OK START: Med remis i de to første partiene har Magnus Carlsen fått en grei start på VM-kampen mot Fabiano Caruana.


Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
OK START: Med remis i de to første partiene har Magnus Carlsen fått en grei start på VM-kampen mot Fabiano Caruana. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

– Magnus Carlsen har ikke en uslåelig aura rundt seg lenger

– Jeg hadde vært mer fornøyd om jeg var Caruana enn Carlsen akkurat nå, sier sjakkekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med 1-1 etter to partier er VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana på alle måter vidåpen.

Men om det var Carlsen som var på offensiven med svarte brikker fredag, var rollene byttet om på lørdag. Amerikaneren tok tidvis nordmannen litt på senga, spesielt ved å flytte tårn til d8 i sitt tiende trekk, noe Carlsen etterpå fortalte fikk ham til å tenke «oh shit».

Til slutt endte det med remis for andre dag på rad - en status quo sjakkjournalist Mike Klein mener er mer fordelaktig for Caruana enn Carlsen.

– Han har mistet den «skuddsikre» kvaliteten han har hatt tidligere

– Jeg tror det taler til Caruanas fordel å få to partier under beltet. Nå har han med en gang litt VM-erfaring. Han vet nå hvordan det er å ha 40 fotografer rundt sjakkbrettet, han vet hvordan det er å ha blikket til sjakkverdenen rettet mot seg, han vet hvordan pressekonferansene blir... Det første partiet var ikke komfortabelt for ham, men nå er det jo tross alt resultatet som gjelder, sier Klein, som jobber for nettstedet chess.com, til TV 2, og legger til:

– Så jeg hadde vært mer fornøyd om jeg var Caruana enn Carlsen akkurat nå. Rett og slett fordi man nå er godt igang.

Carlsen var før VM-kampen begynte klar på at han måtte heve spillet sitt om han skulle forsvare VM-tittelen mot en Caruana som har vist storform over lang tid.

Nordmannen skapte flere problemer for Caruana i åpningspartiet fredag, men lørdagens parti levde ikke helt opp til det flere sjakkeksperter beskrev som en «stor sjanse for seier» for Carlsen.

– Jeg kan ikke si noe sikkert om han er på sitt aller beste eller ikke. Man snakker mye om statistikk i sjakk, og statistisk vil jeg si «nei». Han har vært rangert 50 poeng høyere tidligere. Og han har ikke en uslåelig aura rundt seg lenger. Av de fire VM-kampene han har spilt, så er Caruana, uten tvil, den som blir gitt størst mulighet av ekspertene til å slå Carlsen. Så han har mistet den «skuddsikre» kvaliteten han hadde tidligere, mener Klein.

– Carlsens sjanser til å vinne blir skyhøye om det ender 6-6

Med «han har vært rangert 50 poeng høyere tidligere» sikter Klein til da Carlsen i mai 2014 oppnådde den høyeste rankingen til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) noensinne: 2882 poeng.

Nå er han på 2835 - som gjør at han holder Caruana knepent bak seg.

Klein, som altså mener at det taler til Caruanas fordel med to remiser innledningsvis, mener paradoksalt nok at det taler til Carlsens fordel dess lenger ut i kampen man kommer om duellantene har like mange poeng.

– Omtrent samtlige sjakkeksperter i verden mener at Carlsens sjanser til å vinne blir skyhøye om det ender 6-6. Vi er fortsatt langt unna å være der, men vi nærmer oss sakte, men sikkert, flere partier. Ingen vil påstå at Carlsen er dårligere enn Caruana om vi går ned på tiden og inn i «ekstraomganger», mener han.

– Han er alltid en av de som gir de beste intervjuene

Søndag er det hviledag i sjakk-VM.

Carlsen skal blant annet bruke dagen på å gå på Stamford Bridge og få med seg Chelsea-Crystal Palace, før VM-kampen fortsetter med parti nummer tre mandag ettermiddag.

Nordmannen har fremstått leken og i svært godt humør på enhver pressekonferanse hittil, men Klein er ikke trygg på at det varer helt til siste parti er spilt.

– Jeg har intervjuet Carlsen en haug med ganger, og han er alltid en av de som gir de beste intervjuene. Han er kanskje i enda lystigere humør enn han tidligere har vært, men jeg er ikke overrasket. Bare vent til han havner i trøbbel en dag. Da vil han ikke være i like godt humør!