blant annet av milliardær Michael Bloomberg, og dette endte med at dette ble årets dyreste kongressetevalg.

Rohrabacher har ikke offisielt erkjent nederlaget enda.

Fortsatt er det flere distrikter i California som enda ikke har resultatene klare, i distrikt som tradisjonelt har vært republikanske. Og i New York er det er ifølge New York Times valgresultater som ikke kommer til å være klare før 3. desember.