LETTELSE: Det var stor jubel og lettelse da opprykket var et faktum.
LETTELSE: Det var stor jubel og lettelse da opprykket var et faktum. Foto: JON OLAV NESVOLD/Bildbyrån.

Viking og Mjøndalen rykket opp etter dramatisk sisterunde

Viking og Mjøndalen kan juble for opprykk etter en dramatisk siste serierunde i OBOS-ligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Viking-Kongsvinger 3-1

En giganttabbe av Iven Austbø så ut til å koste Viking opprykket, men tolv minutter før slutt dukket Tommy Høiland opp.

Toppscoreren i OBOS-ligaen banket inn ledermåler, og da Zymer Bytyqi satte inn 3-1 fem minutter før slutt, var det ikke lenger tvil.

Viking er tilbake i Eliteserien kun ett år etter nedrykket.

Da brøt det ut ellevill jubel på tribunen, og hundrevis av tilskuere stormet banen for å feire med heltene sine.

En som jublet litt ekstra var Austbø, som lenge så ut til å bli syndebukk.

– Jeg fikk en klump i magen da jeg hørte Aalesund ledet med tjue minutter igjen, men fy faen for noen gutter vi har på laget. Se på de galningene der, sier Austbø til TV 2 og peker mot lagkameratene i de elleville jubelscenene på stadion.

– Det var ikke bare en lettelse. Det var helt magisk. Jeg kan ikke beskrive det. Det var hundre kilo av skuldrene. Vi vant, vi vinner Obos, sier Austbø.

Han får støtte av sjef Bjarne Berntsen.

– Fantastiske følelser. Du så stemningen på stadion etter kampen, det er et minne for livet, sier Viking-trener Bjarne Berntsen til TV 2.

– Selvfølgelig har vi merket presset underveis. I en stor klubb som Viking er det press hele veien. Vi ønsket å rykke opp på første forsøk, og det presset må vi leve med.

Mjøndalen slår følge med Viking etter å ha slått fortapte Florø borte. To kjappe fulltreffere fra Olivier Occéan i førsteomgang sikret 2-0-seieren for Mjøndalen, som endte ett poeng bak Viking.​

Dermed er det Aalesund som må ta til takke med sure 3. plassen og kvalik, til tross for at de vant borte mot Florø.

Nest-Sotra får kvalifiseringssjanse

Kongsvinger endte på 8.-plass som følge av tapet mot Viking og får ikke spille kvalifisering om en plass i Eliteserien 2019. Det skal i stedet Aalesund, Sogndal, Ull/Kisa og Nest-Sotra.

I bunnen ble det Åsane som endte på kvalifiseringsplass etter 0-1 borte mot Nest-Sotra. Bergenslaget skal ut mot KFUM Oslo i kvalifisering om en plass i 1. divisjon neste sesong.

Notodden slo seriefirer Sogndal og tok seg opp til 12.-plass på tabellen, mens også Jerv får fornyet kontrakt tross et sent 0-1-tap mot Tromsdalen i siste runde.

Tabelljumbo Levanger rykker direkte ned sammen med Florø.​

Giganttabbe av Austbø

Viking ledet serien før siste serierunde, og et fullsatt SR-Bank Arena var klar for opprykksfest søndag.

Alt så rosenrødt ut da Johnny Furdal sendte hjemmelaget i ledelsen etter halvspilt førsteomgang, men ni minutter senere skjedde det som ikke skulle skje.

Vikings målvakt Iven Austbø skulle bare fange et lavt innlegg, men slapp ballen gjennom beina. Der ble den liggende på streken og Shuaibu Lalle Ibrahim fikk en enkel jobb med å utligne for Kongsvinger.

En kjempetabbe fra sisteskansen, som skulle vise seg å bli avgjørende.

– Jeg har ikke lyst å prate om det. Det var et skudd/innlegg som jeg glipper gjennom beina, sa en svært ordknapp Austbø til MAX i pausen.

Etter en time kom meldingen om at Aalesund hadde tatt ledelsen i Florø, og dermed var det plutselig Viking som befant seg utenfor direkte opprykk. For Mjøndalen gjorde som ventet jobben borte mot allerede nedrykksklare Florø. To kjappe scoringer før pause av spissveteran Olivier Occean roet tynnslitte Mjøndalen-nerver, og sendte bruntrøyene tilbake igjen i det øverste selskap.

Dermed startet en desperat jakt på det forløsende vinnermålet. Det skulle vise seg å bli vanskelig. Kongsvinger kjempet nemlig selv en desperat kamp for å ta 6. plassen som ga kvalifisering, og var avhengig av poeng i Stavanger.

Høiland sendte Stavanger til himmels

Tommy Høiland fikk en vanvittig mulighet i det 68. minutt, men Kongsvingers russiske målvakt Aleksey Gorodovoy vartet opp med en feberredning. Minutter senere tabbet russeren seg ut da han skulle drible bort Høiland.

Han endte opp med å servere ballen på et sølvfat til Even Østensen, men innbytteren leverte en svak avslutning.

Nå kokte det i Stavanger. Bortelagets Dong-Wan Gang pådro seg sitt andre gule kort i kampen og måtte forlate banen kvarteret før slutt.

Det ga Viking store rom, og Høiland kom til flere enorme muligheter – uten uttelling.

​Men tolv minutter før slutt satt den endelig.

Høiland banket til på halvvolley og sendte Stavanger til himmels. Zymer Bytyqi satte inn 3-1 like etterpå og avklarte enhver tvil om opprykket.