Stoltenberg diskuterte rakettavtale med Putin

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tok opp anklagene om russiske brudd på INF-avtalen da han snakket med Russlands president Vladimir Putin i Paris.

NATO-sjefen hadde ingen formelle bilaterale møter under helgens fredstoppmøte i Paris, men han hadde likevel kortere samtaler med flere verdensledere, får NTB opplyst.

USAs president Donald Trump, Russlands president Vladimir Putin, Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel var alle blant dem Stoltenberg snakket med.

– Med president Putin tok generalsekretæren opp spørsmålet om INF-avtalen og viktigheten av å sikre full overholdelse av denne avtalen, sier NATOs talsperson Oana Lungescu.

Trump varslet tidligere i høst at han vil trekke seg fra INF-avtalen på grunn av det han mener er russiske avtalebrudd.

INF er en nedrustningsavtale fra 1987 som forbyr landbaserte raketter av mellomdistansetypen. USA mener å kunne bevise at Russland er i ferd med å utvikle en type raketter som er i strid med avtalen. Russland har på sin side nektet for avtalebrudd.

NATOs frykt er at Russland i realiteten er i ferd med å utvikle mellomdistanseraketter som kan utstyres med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

Stoltenbergs krav er at Russland må vise på en åpen og troverdig måte at de overholder avtalen.

(©NTB)