Oslo  20181011.
Johannes Høsflot Klæbo under lansering av VM-genseren.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Oslo 20181011. Johannes Høsflot Klæbo under lansering av VM-genseren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Meek, Tore

Se opp for disse unggutta, Johannes!

Til vinteren kan Johannes Klæbo få følge av flere jevngamle løpere i verdenscupen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag satte U23-verdensmester Erik Valnes selveste Aleksandr Bolsjunov på plass, da en rekke toppløpere startet sesongen med klassisk sprint i Olos, Finland. Disse to var i egen klasse gjennom både prologen og heatene, og Valnes viste med dette at han har fortsatt utviklingen fra i fjor.

I fjor ble unggutten fra Sørreisa U23-verdensmester i motsatt teknikk i sveisiske Goms. Med seg på pallen fikk han da følge av jevngamle Jan Thomas Jenssen og ett år eldre Even Northug.

Disse tre er langt fra de eneste norske unggutta både Klæbo og andre bør følge ekstra godt med i vinter!

Overskygges av Klæbo & Co.

Det har seg nemlig sånn at de vanvittige prestasjonene til 96-modellene Johannes Høsflot Klæbo, Alexandr Bolsjunov, Denis Spitsov og ett år eldre Aleksej Tsjervotkin nærmest har overskygget de fantastiske resultatene til de norske gutta født i -95 og -96.

Verdenscupvinner Klæbo har selvsagt tatt det aller meste av oppmerksomheten, særlig etter sine tre OL-gull. Til vinteren spørs det imidlertid om ikke folk flest også vil få øynene opp for gutta trønderen kjempet hardt mot i kampen om NM-gullene i juniorklassen her hjemme i Norge.

Sjekk denne lista

Nå heter noen av de tøffeste konkurrentene til Klæbo Ustjugov, Bolsjunov, Sundby, Cologna, Pellegrino, Krüger og Harvey, men se bare på denne lista over tidligere konkurrenter i juniorklassen som nå står i kø for å slå gjennom på øverste nivå:

  • Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF, født 1996: Sørreisa-gutten Valnes ble U23-verdensmester i skøytesprint i fjor og tok en andreplass i Skandinavisk Cup i Granåsen bak sprintlandslagets Sindre Bjørnestad Skar. I verdenscup var det 22. plassen i Dresden som var beste resultat.

  • Mattis Stenshagen, Follebu Skiklubb, født 1996: Gausdølen tok gull på 15 km klassisk i U23-VM og imponerte stort da han ble nummer 7 i verdenscupen i Planica rett før OL. Det ble også seiere i både norgescup og Skandinavisk Cup. I NM ble han nummer 4 i klassisk sprint og 5 på tremila. I juniorklassen var det nok Stenshagen som ga Klæbo mest juling.

  • Jan Thomas Jenssen, Hommelvik IL, født 1996: Trønderen imponerte særlig i starten av fjorårssesongen, med 3. plass på 15 kilometer skøyting på Beitostølen og to pallplasser i Skandinavisk Cup i Vuokatti. I U23-VM ble det sølv bak Erik Valnes på sprinten, før han avsluttet Skandinavisk Cup med tredjeplass bak Valnes og Skar på sprinten i Granåsen.

  • Even Northug, Strindheim IL, født 1995: Yngstebror Northug tok «bare» bronse på sprinten i U23-VM og var på pallen i norgescupen, men i verdenscup var det Even som var den soleklart sterkeste i familien i vinter. Der ble det finaleplass i Dresden, 8. plass på Lillehammer og 14. plass i prøve-VM i Seefeld. Enn så lenge ser det ut til at Even er Northug-familiens beste kort med tanke på en VM-plass.

  • Fredrik Riseth, Byåsen IL, født 1995: Den tidligere vinneren av både junior- og U23-VM i klassisk sprint, viste tidvis i fjor at han har skumle hensikter. Det ble pallplass i både NM og flere norgescuprenn i sprint. I verdenscup ble det 7. plass i Drammen, 11. plass i Dresden og 17. plass på Lillehammer. I fjorårssesongen var Riseth en av dem som utfordret Klæbo aller mest i prologene.

  • Ole Jørgen Bruvoll, Lierne IL, født 1995: Frode Estils sambygding stakk av med bronsemedalje på 30 km fellesstart med skibytte i U23-VM, som ble vunnet av Denis Spitsov. I Skandinavisk Cup, norgescup og under åpninga på Beitostølen ble det også en rekke topp 10-plasseringer.

Jeg glemmer selvsagt ikke løpere som Eirik Sverdrup Augdal, Joachim Aurland, Gaute Kvåle og Erland Kvisle, for å nevne noen.

Du skal ikke se bort ifra å se enda flere gamle konkurrenter i verdenscupen til vinteren, Klæbo!​