Det arbeides med å sikre KNM Helge Ingstad til land med vaiere.
Det arbeides med å sikre KNM Helge Ingstad til land med vaiere. Foto: Jakob Østheim/Forsvaret

Forsvaret forbereder seg til å gå om bord i den havarerte fregatten

Personell skal inn for å hente ut ammunisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så snart KNM Helge Ingstad er godt nok sikret, kan personell ta seg inn i båten blant annet for å hente ut ammunisjon. Det kan skje allerede lørdag.

Foreløpig har ingen vært om bord i skipet etter kollisjonen og evakueringen natt til torsdag. Inntil nå har Forsvaret jobbet med å sikre skipet med bolter og stålvaiere slik at det ligger stabilt i fjæra i Øygarden i Hordaland.

– Mye som skal gjøres

– I løpet av lørdagen skal vi få på plass de siste vaierne. Når de er på plass, må vi teste om fregatten er sikret godt nok eller om det er behov for ekstra sikkerhetstiltak. Deretter kan man komme seg om bord, sier presse- og informasjonsoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvaret til NTB.

Deretter gjenstår grundige forberedelser før skipet kan heves og fraktes bort.

– Det er mye som skal gjøres før det. Det er kanskje behov for lensing, kanskje må vi tette skroget, og skipet må tømmes for fuel og ammunisjon. Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta. Vi må ta det steg for steg og få sett på skadeomfanget og utfordringene på innsiden, sier han.

Til slutt er målet å få fregatten «hjem» til Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern på en lekter, men dette kan være flere dager fram i tid. Det er uvisst om skipet noen gang kan bli sjøsatt igjen.

Havarikommisjonen har fått tak i datalogger og elektronisk informasjon fra den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad. Nå skal materialet analyseres.

Avdelingsdirektør Dag S. Liseth i Havarikommisjonen vet foreløpig ikke om datamaterialet inneholder lydopptak av hva som ble sagt på broen da fregatten kolliderte med tankskipet Sola.

– Jeg er ikke helt kjent med innholdet ennå. Dette er ting vi sitter og analyserer for å se om det kan bidra til å forstå hendelsesforløpet. Noe av det vi har fått fra skipet er datalogger, sier han til NTB.

Har sikret data

Havarikommisjonen har også sikret seg data fra tankskipet Sola. Skipet hadde installert en såkalt Voyage Data Recorder (VDR) som tar opp lyden på broen.

– Den registrerer også data fra radaren og andre instrumenter, sier Liseth.

Foreløpig har ingen vært om bord i fregatten etter havariet, men Forsvaret tror skipet allerede lørdag kan bli godt nok sikret til at dette er mulig.

– Vi vil trolig ikke gå om bord allerede i dag uansett, men det vil være aktuelt på et senere tidspunkt, sier avdelingsdirektøren.

Foruten informasjonen fra skipene, har Havarikommisjonen intervjuet besetningen i begge båtene og samlet inn mye elektronisk informasjon, deriblant fra sjøtrafikksentralen i Fedje.

– Nå skal vi sette sammen denne informasjonen til en helhet, slik at vi kan begynne å forstå hendelsesforløpet. Foreløpig er det fragmenter som vi setter sammen. Vi sitter på mye info, men vi er ikke i stand til å si noe nøyaktig om hendelsesforløpet, sier Liseth. (©NTB)