Røkke vil bidra til å redde havet med superyacht

Kjell Inge Røkke vil bruke nesten fire milliarder kroner på båten Rev Ocean, som blir en blanding av forskningsskip og superyacht. Håpet er å lokke flere milliardærer til en dugnad for å redde livet i havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjell Inge Røkkes superyacht «Rev Ocean», med en prislapp til fire milliarder kroner, er nå under bygging ved et verft i Romania.

Deretter skal skroget fraktes til Norge, der det blir utrustet som et forskningsskip, før det går til Tyskland, der båten skal utstyres som luksusyacht.

Røkke gir tilbake

Men hva fikk Kjell Inge Røkke, Norges femte rikeste mann, til å bygge et kombinert forsknings- og ekspedisjonskip og superyacht?

– Dette startet som en drøm for Røkke, han har jo skapt sin formue fra livet i havet, og er dypt bekymret for den utviklingen vi nå ser, sier tidligere WWF Norge-sjef Nina Jensen, som nå leder Røkkes Rev Ocean-satsing.

Røkke kontaktet WWF og Nina Jensen i 2016.

– Så gikk det et år, hvor vi snakket om et nesten hver eneste dag, og jeg skjønte mer og mer hva som bodde i prosjektet.

For et år siden fikk Røkke lokket av Nina Jensen til å lede milliardærens bidrag til, og satsing på havforskning.

Forsknings-luksus

Rev Ocean vil stå ferdig om to år, og vil koste rundt fire milliarder kroner. Det umiddelbare bidrag til havforskningen er det verdifulle forskningsutstyret om bord, og verdien av fire måneders gratis forskningsbruk hvert år i tre år. På Havforskningsinstituttet i Bergen setter de pris på Kjell Inge Røkkes bidrag.

– Vi må jo se det slik at i stedet for at det er en ren yacht, så må vi også se på det som i alle fall som en mulighet at det brukes til forskning, sier direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet.

– Når man får en gave skal man være takknemlig for gaven, og det er egentlig veldig flott med folk som Røkke, som vet hva de vil, og som faktisk ønsker å gjøre det beste for andre enn seg selv, sier hun.

Frem til Rev Ocean sjøsettes i 2020 eller 2021 vil Havforskningsinstituttet og Rev Ocean diskutere hvordan båten kan benyttes av forskere fire måneder hvert år, men instituttet legger ikke skjul på at de ikke ville prioritert å bruke pengene på en så storslagen båt.

– Med så store summer kan man alltid diskutere om det hadde vært bedre med to eller tre båter, men det er opp til dem å avgjøre, sier Rogne.

– Hjelp oss milliardærer

Jensen i Rev Ocean mener forskerne får et unikt bidrag.

– Instituttene vil alltid ønske seg mer forskningstid og flere skip fordi det er et stort hav som skal dekkes, men jeg synes det er prisverdig at Røkke bygger det opp, så kan vi jo utfordre andre til å bygge flere båter.

Nina Jensen tror også at milliardærer som besøker og ser Rev Ocean vil øke bidragene til havforskningen.

– Målet mitt med den delen er at det skal bidra til å utløse filantropi for havet, nå er under en prosent av filantropiske midler i verden går til havet men det bør økes betraktelig og det tror jeg et sånt skip bidrar til, sier Nina Jensen.

– Røkke putter nå inn betydelige midler for å redde livet i havet jeg synes at nå bør milliardærer over hele verden bli inspirert og følger i hans fotspor.

Sissel Rogne i Havforskningsinstituttet håper og tror også på milliardærenes innsats for å redde livet i havet.

– Det er innflytelsesrike mennesker så når de drar i samme retning kan de gjøre en stor forskjell, for når de først snur seg så snur de seg raskt, sier Sissel Rogne.

– Men det som er viktig når det gjelder milliardærene er at forskerne bruker gavene på en fornuftig måte.