ETTERSØKT: Mohyeldeen Mohammad hevder at han ikke visste om rettssaken.
ETTERSØKT: Mohyeldeen Mohammad hevder at han ikke visste om rettssaken. Foto: Youtube

Mohyeldeen Mohammad møtte ikke opp i Oslo tingrett – snakker ut i Youtube-video

I en YouTube-video publisert lørdag, forklarer Mohyeldeen Mohammad hvorfor han ikke møtte opp til rettssaken i Oslo tingrett i oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg legger ut denne videobeskjeden mens jeg er internasjonalt etterlyst og begjært pågrepet av påtalemyndigheter, sier Mohyeldeen Mohammad i en YouTube-film publisert lørdag denne uken.

Mohammad er ettersøkt etter at han ikke dukket opp til en rettssak i Oslo tingrett i slutten av oktober.

Den kommende uken skal saken etter planen opp på nytt.

– Min klient stiller i retten tirsdag morgen. Han er klar på at han aldri har hatt noen annen hensikt enn det, skriver Mohammads forsvarer Brynjar Meling i en SMS til NTB.

YouTube-videoen er det første livstegnet som har kommet fra Mohammad siden den gang.

Møtte ikke opp

Mohammad var tiltalt for trusler mot stortingsrepresentant Abid Raja (V). Han skal blant annet ha kalt politikeren for en «skitten, frafallen muslim» som burde råtne i helvete.

– Jeg reagerte på Abid Rajas sin ytring om at han får vemmelser og blir kvalm hver gang han ser en muslimsk kvinne i nikab. Dette er mobbing av en allerede utsatt og sårbar gruppe svakerestilte mennesker i samfunnet, sier Mohammad i YouTube-videoen.

Han møtte dog ikke til rettssaken i Oslo tingrett, og er derfor etterlyst internasjonalt.

I videoen som ble publisert lørdag, forklarer han hvorfor han ikke møtte opp i retten.

Han hevder blant annet at han ikke visste om rettssaken.

– Jeg fikk aldri forkynning av tiltale, eller informasjon om tid og sted jeg måtte møte opp. Jeg visste faktisk ikke at min tilstedeværelse der var nødvendig i det hele tatt, sier han.

– Ble forbløffet

Mohammad forteller at han ble forbløffet da han gikk gjennom tiltalen.

– Jeg ble forbløffet over at en borger fra dette landet kan tiltales for noe så grovt på bakgrunn av noen korte SMS skrevet i affekt, og for lovlige ytringer i en video som var ment som et tilsvar til norske medier, som skrev mye om meg uten å gi meg en rettferdig mulighet til å svare for meg selv, sier han.

Han mener også at Norge ikke har ivaretatt hans rettssikkerhet.

– Jeg er hundre prosent enig i at det skal være nulltoleranse for trusler, enten det er mot maktpersoner eller mot en vanlig borger. Men jeg er helt uenig i at noen utvalgte personer i samfunnet skal ha en slags immunitet mot kritikk av deres ytringer, sier han.

– Raja vantro

I videoen hevder han at Raja tilhører denne kategorien, i motsetning til Frp-politikeren Sylvi Listhaug. I kommentarene om Listhaugs avgang som justisminister, sier han at Listhaug ble ydmyket fordi hun benyttet seg av ytringsfriheten:

– Er det slik at sjikanering av Arbeiderpartiet er en rød linje i Norge, mens sjikanering av en minoritet er akseptabelt?

Mohammad sier at han aldri ville truet verken Raja eller noen andre «kun for å ha ytret sine meninger.»

Han sier videre at han la ut et svar på video for å kunne forklare sin versjon, etter å ha blitt fremstilt negativt i norske medier.

– Jeg vil understreke en ting, bare så det er helt klart. Ja, jeg Mohyeldeen Mohammad anser Abid Raja som vantro, akkurat som jeg anser alle som ikke er muslimer som vantro. Men det betyr ikke automatisk at vedkommende skal drepes bare fordi at jeg, Mohyeldeen Mohammad, er religiøst overbevist om at vedkommende ikke er muslim, sier han og legger senere til:

– Religiøs overbevisning er tydeligvis en trussel hvis det kommer fra en muslim.

Han sier alle har en gudegitt frihet til å velge sin egen religion.

– Og som muslim er jeg religiøst overbevist om at en hver person som dør som noe annet enn muslim vil ende opp i helvete og være blant taperne for evig og alltid.

– Truet av Breivik

Han mener at dette er en religiøs overbevisning og at det dermed ikke kan ses på som en trussel.

– Jeg forstår forskjellen på ytringsfrihet og trusler, jeg trenger ikke Abid Raja eller noen andre til å lære meg meg dette. Jeg har fullført grunnskole og videregående skole her, sier den ettersøkte islamisten i videoen.

I videoen hevder Mohammad at han i 2010 mottok hundrevis av trusler fra en rekke personer, blant andre Anders Behring Breivik. Disse truslene ble ifølge Mohammad henlagt.

– Blant avsenderne var også en person dere alle kjenner til. En person som på sosiale medier kalte seg «Sigurd Jorsalfar». Han var blant personene som sendte meg drapstrusler i februar 2010. Politiet henla saken, og året etter begikk denne personen det verste terrorangrepet på norsk jord 22. juli 2011, sier islamisten fra Larvik.