REMIS: Magnus Carlsen åpnet VM-tittelkampen med remis.
REMIS: Magnus Carlsen åpnet VM-tittelkampen med remis. Foto: Bendiksby, Terje

Carlsen ga slipp på seierssjansen – endte med remis i VM-åpningen

Magnus Carlsen var på god vei mot seier i åpningskampen i sjakk-VM i London, men det hele endte langt om lenge med remis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjakkpilen viste hele tre poengs overvekt til Carlsen da nordmannen ikke lyktes med sitt trekk nummer 40.

Da snudde det igjen, og det endte med remis etter omtrent akkurat sju spilte timer i kampen der Carlsen spilte med svart.

Fabiano Caruana (26) og Carlsen (27) åpnet jevnt og fulgte hverandre tett i begynnelsen av partiet. Sjakkpilen viste lenge en liten fordel for utfordrer Caruana i The College i Holborn i London.

I det 14. trekket var pilen tilbake på helt nøytral posisjon.

Sakte, men sikkert fikk Carlsen overtaket, og i tillegg fikk Caruana tidstrøbbel inn mot det 40. trekket. En stund viste computerne at Carlsen gikk mot sikker seier, men også Carlsen ble stresset og hans 40. trekk var ikke av beste merke.

Etter trekk 40 var det i realiteten avgjort. Carlsen fortsatte å presse på for seier, men kom ikke særlig mye lenger, og etter 110 trekk ble det remis.

– Det var greit med remis med svart, selv om jeg svært gjerne skulle ha vunnet, sa Carlsen til NTB.

Carlsen var klar over at han mer eller mindre hadde vunnet på et gitt tidspunkt. Det samme trodde Caruana.

– Jeg trodde at jeg bare var noen få tekniske vanskeligheter unna seier, mmen så tillot jeg et motspill som var helt unødvendig, sa Carlsen.

– Jeg var nesten helt sikker på at jeg kom til å tape, erkjente Caruana.

– Normalt skal man ikke være fornøyd med uavgjort med hvitt, men jeg ble utspilt og da må man være fornøyd, sa Caruana.

På hogget

Sist gang det ble seier åpningspartiet i sjakk-VM var i 2010. Sist gang den regjerende verdensmesteren åpnet med seier med svarte brikker var i 1981. Ingen av delene gikk slik denne gangen heller.

Norges sjakkpresident, Morten L. Madsen, sier at det ikke er noen grunn til å henge med hoet for Carlsen.

– Vil en remis være skuffende etter det overtaket Carlsen hadde?

– Nei, egentlig ikke. Det vi ser nå er at Magnus, for å bruke et fotballmetafor, spiller på bortebane (svarte brikker). Likevel er det han som spiller og presser kampen. Det tyder på at han er på hogget og er i form, sa Madsen til NTB.

– Vil Magnus være skuffet og se på det som en seier som glapp?

– Ja, det vil han nok gjøre. Samtidig er han vel såpass proff at han forstår at det er flere partier som gir disse mulighetene. Noen får du tatt og noen får du ikke tatt.

Lange parti

En detalj som godt kan komme med er at Carlsens lengste VM-parti i antall trekk kom i 2014-VM i Sotsji mot Vishy Anand. Da ble det 122 trekk, men da gikk det ikke fire timer på de 40 første trekkene som i dag. Det lengste ble spilt mellom Viktor Kortsjnoj og Anatoly Karpov i 1978. De brukte da 124 trekk før partiet endte i remis.

Lørdag fortsetter det med parti nummer to i London. Da er det Carlsen som skal spille med hvite brikker.

Førstemann til 6,5 poeng er verdensmester. Blir sjakk-VM spilt fullt ut med 12 partier, er det ikke over før 28. november.

Magnus Carlsen har vært verdensmester de fem siste årene. I 2013 og 2014 slo han Visjy Anand, mens det ble seier etter omspill mot Sergej Karjakin i 2016.