Øygarden  20181108.
Fregatten KNM Helge Ingstad er evakuert og står i fare for synke etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Øygarden 20181108. Fregatten KNM Helge Ingstad er evakuert og står i fare for synke etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

Forsvaret har vært om bord i den havarerte fregatten

Fire personer har vært om bord i havarerte KNM Helge Ingstad. De har sikret fartøyet og hentet ut data til havarikommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er første gang noen har vært ombord i skipet etter kollisjonen og evakueringen natt til torsdag. Inntil nå har Forsvaret jobbet med å sikre skipet med bolter og stålvaiere slik at det ligger stabilt i fjæra i Øygarden i Hordaland.

– Vi har akkurat hatt fire personer om bord som har sikret trosser. De har også vært om bord for å hente data fra navigasjonssystemet og det skipstekniske systemet som vi kommer til å levere til Statens Havarikommisjon for å hjelpe dem i arbeidet med å fastlegge hva som har skjedd, sier sjef for Sjøforsvaret, Nils-Andreas Stensønes, til NRK.

Forsvarets personell har vært på broen, hvor en tredel er under vann. De har ikke gått ned i fartøyet, ifølge Stensønes.

Nå gjenstår grundige forberedelser før skipet kan heves og fraktes bort.

– Det er mye som skal gjøres før det. Det er kanskje behov for lensing, kanskje må vi tette skroget, og skipet må tømmes for fuel og ammunisjon. Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta. Vi må ta det steg for steg og få sett på skadeomfanget og utfordringene på innsiden, sier presse- og informasjonsoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvaret til NTB.

Til slutt er målet å få fregatten «hjem» til Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern på en lekter, men dette kan være flere dager fram i tid. Det er uvisst om skipet noen gang kan bli sjøsatt igjen.

(©NTB)