KNM «Helge Ingstad» ligger i fjæresteinene i Øygarden i Hordaland.
KNM «Helge Ingstad» ligger i fjæresteinene i Øygarden i Hordaland. Foto: Hommedal, Marit

Forsvarsministeren om havariet:

– Svekker evnen til å forsvare oss

Da KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet «Sola TS» torsdag morgen, måtte forsvarsledelsen ta et valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges forsvarsevne er kraftig svekket etter at KNM «Helge Ingstad» kolliderte torsdag. Og med én av fem fregatter satt ut av spill, må forsvarsledelsen velge om man skal kutte i bidragene til Nato-oppdrag eller om man skal redusere seilingen i de strategisk viktige nordområdene.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), sier det er uaktuelt å seile mindre i nord.

– Da får vi heller se om vi kan bidra til Nato på andre måter. Vi får se på hvilke løsninger som finnes, sier han.

Færre internasjonale oppdrag

Fregattene KNM «Roald Amundsen» og KNM «Otto Sverdrup» har de siste årene begge hatt ansvaret for Natos stående marinestyrke. Og KNM «Fridtjof Nansen» har deltatt i flere aksjoner mot pirater utenfor Afrikas horn.

Nå kan det bli færre slike bidrag i årene som kommer.

– Vi er i en utfordrende situasjon, men vi har god kontakt med Nato. Dette har vi heldigvis gode fagmilitære hoder til å ta seg av, så det blir skissert en løsning og så fremmer vi den, sier Bakke-Jensen.

Redusert forsvarsevne

Investeringen i nye fregatter har vært preget av forsinkelser, mangel på reservedeler, dårlig vedlikehold og lite seilingstid. Den skandaløse bestillingen av NH90-helikoptrene har også hemmet effektiviteten. Men de siste årene har Norge brukt betydelige ressurser på å reparere båtene og få opp seilingstiden.

Bakke-Jensen vedgår at Norges evne til å forsvare seg nå blir redusert.

– Det er klart. Så er det mulig å planlegge på andre måter og kompensere en del av de kapasitetene vi har med annet utstyr, sier han.

– Hva gjør dette med ryktet til Norges forsvar?

– Jeg tenker at når vi kommer fra en så alvorlig hendelse med små personellskader, så viser det at vi utviser godt sjømannskap, vi er gode på akkurat den delen. Det skal vi også ta med i det store bildet. Her er det veldig mange som har utvist godt sjømannskap - fra ung til eldre - ombord i det fartøyet. Det forteller oss at vi kan den driften vi holder på med. Og så er det selvfølgelig sånn at alle synes det er trasig når vi får denne her type hendelser, uansett hvilken nasjon det er. Vi synes ikke det er hyggelig når en av våre allierte har uhell av denne sorten, men det er faktisk en del av den aktiviteten vi driver som kan skje, og så skal vi heller ivareta personell og fartøy på best mulig måte og planlegge operasjonene våre så godt som mulig for fremtiden.