KLAR FOR FORHANDLINGER: Fredag la KrF frem sitt alternative statsbudsjett. Her med nestleder Olaug Bollestad, leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad. De har ikke det beste utgangspunktet.
KLAR FOR FORHANDLINGER: Fredag la KrF frem sitt alternative statsbudsjett. Her med nestleder Olaug Bollestad, leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad. De har ikke det beste utgangspunktet. Foto: Kallestad, Gorm

KrF starter kampen på 0-1 og med en utvist kaptein

Den interne KrF-kampen er over. Nå skal de vinne mot regjeringspartiene. Det blir heller ikke enkelt for Kjell Ingolf Ropstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotballmetaforen ble en gjenganger for KrF-leder Knut Arild Hareide i kampen om KrFs veivalg.

Han beskrev de siste årenes forhandlinger med Solberg-regjeringen som å starte en kamp på 0-2, for deretter å måtte forhandle seg frem til uavgjort.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad var uenig. Han mente de startet på 0-1 og forhandlet seg frem til å vinne 2-1.

Nå skal de igjen forhandle om statsbudsjett med Høyre, Frp og Venstre. Fredag la de frem KrFs alternative statsbudsjett, som er partiets utgangspunkt i forhandlingene. På pressekonferanse spurte jeg de to om hvordan de vurderte stillingen før forhandlingene startet. Ropstad mente fremdeles at de bare lå under med ett mål, og han hadde tro på seier.

Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig
Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig Foto: Hvard Solem/TV 2

Denne gangen sa Hareide seg enig med nestlederen. Regjeringens statsbudsjett er ikke det verste utgangspunktet, sa han.

Nei, men det er kanskje KrFs utgangspunkt som ikke er så bra.

Ikke bare starter de kampen på 0-1, men de har også en utvist kaptein.

Og halve laget ønsker egentlig ikke å spille.

I tillegg har de lagt frem et alternativt statsbudsjett som er dyrt og uten realistiske inndekninger.

De vil spare 500 millioner kroner på «kutt i konsulentbruk i staten» og 600 millioner på «ymse».

De øker noen skatter som det er helt urealistisk at regjeringspartiene skal gå med på. I realiteten overlater de til regjeringen å finne ut hvordan de skal finne penger til KrFs kostbare budsjettforslag.

Dette er grunnen til at flere av budsjettforlikene har endt med nye eller økte avgifter uten utredning, som plastposeavgiften, flypassasjeravgiften og sukkeravgiften.

Noe sånt kan skje igjen dersom KrF skal få gjennomslag for å øke barnetrygden, særlig med deres forslag om en økning på hele 3,3 milliarder kroner.

Så, har KrF egentlig et godt utgangspunkt for forhandlingene? Hvis man vil bli enige, blir man enige om statsbudsjett. Og de fire blå, borgerlige, ikke-sosialistiske, ikke-røde partiene må bli enige. De har nemlig en regjering å danne.

Ingen har interesse av at disse budsjettforhandlingene skal dra ut i tid. Eller gå til ekstraomganger.

Det største problemet i begge forhandlingene blir Fremskrittspartiet. Etter at Venstre kom inn i regjering, har flere Frp-ere begynt å bli trøtte av regjeringsdeltakelsen. De ser ikke nok konkrete Frp-resultater.

Derfor har Siv Jensen også understreket at regjeringsforhandlingene ikke bare handler om at KrF skal komme inn, men at alle fire partier skal få forhandle om sin politikk. Hun vil ha mer Frp-politikk.

KrF har uansett bundet seg til masten. Selv mener Ropstad at striden mellom det røde og blå laget i KrF gir ham en fordel, fordi det viser at det er vilje i KrF for å bytte side. Men det vil neppe fremstå sånn når de setter seg ved bordet. Ropstad har ikke en troverdig trussel om å vende Solberg ryggen og felle regjeringen.

Derfor vil det nok gå fint. Det ville nok også gått fint på rød side. Så lenge man ønsker å lykkes i forhandlinger, blir man enige.

Det blir nok noen hundre millioner til gode formål. Barnetrygden kommer til å øke, akkurat nok til at Ropstad kan smile og kalle det en seier, samtidig som Høyre kan komme med klisjeen «et godt budsjett har blitt enda bedre».

Men flere milliarder til barnetrygd og en innstramming av abortloven vil være å komme tilbake fra 0-1 og vinne med fem mål. Det klarer nok ikke lille KrF.

Budsjettforhandlingene blir som en vennskapskamp midt i uken. Forhandlingene om regjeringsplattform er cupfinalen, og den er rett om hjørnet, så da gjelder det å hvile spillerne.

Penger er bare penger. I regjering har verdier og ideologi en viktigere rolle, så det blir vanskeligere.

Men nå er det tomt for dårlige fotballmetaforer, så vi slutter her.