SIST GANG: Sist Boca Juniors og River Plate møtte hverandre i Copa Libertadoes i 2015, endte det i skandale. Returoppgjøret ble nemlig avlyst etter at River-spillerne ble angrepet av Boca-fansen med hjemmelagd pepperspray.
SIST GANG: Sist Boca Juniors og River Plate møtte hverandre i Copa Libertadoes i 2015, endte det i skandale. Returoppgjøret ble nemlig avlyst etter at River-spillerne ble angrepet av Boca-fansen med hjemmelagd pepperspray. Foto: Natacha Pisarenko

Frykter «århundrets kamp» skal ta livet av lyttere – tar uvanlig grep

Lørdag kveld barker Boca Juniors og River Plate sammen i første finalekamp av Copa Libertadores.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konkurransen er beinhard, men Boca Juniors-River Plate er av mange ansett som det aller mest intense derbyet i verden.

Når disse to lagene møtes til Superclásico er det de vanlige motsetningene som gjelder: Sør mot nord. Fattig mot rik. Ballvirtuosen Diego Armando Maradona mot jernmannen Daniel Passarella.

Boca holder til sør i Buenos Aires, den fattige delen. Det gjorde også River, men et utbrudd av gulfeber på begynnelsen av 1900-tallet fikk dem til å flytte til den nordlige, mer velstående delen av den argentinske hovedstaden.

Det ga dem økenavnet «Los Millionarios», og ga grobunn for et bittert rivaleri.

Lørdag møtes de i finalen av Copa Liberadores i det som har blitt kalt «Århundrets kamp» og «Finalen av alle finaler». Men underholdningen koster dyrt.

Tribunevold

Derbyet utspilles vel så mye på tribunene som på banen, med stadionbråk og tragiske dødsfall som konsekvens. Sist de to lagene møttes i Libertadores ble ikke returoppgjøret fullført på grunn av at flere River-spillere ble angrepet med hjemmelagd pepperspray av Bocas tilskuere på La Bombonera.

Tribunevolden har vært et gjennomgående problem i argentinsk fotball, og etter et dødsfall i 2013 i en kamp mellom Eustadientes og Lanus, besluttet Det argentinske fotballforbundet å forby bortesupportere på kamper. Da hadde over 70 fotballtilhengere dødd i landet siden 2000, skriver BBC.

Men da det ble klart at man ville få et Superclásico i årets finale av Copa Libertadores, var politikerne villig til å fire på reglene og tillate bortesupportere. Årets finale er nemlig unik. Dette er siste gang man vil ha dobbeltoppgjør i finalen hvor lagene møter hverandre hjemme og borte. Fra og med neste sesong vil Copa Libertadores følge modellen man har i blant annet Champions League, hvor finalen avgjøres over én kamp på en nøytral arena.

De lagene valgte imidlertid ikke å tillate bortesupporterne, i frykt for konsekvensene.

Radiosending for folk med hjerteproblemer

Og det er ikke bare tribunevold som fører til dødsfall når Boca og River barker sammen.

Folk dør også foran TV- og radioapparatene. Bruset fra stadion, dramatikken på banen, og, ikke minst, de dypt lidenskapelige argentinske kommentatorene kan være direkte farlig for dem med dårlig hjerte.

Og når de to rivalene for første gang møtes i en Copa Libertadores-finale, i det siste dobbeltoppgjøret noensinne, er det ventet at blodet vil bruse litt ekstra.

AM550 Radio Colonia har nå kommet opp med en løsning, skriver clarin.com, gjengitt av Daily Mail. Radiokanalen vil nemlig kringkaste en helt spesiell dekning av kampen, skreddersydd for dem med hjerteproblemer.

Eduardo Caimi og Leonardo Uranga vil kommentere kampen med det mål for øye ikke å øke lytterens hjertefrekvens, og vil ikke heve stemmen underveis.

Bakgrunnsstøyen fra tribunen – som kan komme til å bli overdøvende – vil bli byttet ut med Zen-musikk. Underveis i sendingen vil også hjertespesialist Gonzalo Diaz Babio komme med råd om hvordan man kan unngå stress under de mest dramatiske øyeblikkene.

Første finalekamp spilles på Boca Juniors' hjemmebane Estadio Alberto J. Armando, eller La Bombonera som den kalles på folkemunne. Hvor mange som vil velge den rolige sendingen når kampen starter lørdag klokken 21.00, gjenstår å se, men én ting er imidlertid sikkert: Kjedelig blir det ikke.