Straffesaken mot Svein Jemtland begynner i Hedmarken tingrett på Hamar mandag.
Straffesaken mot Svein Jemtland begynner i Hedmarken tingrett på Hamar mandag. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Slik blir rettssaken mot Svein Jemtland

HAMAR (TV 2): I løpet av tre uker skal omkring 40 vitner og en rekke andre bevis føres for Hedmarken tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant dem er flere venner av ekteparet, tiltaltes brødre, avdødes brødre og taxisjåføren som kjørte dem hjem den natten Janne Jemtland (36) døde.

Svein Jemtland (47) er tiltalt for å ha skutt kona i pannen natt til 29. desember i fjor.

LIVESENTER: TV 2 følger rettssaken minutt for minutt fra klokken 10 mandag formiddag.

Politiet mener å kunne føre bevis for at han deretter fraktet henne til Våler kommune der han dumpet kona i Glomma. Skuddskaden i hodet var dødelig, men dødsårsaken var drukning, ifølge obduksjonsrapporten.

Selv nekter Jemtland straffskyld for drap. Han har i avhørt forklart at skuddet gikk av ved et uhell. Hva han legger i dette, vil vi få vite når han begynner på sin forklaring i Hedmarken tingrett klokken 12.30 mandag.

Viser barnas tegninger

Når Jemtland er ferdig med sin forklaring onsdag, begynner vitneførselen. Da vil det bli spilt av lydopptak fra de tilrettelagte avhørene med ekteparets mindreårige sønner.

For den eldste av dem, en 14 år gammel gutt, vil det blir spilt av tre avhør – et av dem gjort 2. januar, da saken fremdeles var en forsvinningssak. De andre avhørene er gjort 16. januar, altså tre dager etter pågripelsen av Svein Jemtland, og 16. februar. Det vil også bli vist tegninger som de to guttene har laget.

LES OGSÅ: Slik var dagene da Janne ble borte.

Svein Jemtlands forsvarere har bedt om at pressen og tilhørere kastes på gangen når de to sønnenes avhør blir spilt av i retten. Det har retten avvist. Barnas vitneavhør er en sentral del av aktoratets bevisførsel.

Ba om hjelp til å fjerne kropp

Torsdag er det ventet at to av Svein Jemtlands brødre vil vitne. Det skal også en mann som tidligere var siktet for falsk forklaring i saken. Ifølge TV 2s opplysninger ble han kontaktet av Svein Jemtland som ønsket hjelp til å bli kvitt en død kropp.

Siktelsen mot ham frafalt etter kort tid da likevel gikk med på å samarbeide med politiet. Også mannens tidligere samboer skal vitne torsdag.

Fredag er det planlagt rettsfri, før vitneførselen fortsetter mandag. Da vitner en kvinnelig taxisjåfør i 30-årene. Hun kjørte ekteparet hjem fra bygdefesten i Brumunddal natt til 21. desember, og er dermed en av de siste som har snakket med Janne Jemtland før hun ifølge politiet ble skutt utenfor sin egen bolig klokken 02.15.

Tvillingbror vitner

I løpet av uken skal flere venner og bekjente av ekteparet i vitneboksen. Det skal også Janne Jemtlands tvillingbror Brede Haugen og hennes eldre bror Terje Opheim.

– Jeg gruer meg og er veldig spent. Det er en helt ny situasjon, særlig med det massive trykket fra media, sier Opheim til TV 2 søndag kveld.

Et annet vitne i saken er en forfatter som har skrevet bok om Fremmedlegionen, og som skal ha hatt tett kontakt med Svein Jemtland i arbeidet med boken. Jemtland har over 20 års bakgrunn fra Fremmedlegionen.

Også en rekke politifolk skal vitne mot slutten av rettssaken. Blant dem er kriminalteknikere og en våpenekspert fra Kripos. Et vitne fra Telenor vil redegjøre for spørsmål knyttet til aktiviteten på Janne Jemtlands telefon klokken 5.50 morgenen etter hun skal ha blitt skutt.

Fant våpen i skogen

Det er også ventet at det angivelige drapsvåpenet, en 9mm makarov-pistol, vil bli vist frem i rettssalen. Den fant politiet nesten 20 meter inn i skogen, 10 kilometer fra parets bolig, der tiltalte selv har forklart at han kastet den.

TV 2 er kjent med at fire av de fem plassene som er satt av til pårørende, vil være fylt når rettssaken starter mandag. Ingen av de pårørende ønsker kontakt med media.​

Saken vil gå i rettssal 9 i Hedmarken tingrett, den samme som ble brukt under rettssaken mot Rune Øygarden. Det er ventet at omkring 50 pressefolk vil følge saken i Hamar tinghus. ​

Statsadvokat Iris Øsp Storås fører påtalemyndighetens sak, mens Svein Jemtland forsvares av Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen fra Advokatfirmaet Elden.​ Inger Johanne Reiestad Hansen er bistandsadvokat for ekteparets sønner.

Strafferammen for drap er mellom 8 og 21 års fengsel.