STOR VANNFØRING: NVE har sendt ut farevarsel grunnet heftig nedbør i helgen.
STOR VANNFØRING: NVE har sendt ut farevarsel grunnet heftig nedbør i helgen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix / Pixabay

Farevarsel! Frykter flom, jordskred og massiv nedbør

Grisevær kan skape store problemer i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ventet lokalt store nedbørsmengder i Sør-Norge lørdag og søndag.

Som TV 2 skrev torsdag kan det komme opp mot 90 milimeter nedbør i løpet av ett døgn lørdag til søndag.

Nå har meteorologisk institutt gått ut med gult farevarsel for mye regn, flom, jordskred- og flomskredfare.

Her er faren størst

Jord- og flomskredfarevarselet er utvidet til å gjelde for kommuner i Telemark, Buskerud og deler av Oppland. Faren er størst lørdag kveld og natt til søndag.

– Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. skriver NVE.

Meteorologisk institutt skriver at det lokalt kan komme 110 milimeter på 48 timer i løpet av lørdag og søndag.

Flomfarevarselet gjelder for Telemark og deler av Østlandet (se kart under). Flomfaren er størst fra søndag morgen til mandag ettermiddag.

– Mye regn vil gi økende vannføring spesielt i mindre og middels store elver og bekker. Det ventes flomvannføringer tett under oransje nivå enkelte steder heter det fra NVE.

– Det blir mye nedbør, spesielt i Telemark. Lørdag vil bli en veldig våt dag. Det blir også vått på søndagen.Totalt på 48 timer så kan det bli over 100 mm. Da kan man ikke utelate lokale oversvømmelser. Det er mye løv på bakken som kan bidra til å tette til avløp, forteller vakthavende meteorolog i StormGeo, Frode Håvik Korneliussen til TV 2.

GULT FARENIVÅ: Kartet til venstre viser hvor det er sendt ut farevarsel for flomfare. artet til høyre viser hvor jord- og flomskredfaren er størst. Foto: NVE/ Kartverket
GULT FARENIVÅ: Kartet til venstre viser hvor det er sendt ut farevarsel for flomfare. artet til høyre viser hvor jord- og flomskredfaren er størst. Foto: NVE/ Kartverket

Han oppfordrer folk til å ta en runde i takrenner og eventuelt sluk og avløp utendørs før uværet setter inn for fullt.

Les også: Triks for å rense takrennen på rekordtid

Advarer mot vindkast

Han advarer i tillegg mot svært kraftig vind i løpet av noen forblåste timer midt på dagen lørdag.

– Det kan blåse opp mot liten storm i litt uvanlige områder i tidsrommet mellom klokken 10 og 14 lørdag. Typisk i indre fjordstrøk i Rogaland og Hordaland. Det kan komme kraftige vindkast som kan komme brått på, så folk må være obs, advarer han.

Også i fjellet kan komme opp i sørøstlig liten storm. Resten av lørdagen vil man få stiv kuling langs Sørlandskysten og fjellene, og også oppover kysten nordover.

– Til tross for en del vind vind, vil det nordover bli ganske fint vær i helgen. Det blir særlig fint vær langs kysten, men i Midt-Norge skyer det til i løpet av dagen og her vil man få nedbør fra søndag. Det skyer mer til i hele Nord-Norge søndagen, fastslår meteorologen.