Kvinnen ble pågrepet på boligen kort tid etter at knivstikkingen fant sted. Her jobber en kriminaltekniker med sporsikring.
Kvinnen ble pågrepet på boligen kort tid etter at knivstikkingen fant sted. Her jobber en kriminaltekniker med sporsikring. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Kvinne (51) dømt til 13,5 års fengsel for drap på ektemannen (37)

Den 51 år gamle kvinnen mener at hun handlet i nødverge da hun tok livet av ektemannen sin i parets felles bolig på Grefsen i Oslo i fjor sommer. Det trodde ikke tingretten på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi kommer til å anke dommen til lagmannsretten. Min klient mener at hun har handlet i nødverge og at tingretten har vurdert bevisene feil når de dømmer henne for drap, sier Thomas Øiseth.

Han forsvarer den 51 år gamle kvinnen som fredag ble dømt til 13,5 års fengsel for å ha drept ektemannen sin på Grefsen i Oslo. Drapet skjedde 11. juli i fjor.

Ektemannen, som var i 30-årene, ble påført to stikk: Ett i halsen og et i brystet.

Kvinnens to barn, som hun har fra et tidligere i forhold, var i boligen da drapet skjedde.

Sønnen ga førstehjelp

Den ene tenåringssønnen ringte til ambulansen og fortalte at moren hadde stukket stefaren. Han ga også stefaren førstehjelp før nødetatene kom frem til boligen.

Advokat Thomas Øiseth forsvarer den 51 år gamle kvinnen som fredag ble dømt for drap. Her avbildet i en tidligere straffesak.
Advokat Thomas Øiseth forsvarer den 51 år gamle kvinnen som fredag ble dømt for drap. Her avbildet i en tidligere straffesak. Foto: NTB Scanpix

Avdøde har i flere år jobbet som yrkesmilitær soldat i Gambia, men i 2011 møtte han den norske kvinnen og de giftet seg i 2012. De har i flere år bodd sammen i Oslo.

I rettssaken i oktober redegjorde den 51 år gamle kvinnen for hva hun mener skjedde på drapsdagen i juli i fjor.

Politiet fikk melding om saken ved halv tolv-tiden om kvelden, men paret hadde vært i konflikt gjennom dagen. Om morgenen skulle avdøde stå opp tidlig for å dra på jobb, men han forsov seg.

Kriminalteknikere utenfor boligen der drapet skjedde i juli i fjor.
Kriminalteknikere utenfor boligen der drapet skjedde i juli i fjor. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Oppsto krangel

På ettermiddagen ble det krangling fordi han mente at kona skulle sørget for at han kom seg opp.

– Jeg sa at han burde vite hvordan klokka fungerer og at det ikke er min oppgave å passe tiden hans, fortalte tiltalte under rettssaken i oktober.

Utover ettermiddagen dro hun på butikken for å kjøpe seg noen øl som skulle nytes denne sommerkvelden. Da ektemannen oppdaget at hun drakk øl, skal han ha blitt sint.

Krangelen eskalerte og endte inne på kjøkkenet der hun plukket opp en grønn kniv. Kona forteller at hun pleide å gjemme knivene i huset når de kranglet.

– Jeg skulle gjemme kniven, men så kom han rett inn på kjøkkenet og jeg tok den med meg ut. Plutselig angrep han meg, og jeg forsøkte å dytte ham vekk med hånden som holdt kniven. Han kom mot meg igjen, og jeg var livredd. Da stakk eller dyttet jeg ham vekk fra meg, forklarte hun.

Ektemannen i 30-årene ble påført to knivstikk. Det andre var fatalt, ifølge rettsmedisinerne. (Foto: NTB Scanpix)
Ektemannen i 30-årene ble påført to knivstikk. Det andre var fatalt, ifølge rettsmedisinerne. (Foto: NTB Scanpix)

Det var det andre knivstikket som var fatalt. 51-åringen sier at hun ikke forsto hva som hadde skjedd i sekundene etter episoden.

Ikke grunnlag for nødverge

I dommen vises det til at ektemannen ved enkeltstående anledninger kan ha utøvet mindre alvorlig vold mot kona.

Retten mener imidlertid at dette ikke ga grunnlag for noen generell frykt for alvorlige og livstruende angrep fra hans side. Dette er kvinnen uenig i, opplyser forsvarer Thomas Øiseth.

I dommen skriver Oslo tingrett at de ikke mener det er grunn til å frifinne kvinnen på grunn av nødverge.

«Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte ikke var utsatt for noe pågående eller umiddelbart forestående angrep fra ektemannen, og at hun heller ikke oppfattet situasjonen slik at hun var utsatt for et ulovlig angrep».