I fjor drepte han Alexandra Nilssen ved å påføre henne 21 knivstikk. Nå kan 26-åringen bli erklært utilregnelig.
I fjor drepte han Alexandra Nilssen ved å påføre henne 21 knivstikk. Nå kan 26-åringen bli erklært utilregnelig. Foto: Kenneth Fossheim

Fikk 13,5 år i fengsel:

Dømt for å ha drept Alexandra (21) – kan bli kjent utilregnelig

26-åringen som ble dømt til 13,5 års fengsel for å ha drept Alexandra Nilssen (21) vil motta en ny sakkyndig vurdering. Det kan føre til at han blir funnet utilregnelig, og ikke kan dømmes for drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ankesaken mot mannen begynner onsdag i Borgarting lagmannsrett. Forsvaret har anket skyldsspørsmålet, og etter det TV 2 har fått opplyst er en sakkyndig vurdering det eneste nye elementet som føres i bevisoppgaven.

Om han blir kjent utilregnelig blir han etter all sannsynlighet overført til tvungen psykisk helsevern, eller tvungen omsorg.

26-åringens forsvarer, Elisabeth Myhre, bekrefter overfor TV 2 at forsvaret har begjært en ny sakkyndig vurdering.

– Anken gjelder skyldspørsmålet. Og i det ligger det at spørsmålet om utilregnelighet vil bli et tema, sier Myhre.

26-åringen ble vurdert av to sakkyndige i tingretten. I ankesaken er det utnevnt tre sakkyndige som har foretatt en evaluering av mannens mentale helse.

Mannen vil forklare seg på rettens første dag, onsdag.

Aktor i saken, Anne Kristine Stoltz Wennersten, sier til TV 2 at hun ikke forventer at det vil komme fram mye nytt i ankesaken.

– Det er en ny sakkyndig vurdering som vil bli lagt fram. Ellers er bevisbildet det samme som i tingretten, forteller Wennersten.

– Jeg var ustabil

I mars i år falt dommen i saken der 26-åringen ble dømt til 13,5 års fengsel.

På første rettsdag forklarte 26-åringen fra vitneboksen om dagene forut for hytteturen.

– Jeg var følelsesmessig ustabil. Jeg kunne begynne å gråte for ingenting, og jeg klarte ikke å stoppe, sa 26-åringen da.

Forut for knivstikkingen hadde kjæresteparet en diskusjon, forklarte 26-åringen. I alkoholpåvirket tilstand kjørte han seg en tur, før han kom tilbake til hytta.

– Da jeg kom tilbake, satt Alexandra på senga. Hun lurte på hva jeg drev med. Jeg kunne se at hun gråt. Hun sa at hun ikke orket dette her mer. Da satt jeg meg på en stol på soverommet og holdt hendene over hodet, forklarte den tiltalte.

Så skjedde det fatale, som den tiltalte hele tiden har hevdet at han ikke husker noe fra. Han erkjenner likevel at han drepte samboeren. Alexandra ble påført 21 knivstikk og døde av skadene.

Kjørte på en fjellvegg

Deretter satt mannen seg i bilen, og kjørte fra hytta. Senere på kvelden krasjer han i en fjellvegg.

Det viste seg at han hadde vært påvirket av alkohol da han tok av seg setebeltet, tråkket gassen i bånn, lukket øynene og kjørte over i motgående kjørebane.

Bilisten som kom imot, klarte så vidt å svinge unna. Ingen ble skadd, men 26-åringen satt fastklemt etter kollisjonen.

Da nødetatene kom til stedet for å hjelpe til, fortalte mannen at han hadde drept samboeren sin på ei hytte på Sørbølfjellet i Flå.

«Målbevisst og brutal»

I hovedforhandlingen i tingretten erkjente samboeren at det var han som begikk drapet. Aktor la ned påstand om 13 års fengsel, samt at han måtte betale til sammen 400.000 kroner til Alexandras foreldre.

Nå er 26-åringen dømt til fengsel i 13,5 år – et halvt år strengere enn aktors påstand. Han må også betale erstatning til Alexandras foreldre.

«Drapshandlingen bærer preg av å være målbevisst og brutal, og den ble gjennomført på en smertefull måte og over noe tid mens hun gjorde motstand», heter det i dommen.

Nå vil forsvaret ha en ny sakkyndig vurdering. Det er satt​ av tre dager til å behandle ankesaken.