OM BORD: Presse- og informasjonskonstabel for Sjøforsvaret, Marius Villanger, var om bord på KNM Helge Ingstad under kollisjonen med tankskipet.
OM BORD: Presse- og informasjonskonstabel for Sjøforsvaret, Marius Villanger, var om bord på KNM Helge Ingstad under kollisjonen med tankskipet. Foto: TV 2

snakker om kollisjonen for første gang:

– Forstod alvoret da folk kom gjennomvåte og bare i undertøyet

Marius Villanger var om bord på KNM «Helge Ingstad» da fregatten kolliderte med tankskipet Sola TS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fregatten KNM «Helge Ingstad» kolliderte natt til torsdag med tankskipet Sola TS. Militærfartøyet, som skal ha kostet nærmere fire milliarder kroner, ligger nå havarert i fjæra i Hjeltefjorden i Øygarden.

Fredag kveld snakket en av medlemmene av mannskapet for første gang til pressen om den voldsomme kollisjonen, som satte milliardfregatten fullstendig ut av spill.

– Det føltes som om hele prosessen varte veldig lenge. Fra selve kollisjonen skjedde, holdt vi på en halvtime med å bekjempe skadene og vanninntrengningen, forteller Marius Villanger til TV 2.

Han er presse- og informasjonskonstabel for Sjøforsvaret, og var om bord på KNM «Helge Ingstad» under kollisjonen med tankskipet.

– Da vi fikk høre at det var kontroll på alt personell, var det en fantastisk beskjed.

Hadde ikke oversikt

Mannskapet jobbet iherdig med å bergrense skadene. Etter hvert fikk de også ordre om å forlate fregatten, noe Villanger kaller en ubeskrivelig følelse.

– Vi var alle i sikkerhet, og det var en utrolig god følelse. Følelsen av at man var trygg.

Villanger sier han først hørte et enormt smell, men at han ikke skjønte hva som hadde skjedd. KNM «Helge Ingstad» har nemlig ingen vinduer annet enn på broa.

– Det var ekstremt vanskelig å ha noe oversikt over hva som skjedde fra der nede. Etter et par minutter hørte vi et nytt smell. Da gikk vi på grunn, men det skjønte jeg jo ikke da, forteller Villanger.

– Mange har mistet alt de har

Mye av tiden like etter kollisjonen tilbrakte han på sykestua. Der ble han vitne til flere som var gjennomvåte, og det var da han forstod alvoret.

– Hun ene var klissvåt, og fortalte at hun hadde et tre meter langt hull i lugaren. Folk kom opp i sykestua i bare undertøyet. Det var da jeg skjønte hvor alvorlig det var, sier Villanger.

Pressekonstabelen hadde vært om bord på fregatten som gjest i rundt to uker da ulykken skjedde. Han sier hele mannskapet er blitt ivaretatt på en svært god måte etter det som skjedde.

– Vi har vært hele tiden vært samlet, og ingen har fått lov til å forlate basen. Vi har hatt gruppesamtaler for å bearbeide det på en god måte, og har også snakket med prest og psykolog.

Stor vanninntrengning

Villanger sier mannskapet har hatt mulighet til å kontakte familie og venner. For noen har ikke det vært en selvfølge, for da fregatten kolliderte, var det mye som gikk tapt.

– Mange har mistet alt de har, som identifikasjon, penger og mobil.

Tora Seth Reinertsen befant seg i spisemessen da kollisjonen inntraff.

– Lyset blinket, det hang ledninger ned fra taket og det var ganske mye vann på dørken. Så det var ganske fort veldig tydelig at det var stor vanninntrengning i skuta, sier hun til TV 2.