Den norske studenten Tiril Sofie Mong (16) er blant de rundt 150.000 som måtte flykte fra brannene i delstaten California på den amerikanske vestkysten.

Brannene beskrives som en av de verste i California på over hundre år.

Titusener flyktet til fots og i biler fra brannen som utslettet byen Paradise nord i delstaten.

Flere tusen bygninger antas å ha blitt flammenes rov. Det bodde 27.000 mennesker i Paradise før byen ble utradert.

Tiril var en av dem.

– Jeg våknet og så at alt var oransje, men visste ingenting om brannen. Jeg kledte på meg og fikk melding fra treneren om at fotballtreningen var avlyst på grunn av brann, sier hun til TV 2.

Så kom beskjeden om at hun måtte komme seg ut av huset.

– Jeg sprang ut i tøfler og det jeg hadde på meg, og vi satte oss i bilen, fortsetter hun.

Idet de kjørte derfra, kunne de lukte og se brannen, som var rett bak huset.

Brannmannskapene er nærmest maktesløse i kampen mot flammene. I nord er ni personer bekreftet omkommet, og brannene sprer seg.

Kjendiser måtte flykte

800 kilometer unna i sør er «kjendisbyen» Malibu, som har rundt 13.000 innbyggere, hardt rammet. I sør er to personer bekreftet omkommet.

– Det er tøft. Verden står bokstavelig talt i brann. Dessverre blir det stadig vanligere her i California, sier skuespilleren Natalie Portman.

Brannmannskapenes desperate forsøk på å stanse brannene har til nå vært til ingen nytte.

Kjendiser som Kim Kardashian West, Will Smith, Caitlyn Jenner og Denise Richards har måttet flykte, og Lady Gaga og Guillermo Del Toro har uttrykt sin bekymring for at boligene deres skal bli flammenes rov.

– Røyken er veldig nær nå, og for første gang kan jeg se flammer. Vi er ikke i evakueringssonen, men jeg liker ikke dette så vi er nødt til å dra herfra, sier Will Smith i en video han har postet på Instagram.

Settet til TV-serien «Westworld» er allerede blitt flammenes rov. Lørdag brant ranchen som tidligere president Ronald Reagan, og flammene truer også Thousand Oaks, som allerede har opplevd en tragedie denne uken. Det var her tolv mennesker ble skutt og drept av en tidligere soldat på en bar onsdag.

– Er du klar til å dra, så dra, lyder den klare oppfordringen fra John Benedict hos sheriffen i Los Angeles.​​ (TV 2/NTB)

Branninfernoet i California fortsetter. Foto: NTB scanpix