Opprykksdrømmen knust for Høgmos Fredrikstad

NEDTUR: Optimismen var stor da Per-Mathias Høgmo ble presentert som FFK-trener foran årets sesong. Lørdag ble det siste lille opprykkshåpet knust hjemme mot KFUM.
NEDTUR: Optimismen var stor da Per-Mathias Høgmo ble presentert som FFK-trener foran årets sesong. Lørdag ble det siste lille opprykkshåpet knust hjemme mot KFUM. Foto: Braastad, Audun
Nedtur i Per-Mathias Høgmos første sesong som FFK-trener.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Fredrikstad - KFUM 1-1, 1-4 sammenlagt) Utgangspunktet for FFK var håpløst foran returkampen på Fredrikstad stadion. I det første kvalifiseringsoppgjøret mellom KFUM og Oslo tapte nemlig Høgmos menn hele 3-0.

Det fikk TV 2-ekspert Jesper Mathisen til å fyre avgårde i retning Per-Mathias Høgmo som blant annet skiftet ut begge sine faste spisser til oppgjøret.

– Det kan virke som om han for øyeblikket mangler litt selvtillit og er litt rådvill når det kommer til stykket. I de siste jobbene han har hatt og de største kampene han har vært med på i Norge har det vært panikk, og det så sånn ut også mot KFUM, analyserte TV 2-eksperten etter 0-3-tapet.

Det bryr ikke Høgmo seg nevneverdig om.

– Jeg har spilt en haug med avgjørende kamper i tretti år, og vunnet mange av dem. Så kan man gjerne trekke frem en to-tre ganger hvor man gjerne skulle hatt et annet resultater, men sånn vil det være. Det er en del av gamet, sier Høgmo til TV 2.

Han velger å gi honnør til laget etter kampen.

– Honnør til gutta for et ærlig forsøk. Vi gjorde det vanskelig for oss selv med 0-3. Vi rekker ikke opp.

– Skuffet over at dere ikke skaper flere sjanser?

– Det har vært litt utfordringen vår denne sesongen, vi har ikke skapt nok selv om vi har vunnet kamper. Det må vi bli bedre på.

Andreas Aalbu var svært langt nede etter kampslutt.

– Vi hadde troen på at vi skulle klare det. Jeg tror alle satt i garderoben og trodde vi skulle klare det, og da er fryktelig, fryktelig tung når det ikke går. Man blir litt utladet. Det er trist og synd for byen og supporterne. Det kom en liten tåre i øyekroken da de sto og takket oss av, sier Aalbu til TV 2.

LES OGSÅ: – I Fredrikstad er de verdensmestere helt til siste serierunde spilles

Håpte på sensasjon

Drømmen til Per-Mathias Høgmo og Fredrikstad var å hente inn igjen det forspranget på hjemmebane lørdag.

Men foran 2116 tilskuere - et antall som viste at hjemmefansen åpenbart hadde lite tro på en snuoperasjon - var Fredrikstad egentlig aldri i nærheten av å true KFUMs ledelse fra det første oppgjøret.

Åpnet friskt

Riktignok gikk Fredrikstad aggressivt til verks det første kvarteret. Høgmos menn var klart best i banespillet, men slet med å skape de helt store sjansene.

I stedet for å opprettholde dominansen kom KFUM mer og mer inn i kampen. Gjestene var farlig på kontringer, og spesielt midtvegs i omgangen hadde gjestene et par store sjanser til å ta ledelsen. Spesielt Moses Mawa var farlig ved et par anledninger.

Inn mot pause roet det hele seg, og lagene gikk til pause på 0-0.

Trøstemål ga et visst håp

Utgangspunktet i regntunge Fredrikstad var derfor svært vanskelig foran de siste 45 minuttene.

Fredrikstad tok ansvar fra start av og var laget som styrte spillet, men KFUM forsvarte seg godt og FFK klarte sjeldent å skape de helt store sjansene.

Utover i oppgjøret følte KFUM-supporterne seg såpass trygge på seier at de taktfast ropte "lekestue, lekestue" til tross for at det var et drøyt kvarter igjen av kampen.

Like etter hadde Eirik Mæland en stor sjanse til å gi FFK 1-0, men det var først etter 80 minutter at KFUM-supporterne fikk en viss grunn til bekymring.

Da var Andreas Aalbu på rett plass til rett tid og styrte en retur i mål til 1-0.

Scoringen ga umiddelbart ny giv til Fredrikstad, og bare minutter etter scoringen måtte Knut Skjærstein varte opp med en glimrende redning på et lagskudd.

FFK-spillerne oppildnet hjemmepublikum i håp om en siste sluttspurt, og kom til et par brukbare muligheter, men til slutt ble den offensive satsingen det som knuste alt FFK-håp.

Ellevill KFUM-jubel

​Etter 88 minutter kom Moses Mawa alene gjennom. Han rundet keeper og fikk litt skrå vinkel, men i stedet for å avslutte selv leverte han ballen til Håkon Stavrum som bredsidet inn 1-1 - til full jubel fra hele FKUM-leiren.

Til slutt endte det 1-1 i Fredrikstad og dermed 1-4 sammenlagt.

Resultatet betyr at det blir 2. divisjonsfotball på FFK også neste år, mens det er KFUM som skal ut i en siste kvalifiseringsrunde mot laget som ender tredje sist i 1. divisjon. Vinneren der spiller i 1. divisjon neste år.

Lik TV 2 Sporten på Facebook