Det eksepsjonelle talentets tøffe valg:

– Det er en del som tror at han bare kan leke seg til å bli god. Det er ganske langt fra sannheten

Med hjelp av japansk disiplin og teknikk har Tomoe Zenimoto Hvas blitt et stort norsk OL-håp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se TV 2s reportasje øverst.

Tomoe Zenimoto Hvas har kommet som en torpedo inn i svømme-eliten, og to år før OL i Tokyo er bærumsgutten på skuddhold til medalje.

I 2016 var 18-åringens personlige rekord på 200 meter medley 7,2 sekunder bak det som ville gitt medalje til Rio-OL. Halvveis til de neste lekene har han kuttet den avstanden til bare 2,5 sekunder.

Med ytterligere forbedring på de to årene som kommer:

– Kan det bli finale... Eller kanskje medalje. Vi får se. Det blir spennende, sier Zenimoto Hvas.

OPPVARMING: 06.30 starter Tomoe Zenimoto Hvas med første trening.
OPPVARMING: 06.30 starter Tomoe Zenimoto Hvas med første trening.

TV 2 møter ham på det som er en ganske normal treningsdag for 18-åringen. I tussmørket litt før klokken blir halv sju om morgenen kommer han labbende fra hjemmet sitt på Fornebu til Hundsund bad, der Bærumsvømmernes elitegruppe har morgentrening.

Gruppen på ti svømmere, hvor tre skal til VM i desember, gjør unna to timer i bassenget, før det bærer videre til Nadderud for vekttrening umiddelbart etterpå. Øktene er ikke spesielt harde, på grunn av stevnet helgen i forveien, men allerede klokken 14 er det tid for dagens tredje økt. Da skal de igjen svømme et par timer.

– Det er en del som tror at Tomoe bare flyter på talent, og at han er en som bare kan leke seg til å bli god. Det er ganske langt fra sannheten, sier trener i Bærumsvømmerne, Sondre Solberg.

Men 18-åringen er utvilsomt god. Veldig god.

Man må jo samle på alle
Tomoe Zenimoto Hvas om gull, sølv og bronse i ungdoms-OL

I desember i fjor tok han en sensasjonell bronsemedalje under EM kortbane i København. I oktober ble han historisk gullvinner under ungdoms-OL i Buenos Aires. Det var da han senket persen på 200 meter medley til 1.59,58 – en tid under a-kravet til OL i Tokyo, og svært nær den ypperste verdenseliten.

MEDALJESANKER:Tomoe Zenimoto Hvas med gull, sølv og bronse fra ungdoms-OL.
MEDALJESANKER:Tomoe Zenimoto Hvas med gull, sølv og bronse fra ungdoms-OL.

Han droppet andre øvelser han hadde medaljesjanser i for å satse alt på spesialdistansen, men det ble likevel et fullt medaljesett med hjem fra Argentina. I tillegg tok nemlig den ekstremt allsidige unggutten sølv på 50 meter butterfly og bronse på 50 meter rygg.

Hjemme i leiligheten på Fornebu, som han deler med faren Sverre, finner Zenimoto Hvas frem tre bokser fra under TV-benken. Han åpner de på nærmest seremonielt vis, og blir stående og se litt på dem.

– Man må jo samle på alle, sier han før han hvisker:

– Det er kult ass...

Han tar plass i sofaen, men har på ingen måte tenkt å ta det rolig.

– Jeg er ganske stolt da, men jeg tenker ikke så mye over det. Jeg syns det er kult, men jeg sitter ikke og slapper av. Jeg må jobbe videre. Målet er OL i Tokyo. Det er spesielt for meg. Både fordi det vil være mitt første OL, men også fordi det er i mitt andre hjemland. Det vil bety veldig mye å prestere der, og å representere familien jeg har der.

Når han er motivert, er han eksepsjonell
Sondre Solberg, trener

Motivasjonsmeldingen er godt nytt for alle som er opptatt av svømming og norsk idretts resultater.

– Han er en veldig mental svømmer, som er et eksempel på hvordan det mentale avgjør hvor god man kan være, men også hvor dårlig man kan være, sier trener Solberg.

– Styrken hans er det mentale når han er motivert. Når han er fokusert, så er han eksepsjonell. Han har en unik evne til å fokusere og pushe seg selv.

GLADGUTT: – Jeg har alltid vært glad i vann og å bade, sier Tomoe Zenimoto Hvas. FOTO: Privat.
GLADGUTT: – Jeg har alltid vært glad i vann og å bade, sier Tomoe Zenimoto Hvas. FOTO: Privat.

Så eksepsjonell er Tomoe at han selv ikke har helt kontroll på hvor mange norske rekorder han har. Han tipper 20-25, og er med det i nærheten. I skrivende stund har han 24 av sorten, åtte for senior og 16 for junior. Til sammenligning har Henrik Christiansen elleve, Alexander Dale Oen fem.

Kanskje vel så imponerende er det at rekordene er i alle stilarter: butterfly, rygg, bryst, fri (crawl) og selvsagt også kombinasjonen av alle – medley.

Svømming krever mye fysisk trening, men viktigst er det tekniske, som de fleste hobbysvømmere trolig har merket. Man kan være så sterk man vil, eller så utholdende man vil, men er man ikke teknisk god vil man aldri kunne svømme spesielt fort. Nettopp det tekniske er området der Tomoe Zenimoto Hvas skiller seg fra alle tidligere norske svømmere. Han er helt i verdensklasse.

– Kroppen bare sklir gjennom vannet, man føler seg sterk og føler som om man har tak på vannet, skildrer Tomoe selv.

– Han er elegant, myk og smidig i vannet. Han har en intuitiv forståelse for hvordan man skal behandle elementet vann. Han er også en innovativ og kreativ fyr, som både vil ha feedback og tilbakemeldinger, men som også er veldig aktiv i prosessen selv med å kjenne etter og prøve ut nye ting, forklarer Solberg.

Jeg husker det var tøft i starten
Tomoe om å svømme i Japan

Det tekniske fokuset er det viktigste i treningen fremdeles, og har vært det så lenge stortalentet har svømt i Bærumsvømmerne. Dyktige trenere i ungdomsårene får mye av æren av hans nåværende trener, men Zenimoto Hvas' noe spesielle bakgrunn og oppvekst har også hatt mye å si.

Hans japanske mor og norske far ønsket at han skulle få en forankring i begge nasjonaliteter, og derfor flyttet de til familien Japan fra 2007 til 2010. Det var der supersvømmeren først begynte med idretten som skulle bli hans lodd i livet.

Tanken var først bare å lære å svømme skikkelig, men det skulle snart vise seg å bli noe mer. En svømmetrening i uken ble til to, to ble til tre, og tre ble til fire. Tomoe gliser når vi tar frem et bilde fra trening igjen.

– Det er nostalgisk. Det var min første opplevelse med svømmerutine og ordentlig svømmetrening. Jeg husker bare at det var veldig bra miljø og stemning der. På den tiden var svømming mer for moro og gøy og lek, men det var fortsatt fokus på å svømme fort, og lære seg tekniske ting og slik.

SVØMMETRENING: Tomoe på svømmetrening i Kobe, Japan, der de bodde i tre år.
SVØMMETRENING: Tomoe på svømmetrening i Kobe, Japan, der de bodde i tre år.

Japan er en av verdens beste svømmenasjoner, og er spesielt kjent for sine teknisk gode svømmere. Ryggspesialisten Ryosuke Irie kalles «svømmingens Rolls Royce» for sin lekre stil. De har også spesielt mange gode brystsvømmere, den teknisk vanskeligste stilarten.

– Det har nok hjulpet meg litt. De har veldig sterkt fokus på teknikk og disiplin i Japan. Jeg husker det var tøft i starten også. Vi svømte 1000-2000 meter pr. trening. Det var jeg ikke vant til i det hele tatt.

Familien flyttet tilbake til Norge da Tomoe var 10 år gammel.

– Det var litt bittert, for jeg elsket jo Japan da jeg bodde der. Jeg gikk på internasjonal skole og fikk mange minner. Jeg trivdes veldig.

Men en del ting ble det samme i Norge. Han fortsatte på internasjonal skole, og han skulle selvsagt fortsette med svømmingen. Familien sonderte terrenget for hvilke svømmeklubber som kunne være aktuelle. Valget falt på Bærumsvømmerne, noe de ikke har angret på. Etter en tid tok han også valget om å virkelig satse på svømmingen.

– Da jeg var 11-12-13-ish tenkte jeg at dette kan jeg faktisk. Jeg kan svømme fort, og så begynte jeg å få lysten til å prestere bra og teste grensene mine.

Tomoe har ofret veldig mange ting som andre ungdommer gjør
Sverre Hvas, far

I leiligheten hjemme på Fornebu møter pappa Sverre Hvas oss. Han har laget lunsj til sønnen etter dagens to første treninger. Faren har en viktig rolle som tilrettelegger og organisator, og til tider også motivator. Da sønnen sa han ville bli best til å svømme, ble det flere samtaler med faren – som ville forsikre seg om at sønnen skjønte hva det innebar å ville bli best. Mange sier det, men hva krever det egentlig?​

– Det var at hvis jeg skulle gå all-in, så måtte jeg gå all-in. Man kan ikke gjøre jobben halvveis eller 95 %, men på en måte gjøre alt riktig. Det var trening, soving og spising.

– Det lever du etter?

– Mesteparten av tiden, men jeg slipper litt her og der. Det er lov det, av og til, gliser talentet.

Både pappa og trener bekrefter at svømmeren må holdes litt i ørene av og til, men så er han da tross alt også ungdom. Og en 18-åring som i all hovedsak legger seg klokken 21 fordi han skal opp for å trene klokken 06.30 kan ikke akkurat kalles en rebell.

– Vi har hatt mange samtaler opp gjennom årene om oppskriften. Det er noe som Tomoe har kjøpt og tatt innover seg. Noe av fokuset har vært at for å bli god er det summen av masse små detaljer over tid som er resepten. Søvn, diett, holdninger før, under og etter trening. Alle de små detaljene som spiller inn i en hverdag. Spesielt det å ha et dypt fokus under trening, slik at du får mest ut av det, sier Sverre Hvas.

– Det er veldig mange ting som andre ungdommer gjør, som Tomoe er gått glipp av. Utallige fester, eller kvelder med venner hvor man bare ser på TV. Mye av det har Tomoe måtte ofre.

– Min far har vært veldig støttende, stått opp sammen med meg kvart på fem på morgenen, hjulpet meg med frokost, og å planlegge dagene. Hverdagen blir enklere, og jeg klarer å fokusere på det jeg må. Det er ikke noen tvil om at jeg ikke hadde kommet så langt uten ham, sier unggutten om farens rolle.

Sverre har gått med på å gjøre alt han kan i form av tid og ressurser for å tilrettelegge for idrettssatsingen, så lenge sønnen gjør alt det han kan etter det de ble enige om. Det samme gjelder for datteren Hannas ballett. Han innrømmer at oppdragelsen barna har fått har vært litt unorsk. At de har vært opptatt av å lære ting i en uvanlig ung alder.

– Han har kanskje en litt spesiell oppdragelse, og litt annerledes oppdragelse enn det veldig mange andre har hatt i ungdomsårene. Det har veldig mange toppidrettsutøvere. Det samme gjelder jo for eksempel Jakob Ingebrigtsen, vil jeg tro, sier Sondre Solberg.

Det har vært noen tøffe avgjørelser
Tomoe Zenimoto Hvas

Solberg har sett noen toppidrettsutøvere. Han trente både Alexander Dale Oen og Aleksander Hetland da de ble verdensmestere. I tillegg har han hatt ansvaret for utøvere som Lavrans Solli og Anne-Mari Gulbrandsen.

Trener Sondre Solberg (t.h), feirer Alexander Dale Oen (midten) sitt VM-gull i 2011. Daværende svømmepresident Per-Rune Eknes, generalsekretær i NSF Bjørn Soleng og toppsvømmer Ingvild Snildal skåler også.
Trener Sondre Solberg (t.h), feirer Alexander Dale Oen (midten) sitt VM-gull i 2011. Daværende svømmepresident Per-Rune Eknes, generalsekretær i NSF Bjørn Soleng og toppsvømmer Ingvild Snildal skåler også. Foto: Thomassen, Christian

Han har klare planer for hvordan man skal utvikle sin nye stjerneelev videre mot toppen. Det dreier seg om videreutvikling av teknikk, et område der man aldri er utlært, selv om man er i verdenstoppen i tillegg til mer styrketrening enn tidligere.

Det siste er mulig fordi Zenimoto Hvas nå er ferdig med en krevende videregående utdannelse på internasjonal skole – ett år før sine norske jevnaldrende. Særlig i eksamensperiodene ble det en påkjenning, og i perioder har han måttet ta valg om å droppe stevner og treninger for å komme gjennom på skolen.

– Det har vært både bra og dårlig for svømmingen. Det har lært meg å være disiplinert, følge godt med og bruke tiden i hverdagen. Spise, gjøre lekser, restituere. Men det var ganske tøft å kombinere skole og svømming av og til. Man måtte velge enten å øve en time eller to ekstra, eller sove en time eller to ekstra. Det var noen tøffe avgjørelser av og til, forklarer han.

Han skal forbedre seg. Det er derfor vi driver med dette
Sondre Solberg, trener

Sverre Hvas mener han har fått sin sønn tilbake, og at de to siste årene har vært en krevende balansegang. De to årene frem mot OL i Tokyo blir uten noe annet enn full satsing på svømmingen.

– Det er veldig deilig. Trenger ikke dra på skolen etter trening, men istedet dra hjem, spise og sove. Det gjør hverdagen mye lettere. I tillegg har jeg tid til litt mer styrketrening, men også restitusjon. Jeg blir sterkere, håper jeg, som gjør at jeg kan svømme fortere og enda bedre.

SATSINGSOMRÅDE: Styrketrening blir viktig for svømmeren fremover. FOTO: Øyvind Brattegard/TV 2
SATSINGSOMRÅDE: Styrketrening blir viktig for svømmeren fremover. FOTO: Øyvind Brattegard/TV 2

Det er et godt utgangspunkt. For selv om det med normal progresjon ikke er utenkelig at Tomoe Zenimoto Hvas kan ta medalje i OL, er det ingen garantier. Teamet rundt ham, og han selv, er oppmerksom på at de siste sekundene opp til den ypperste verdenseliten er de tøffeste å hente inn, men det er ikke slik han tenker:

– Når jeg er på svømmetrening, eller trening generelt, så lever jeg i det øyeblikket. Jeg fokuserer på det jeg skal gjøre der og da, og ikke noe annet. Vi har småmål på hver trening, der jeg skal jobbe med noe, fikse noe, eller forbedre noe. Sondre sørger for at jeg gjør de riktige tingene. Det er hele tiden noe han prøver å utfordre meg med, enten det gjelde tider, eller tekniske utfordringer, forklarer Tomoe Zenimoto hvas.

– Han skal forbedre seg. Det er derfor vi holder på med dette. Det er for å bli bedre, hele tiden. Det er nesten to år til OL. Hvis ting går bra... Man skal holde seg frisk, unngå skader, og holde motivasjonen oppe... Men jeg gleder meg til de kommende par årene, ja, sier Sondre Solberg.