SYNÅLER: Politiet i Australia gikk ut med flere advarsler etter at det ble gjort funn av synåler i flere pakker med jordbær tidligere i år.
SYNÅLER: Politiet i Australia gikk ut med flere advarsler etter at det ble gjort funn av synåler i flere pakker med jordbær tidligere i år. Foto: Joshua Gane / Facebook

Kvinne tatt for jordbærterror

Australsk politi har arrestert en 50 år gammel kvinne etter at det tidligere i år ble funnet synåler i jordbær solgt i dagligvarebutikker over hele Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arrestasjonen ble gjort etter det politiet har beskrevet som en «kompleks etterforskning», sier politiet i Queensland i Australia i en uttalelse søndag.

Det var i begynnelsen av september at det australske politiet gikk ut og advarte befolkningen etter at det hadde blitt funnet synåler i jordbær solgt i dagligvarebutikker.

I september uttalte politiet at de hadde en teori om at en tidligere ansatt som har jobbet med produksjon av jordbærene stod bak, men det opplyses ikke om kvinnen de nå har arrestert passer denne beskrivelsen.

Kvinnen skal møte i retten mandag, og risikerer opp til 10 år i fengsel skulle hun bli dømt.

Minst 100 tilfeller

Det ble rapportert inn minst 100 funn av synåler i jordbær, med spredning over hele landet. Det ble gjort funn i samtlige av Australias seks delstater. Kvinnen som nå er arrestert er siktet for syv av tilfellene.

12. september gikk politiet ut og advarte befolkningen, og anmodet de om å skjære opp frukten sin. Det ble også gjort isolerte nålfunn i en banan, et eple og en mango, men politiet regner med at disse er «copycat»-tilfeller.

Det er ikke blitt rapportert om noen alvorlige skader i kjølvannet av nålfunnene, men en 21 år gammel mann fortalte at han havnet på sykehus etter å ha svelget deler av synålen.

– Da jeg tok en bit av jordbæret, kjente jeg et skarpt objekt. Min umiddelbare reaksjon var å svelge det, sa han til The Courier Mail i september.

– Terror

Australias statsminister Scott Morrison har sammenlignet funnene med terrorisme, og en av Australias største supermarkedkjeder stanset salget av synåler helt fort å hindre at flere skulle bli skadet.

– Hvis noen der ute tror at det er gøy eller ok å gå inn på et kjøpesenter og putte et fremmed objekt inn i frukt, eller å putte å putte noe i frukt du allerede har for å legge det ut på Twitter eller Facebook, da er de virkelig på ville veier, og driver med potensielt alvorlige kriminelle handlinger, sa politikommisjonær Andrew Colvin i september.

Episoden har rammet landets fruktindustri hardt. Supermarkeder over hele landet fjernet jordbær helt, og flere lokale og internasjonale kjøpere suspenderte sine avtaler.