Lover revolusjon med det nye, superraske nettet

Neste år er det ventet nye 5G-klare smarttelefoner. Og 5G - minst ti ganger raskere enn dagens 4G-nett - kan bli innført i Norge mot slutten av 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken gikk startskuddet for Telenors testpilot av den neste generasjonen netthastighet, 5G. Kongsberg er prøveby: Der kjører nå en førerløs buss rundt i gatene, og fem familier er koblet til 5G-nett.

En av de som nå er koblet til det nye superraske nettet hjemme, er Steffen Ruud. Han prøvde torsdag smart-TV-en på 5G - med besøk av Telenors konsernsjef Sigve Brekke i stua.

– Jeg har merket at det er like bra bildekvalitet som når jeg bruker vanlig trådløst fiberbredbånd. Det er også vesentlig skarpere bilde med 5G enn når jeg bruker 4G på hytta, forteller Ruud.

Medisinske muligheter

Ifølge Telenor vil 5G trolig bli tatt i bruk for alvor flere steder i landet mot slutten av 2020. 5G er minst ti ganger raskere enn 4G-nettet vi har i dag, og gir store nye muligheter. På mange områder blir det en teknologisk revolusjon, mener Telenor-sjefen:

– Det ene er at det er mye, mye raskere enn 4G-nettet, sier Sigve Brekke til TV 2.

– Det andre er at det er ingen forsinkelse i nettet, og det er veldig viktig når du skal bruke nett for førerløse busser og biler, eller man skal fjernoperere, sier Brekke.

Og nettopp de medisinske mulighetene ved 5G er enorme, ifølge overlege og barnekardiolog Henrik Brun ved Rikshospitalet.

Da 5G-piloten i Kongsberg ble lansert torsdag, viste han hvordan en lege et sted kan stille eksakt diagnose på en pasient et annet sted i landet.

– Norge er jo et langstrakt land, så det å flytte på både leger og pasienter kan ta veldig lang tid. Å kunne rigge til et system på noen minutter langt borte, få diagnostisering raskt på plass - det vil jo faktisk kunne redde liv, sier Brun til TV 2.

Fjernkirurgi

Med 5G kan også en kirurg i et annet land utføre operasjoner med robot i Norge.

– Når du sliter med en operasjon som i dag gjøres med robot, kan man tenke seg at man kan koble på en ekspert på et annet sykehus. Raske nettverk kan gjøre det mulig at man sitter et sted og opererer en pasient et helt annet sted, sier Henrik Brun til TV 2.

Smarttelefoner på markedet i dag er ikke laget for å tåle 5G, men bare i løpet av neste år er det ventet nye 5G-klare modeller. Disse smarttelefonene vil trolig gjøre ulike typer virtuell virkelighet langt mer tilgjengelig og vanlig i folks hverdag.

Virtuell virkelighet

– Den mest sannsynlige tjenesten vi ser i dag for en vanlig privatkunde er virtual reality, der du tar deg selv inn i en virtuell virkelighet. Det tipper jeg først vil komme innenfor spill, sier Telenor-sjef Sigve Brekke til TV 2.

Også Steffen Ruud, som nå har 5G på prøve, mener 5G og virtual reality gir store nye muligheter for å gjøre undervisning mer levende. Han er pedagog, og gir et eksempel på hvordan dette kan brukes hjemme i Kongsberg.

– Ta med deg klassen som har hver sin «device» (mobil eller nettbrett), ut i skogen, og opp i gruveåsen her - og slå på en augmented reality-app. Få en gruvearbeider til å fortelle hvordan det var var å jobbe i gruvene her. Da trenger du kapasitet og du trenger fart, og det får du med 5G-nettet, sier Ruud til TV 2.