VIL BLI PRESIDENT: Linda Helleland kan bli ny president i WADA.
VIL BLI PRESIDENT: Linda Helleland kan bli ny president i WADA. Foto: Valentin Flauraud

Regjeringen nominerer Helleland som ny WADA-president

WADA-visepresident og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er av regjeringen nominert som presidentkandidat i Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hellelands kandidatur ble offentliggjort fredag.

– Statsråd Helleland har konsekvent demonstrert sin fulle og uoppfordrende vilje til å beskytte det globale idrettssamfunnet fra doping. Jeg vet hun er fast forpliktet til å styrke WADA som global anti-dopingregulerer og til å gjenopprette idrettsutøvere og supporteres tillit til en rettferdig og ærlig idrett, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Norges idrettsforbund støtter Hellelands kandidatur, står det i en pressemelding.

Hofstad Helleland er manges foretrukne kandidat til å bli ny president i Verdens antidopingbyrå når Craig Reedies periode løper ut neste år.

– Min regjering og jeg nøler ikke med å tilby Linda vår fulle støtte til å lede Verdens Antidopingbyrå når vi går inn i en ny alder for antidoping, fortsetter statsministeren.

Aldershindring avkreftet

Ifølge rapportene kunne alder bli en hindring for den 41 år gamle Høyre-politikeren siden det forelå et forslag om å sette 45 år som minstealder for presidenten. Forslaget skulle diskuteres under et styremøte neste uke.

Fredag kveld avviste en talsmann i WADA at et slikt forslag ikke var et slikt forslag til drøfting for byråets hovedstyre.

– WADA-reglene er klare. Det er ingen aldersrestriksjoner for presidentkandidater, og det vil ikke bli endret, sier talsmannen

På tirsdag opplyste en WADA-talsmann til nyhetsbyrået AP at aldersforslaget ikke kom fra antidopingbyråets egne ledere, men fra representanter for nasjonale myndigheter, som bevilger halvparten av WADAs budsjett.

Rival mener Helleland må trekke seg

Linda Hofstad Helleland får kamp fra Polens sportsminister Witold Banka (34), som offentliggjorde sitt kandidatur i juni.

Helland innehar allerede visepresident-vervet i organisasjonen, og fredag gikk Banka ut og ba henne trekke seg. Det skriver nettstedet Inside The Games.

Den polske idrettsministeren kritiserte Helleland for å ha stilt opp på en antidoping-konferanse i Det hvite hus forrige uke.

Banka, som kun er 34 år, mener Helleland får en urettferdig fordel i kraft av å være visepresident.

(©NTB)