Terje Opheim er broren til Janne Jemtland. Han er blant de som skal vitne under rettssaken som begynner på mandag. Dette bildet ble tatt under søsterens begravelse.
Terje Opheim er broren til Janne Jemtland. Han er blant de som skal vitne under rettssaken som begynner på mandag. Dette bildet ble tatt under søsterens begravelse. Foto: TV 2

jannes bror:

Bodde med Svein Jemtland da Janne var savnet: – Jeg føler meg lurt. Han visste.

Janne Jemtlands bror Terje Opheim bodde sammen med Svein Jemtland i ukene søsteren var savnet. Han føler seg ført bak lyset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vil oppfordre alle som har opplysninger, til å tipse politiet.

Det sa Janne Jemtlands bror Terje Opheim til TV 2 Nyhetene 6. januar i år.

I flere dager hadde det da pågått en massiv leteaksjon etter søsteren som på dette tidspunktet var savnet. En av dem som skal ha deltatt i leteaksjonen, var Jannes ektemann Svein Jemtland.

Mens søsteren var savnet, bodde Opheim hos Svein Jemtland og de to barna i Brummundal. Han var der for å støtte familien i en svært vanskelig tid.

Det Opheim ikke visste da han snakket med TV 2, var at søsteren hadde vært død i åtte dager. Han visste heller ikke at Svein Jemtland visste hvor Janne befant seg.

Politiets versjon

Påtalemyndigheten mener at Svein Jemtland drepte sin kone natt til 29. desember i fjor. Paret hadde vært på fest. Kort tid etter at de kom hjem, ble hun truffet av skudd i hodet.

Politiet mener at Svein Jemtland skjøt, mens han har forklart at skuddet gikk av ved et uhell.

Påtalemyndigheten mener at han etter drapet fraktet Janne Jemtland til Våler bru og dumpet kona i Glomma. Hun skal ha blitt senket med et batteri.

Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona si i romjulen i fjor. (Foto: Privat)
Svein Jemtland er tiltalt for å ha drept kona si i romjulen i fjor. (Foto: Privat)

Skuddet i hodet ga henne livstruende skader, men dødsårsaken var drukning. Ifølge obduksjonsrapporten hadde Janne Jemtland vann i lungene.

Den 12. januar ble Svein Jemtland pågrepet og siktet for drapet på sin kone. Han pekte deretter ut stedet hvor politiet fant liket. 13. januar ble Janne Jemtland funnet på bunnen av Glomma.

Føler seg lurt

Terje Opheim, som hadde støttet Svein Jemtland og familien mens Janne var savnet, sier at situasjonen ble totalt forandret da ektemannen ble pågrepet og siktet i saken.

– Det har føltes bittert. Man føler seg lurt. Jeg var der og hjalp til å lete, og da føler man seg lurt når man vet han visste noe om det som skjedde, sier Opheim til TV 2.

Politiet mener at Janne Jemtland ble drept av ektemannen sin. Han mener skuddet gikk av ved et uhell.
Politiet mener at Janne Jemtland ble drept av ektemannen sin. Han mener skuddet gikk av ved et uhell. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

På mandag begynner rettssaken mot Svein Jemtland. Forsvarer Christian Flemmen Johansen sier at klienten er klar til å forklare seg om de to ukene som gikk fra da Janne Jemtland døde til hun ble funnet og han ble pågrepet.

– Det er åpenbart at han synes dette var vanskelig, men utover det har vi ingen kommentar.

– Det ble som det ble

– Har han dårlig samvittighet for at han ikke fortalte det han visste på et tidligere tidspunkt?

– Ting ble som de ble. Han vil forklare seg om hvorfor det ble sånn i retten, sier advokaten.

Så langt er svært få detaljer om hans versjon av saken kjent. Han mener at skuddet som drepte Janne Jemtland, gikk av ved et uhell, men de øvrige omstendighetene er ikke kjent.

Forsvareren understreker at Jemtland har samarbeidet med politiet, men at de har tatt et bevisst valg om å legge lokk på tiltaltes versjon.

De første dagene av rettssaken er satt av til Svein Jemtlands forklaring. Terje Opheim sier at han er spent på å høre hva tiltalte har å fortelle.

– Tøffe gutter

Opheim bruker nå energien sin på å støtte de to barna gjennom den forestående saken. Når Svein Jemtland er ferdig med sin forklaring, skal det spilles av avhør med barna.

– De er brutalt revet ut av hverdagen sin, men så er de tøffe gutter som på en måte har klart å bearbeide dette. Dette vil de aldri komme over. Det er noe de vil måtte leve med, sier Opheim.

Sønnenes bistandsadvokat, Inger Johanne Reiestad Hansen, forteller at barna gruer seg til det som kommer.

– De har det etter forholdene bra, men det er en stor belastning for dem. Særlig fordi saken får et stort mediefokus, sier hun.