ETTERTRAKTET SYN: Publikum har betalt mye penger for å se Magnus Carlsen og utfordrer Fabiano Caruana i London. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
ETTERTRAKTET SYN: Publikum har betalt mye penger for å se Magnus Carlsen og utfordrer Fabiano Caruana i London. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

BillettForvirring i sjakk-VM:

Betaler 750 kroner for å se VM-kampen – får bare se litt av den

VM-arrangøren høster kritikk og skylder på begrenset kapasitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i London har, ikke overraskende, blitt en svært populær destinasjon for sjakkfrelste verden over.

De fleste har betalt 70 britiske pund, i overkant av 750 kroner, for å få bivåne begivenheten på The College i den engelske hovedstaden - og fans TV 2 har snakket med har tatt turen helt fra land som Venezuela, Mexico og Australia.

De fleste, naturligvis, men en forventning om at de da kunne se et helt parti.

Mange ble derfor noe skuffet da de fikk billetter hvor det stod at de bare kunne se cirka 30 minutter av partier som kan vare i flerfoldige timer.

– Ikke bra for de som vil se hele partiet

For underveis i lørdagens andre parti la sjakkekspertene Ian Rogers og Mike Klein ut informasjon og bilder i sosiale medier om at billettene inneholdt såkalte «time slots» hvor det var stipulert hvor lenge man kunne oppholde seg i spillerlokalet.

30 minutter stod det på mange av billettene. Publikum kan riktignok se kampen på skjermer rundt om i lokalet og få en ny 30 minutters periode i spillerlokalet senere, men å se partiet i sin helhet er umulig.

Etter partiet på lørdag følte derfor VM-arrangørens administrerende direktør for å forklare den besynderlige ordningen.

– Det handler om at det er begrenset kapasitet i lokalet. Den eneste måten vi kan få inn alle på er å innføre «time slots». Og folk kan se på rundgang, forklarte Ilja Merenzon.

Selve spillerlokalet har plass til 150 personer.

Merenzon hadde ikke oversikt over hvor mange billetter som hadde blitt solgt, men var enig i at ordningen ikke var perfekt.

– Det er ikke bra for de som vil se hele partiet. Men mange vil også gå rundt i lokalene, sier Merenzon.