Ubbe (4) er veganer

Da matmor Elisabeth Bergaust (34) ble veganer for halvannet år siden, bestemte hun seg for at hunden Ubbe også skulle gå over til 100 prosent plantebasert kosthold.

– Da jeg sluttet å spise kjøtt, syntes jeg det ble feil å kjøpe kjøttfòr til Ubbe. Jeg hadde aldri hørt om andre matalternativer for hunder, inntil jeg møtte en som driver med vegansk hunde- og kattemat. Jeg bestemte meg for å prøve på Ubbe, og han likte det veldig godt. Og gjør det fremdeles, sier Elisabeth Bergaust til TV 2-programmet «SNAKK med Linn Wiik».

_ Skjønner at folk reagerer

Det er middagstid hjemme i leiligheten på Grønland i Oslo. Ubbe, som er av rasen Cavalier King Charles Spaniel, logrer med halen og er klar for et bedre måltid - helt uten kjøtt eller animalske produkter.

– Har du fått noen reaksjoner på at du overfører ditt veganerkosthold på kjæredyret ditt?

– Mange synes det er litt rart – ja, til og med ekstremt. Og det skjønner jeg. Men det er også veldig mange som er nysgjerrige og overrasket over at det går an. Vegansk hundefôr har etter hvert blitt en kjempestor industri. Hunder klarer seg veldig fint på plantekosthold, så lenge det er sammensatt av vitaminer, proteiner og aminosyrer, mener Bergaust.

– Ikke å anbefale

President for Den Norske veterinærforening Torill Moseng vil ikke anbefale et hundre prosent plantebasert kosthold for kjæledyr.

– Hunder og katter er kjøttspisere. De har spesielle behov for animalske proteiner som de ikke får gjennom et vegant kosthold. Konsekvensen av at de ikke får i seg kjøtt, er mangelsykdommer som blant annet kan føre til leversvikt og sviktende evne til å bygge opp muskler. Hundens biologiske system er laget for å fordøye kjøtt, sier Moseng.

Elisabeth Bergaust kan forsikre om at veterinæren hun bruker, går god for kjøttfri diett. Dessuten understreker hun at Ubbe er en frisk og slank hund, som trives og er veldig aktiv. Og da ser hun ingen grunn til å endre kosten.

Droppet kosttilskudd

– Ubbe har tidligere fått et vegansk kosttilskudd med blant annet ekstra omega 3 og 6. Men det tørrfôret og vårfôret han får nå, er helt fullverdig med tanke på vitaminer og proteiner. Derfor har jeg kuttet ut tilskudd. Hvis man derimot vil lage hundematen selv eller gi middagsrester, bør man tenke på kosttilskudd for å være helt sikker på at hunden får i seg det som er nødvendig, sier Bergaust.

Og hun legger til:

– Det er jo litt kuriøst at en av verdens eldste hunder, Bramble (27), levde på vegansk diett. Så jeg håper jo at Ubbe lever minst like lenge som det.​