Her kommer burgeren flygende med drone – snart kan du få den levert slik også

På Island får du levert pizza og burger på døren med drone. Ifølge Luftfartstilsynet kan flygende pizza raskt bli en realitet her til lands også.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Island er det første landet i verden der ble tillatt å levere take away med drone.

Det siste året har burgere, pizza og sushi blitt flydd ut til sultne islendinger i Reykjavik.

Luftfartstilsynet opplyser at det ikke er noe i veien for at et selskap kan starte opp med det samme i Norge.

– Det er ingenting i vårt regelverk som forhindrer at noen kan starte med leveranse av mat med droner, sier seksjonssjef Bente Heggedal Løvold for ubemannet luftfart i Luftfarttilsynet til TV 2.

Verdens første

Det islandske leveransefirmaet Aha er verdens første selskap som tok i bruk droner til matlevering. Ved hjelp av kinesiske droner og elektronikken fra det israelske selskapet Flytrex, leveres nå både varm mat, dagligvarer og elektronikk til innbyggerne i Reykjavik.

Dronene flyger etter GPS-koordinater langs sertifiserte ruter uten trær, bygninger og andre hindringer. De siste fem månedene har de hatt rundt 500 leveranser, uten at det er blitt innrapportert noen skader.

Oppstarter og visepresident Amit Regey i Flytrex sier til TV2 at de er, så langt han vet, det eneste selskapet i verden som bruker droner til å levere mat.

– Per nå er Island eneste stedet i verden hvor vi bruker droner til matlevering, men vi jobber i disse dager med å starte opp et lignende prosjekt i Nord Carolina i USA, sier Regey.

Snart kan en slik drone komme med pizza på døren din. Foto: Flytrex
Snart kan en slik drone komme med pizza på døren din. Foto: Flytrex

Fires ned til kjøperen

Den flygende matleveringen foregår ved at man bestiller maten i en app, før kokken laster maten ombord i dronen. Deretter kan man følge leveransen via appen helt frem til hentestedet. Når man godkjenner leveransestedet senkes maten via en wire, før den returnerer.

En levering som hadde tatt 25 minutter med bil på Reykjavik, blir levert på bare fire minutter med drone.

Luftfarttilsynet opplyser at Norge ligger langt fremme både i forhold til teknologi og hvor mange som kan betjene droner, men så langt har de ikke fått inn en eneste søknad om å bruke droner til leveranse av take away.

6000 droneoperatører

– Det er mange som har tatt kontakt med oss med ideer om å bruke droner i ulike virksomheter, men så langt har vi ikke fått en eneste søknad på bordet, sier Løvold.

Det er i dag 6000 personer i Norge som er godkjent som operatører av droner, men bare 113 av disse har den høyeste godkjenningen og har da for eksempel lov å fly dronen over mennesker.

– I tillegg til høyeste godkjenning som operatør, må man selvsagt ha alle dokumenter i orden som viser at det er en trygg drone som kan fly over mennesker. Vi vil ikke ha noe av at droner eller pizzaer faller ned i hodet på folk, sier seksjonssjefen.