DUELLANTENE: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana fra torsdagens pressekonferanse.
Foto: Nina Rangøy / NTB scanpix.
DUELLANTENE: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana fra torsdagens pressekonferanse. Foto: Nina Rangøy / NTB scanpix.

Carlsen om VM-rivalen: – Selvfølgelig stresser det meg

– Når VM er i gang, så er vi bitre fiender, sier Magnus Carlsen om Fabiano Caruana.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen innledet VM-kampen mot Fabiano Caruana med remis i første parti fredag.

Nordmannen var imidlertid betydelig nærmere seier enn amerikaneren i det første av tolv partier, noe som var imponerende tatt i betraktning at Carlsen startet med svarte brikker.

Det gir sannsynligvis Carlsen nødvendig selvtillit mot en motstander han innrømmer gir ham hodebry.

– Jeg gleder meg til å få sjansen til å sette ham på plass

På Det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) rating over de beste spillerne i verden før VM, står Carlsen med 2835 poeng.

Det er bare tre foran Caruana – som ville tatt over førsteplassen på ratingen med seier fredag.

– Stresser det deg at han er så god?

– Selvfølgelig. Jeg husker at han i 2014 hadde en markant høyere rating enn han har nå. Det var bare det at jeg også hadde en høyere rating som gjorde at jeg holdt ham bak meg. Så jeg gleder meg veldig til å få sjansen til å sette ham på plass. Jeg føler at mine individuelle partier mot ham, både i år og i fjor, har gått veldig bra. Jeg har ikke tapt noen, jeg har vunnet et par, og jeg har stort sett presset i alle partiene. Akkurat den biten har gått bra. Men Caruana har jo slått alle andre, så det har ikke hatt så mye å si. Jeg håper jeg kan vise at jeg har en god mulighet en mot en, sier Carlsen til TV 2.

Innbyrdes har Carlsen, som han selv antyder, et overtak.

Carlsen har ti seirer mot Caruana. Caruana har fem mot Carlsen.

– Caruana tror nok at han kan spille mer på sine styrker

De fleste eksperter på feltet har spådd en mer åpen og mer underholdende VM-kamp i år enn publikum har fått se de siste årene.

Mot Viswanathan Anand i 2013 og 2014, samt mot Sergej Karjakin i 2016, vant nordmannen mot det mange vil si var mer defensivt innrettet motstandere.

– Forbereder du deg annerledes til en kamp mot Caruana enn du gjorde mot Anand og Karjakin?

– Jeg tror det blir en ganske annerledes kamp. Han kommer nok til å ha et annet utgangspunkt, en annen tilnærming, enn Anand og Karjakin hadde. De to hadde nok mye av spillet sitt basert på at de visste at de var «underdogs». Caruana føler nok ikke det på samme måte og tror nok at han kan spille mer på sine styrker. At han kan invitere til en «fight», i stedet for å gjøre matchen mindre spennende. Forberedelsene mine baserer seg da i mye større grad enn sist på at det kommer til å bli kamp i hvert parti, sier Carlsen.

– Hvilket forhold har du til ham?

– Jeg har et helt OK forhold til ham. Men når november kommer, så er vi bitre fiender, fortsetter han og gliser.

– Da tror jeg det er noe alvorlig galt med psyken din

På torsdagens pressekonferanse før VM-kampen var Carlsen i usedvanlig godt humør.

Vitsene og de raske kommentarene satt løst, og selvtilliten skinte gjennom da han ble spurt om han så på seg selv en «underdog».

– Det er en stund siden jeg så på meg selv som en «underdog», for å være ærlig. Om du har vært rangert som verdens beste i syv år og vunnet de siste tre VM-kampene og ser på deg selv som en «underdog», da tror jeg det er noe alvorlig galt med psyken din. Men når det er sagt, så er Caruana åpenbart en fantastisk spiller. Resultatene hans i år snakker for seg selv. Fortsetter jeg å spille slik jeg har gjort i det siste, så vil jeg sannsynligvis ikke vinne. Jeg må heve meg, men jeg har stor tro på at jeg skal klare å gjøre akkurat det, sa han til den oppmøtte pressen.

Caruana, diplomatisk som alltid, ville ikke gi noe klart svar på hva han ser på som Carlsens største svakheter.

– Carlsen har ingen åpenbare svakheter. Feilene han gjør er stort sett «individuelle», det er ikke noe tydelig mønster i de, men vi gjør jo alle feil. Så utfordringen er å ta muligheten når den byr seg, sa han.