Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) redegjorde for sine vurderinger på Oslo rådhus fredag formiddag.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) redegjorde for sine vurderinger på Oslo rådhus fredag formiddag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Johansen: Full tillit til Inga Marte Thorkildsen etter varslingssakene

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) frikjenner skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) på alle punkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johansen har selv håndtert de tre varslene mot skolebyråden og redegjorde fredag formiddag for behandlingen på en pressekonferanse på Rådhuset.

– Undersøkelsene som er gjennomført, er svært grundige og omfattende. Jeg har ikke funnet noe som rokker ved min tillit til Thorkildsen, sier Johansen.

Johansen tok enkeltvis for seg varslene mot Thorkildsen, før han konkluderte med en vurdering av hver av dem. På alle punkter ble skolebyråden renvasket.

– Kommunen er avhengig av et godt samarbeide mellom administrasjon og ledelse. Jeg kan ikke konstatere at det i denne saken har vært noen regelbrudd, og at jeg anser dermed varslersakene som avsluttet, sier Johansen.

I en SMS sier Thorkildsen at hun er glad.

– Jeg er glad for at byrådslederen har tillit til meg. Det er godt at vi nå kan sette punktum i denne saken og se framover. Vi har så mange flotte og dyktige elever og medarbeidere i Osloskolen, og nå gleder jeg meg til å bruke all min energi på å jobbe for at skolen kan bli enda bedre for alle Oslos barn og unge. Det brenner jeg sterkt for, sier Thorkildsen.

Tre varsler

Det er kommet totalt tre varsler mot Thorkildsen.

Det første varselet kom 11. september fra flere ledere i Utdanningsetaten, der det ble varslet om Thorkildsens lederstil. Varslerne beskriver Thorkildsens oppførsel overfor ansatte som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

* Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo siden desember 2017.

* Født 2. juli 1976 i Oslo. Datter av SV-politiker og leder av Nei til EU, Heming Olaussen.

* Mellomfag i religionshistorie og statsvitenskap.

* Fylkessekretær Vestfold SU og Vestfold SV 1994–1996.

* Kvinnepolitisk leder SV 2000–2003.

* Stortingsrepresentant fra Vestfold 2001–2013.

* Nestleder i SV 2012–2015.

* Statsråd i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet 2012- 2013.

* Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo 2015–2017.

Kilde: NTB, Stortinget.no

Thorkildsen har selv uttalt at samarbeidsforholdet med etaten har vært vanskelig over lang tid, og at hun har savnet «samarbeidsvilje og lagarbeid».

Det andre varselet kom mandag 17. september og handlet om Thorkildsens uttalelser i mediene etter det første varselet. Varslerne mente uttalelsene hennes brøt med forbudet mot gjengjeldelse mot varslere.

Det tredje varselet kom 25. september og var rettet både mot Thorkildsen og byrådslederens kontor og handlet om lekkasjer fra fortrolige møter og interne dokumenter.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har selv håndtert varslingssakene mot Inga Marte Thorkildsen (SV).
Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har selv håndtert varslingssakene mot Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det siste varslet har blitt behandlet av Oslo kommunes varslingsråd. At det er byrådslederen selv som har håndtert de andre varslene, har vært kritisert av den borgerlige opposisjonen, som har krevd en uavhengig ekstern gransking.

– Informasjonsinnhentingen og sammenstillingen har tatt i alt seks uker og omfatter blant annet flere uttalelser fra Kommuneadvokaten og en rapport med sammenstilling av fakta fra kommunens internrevisjon, sa Johansen på pressekonferansen.

Konflikt med Søgnen

Flere har tolket varslene inn i en maktkamp mellom Thorkildsen og leder av utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen. Ifølge flere medier kom det første varselet mot Thorkildsen samme dag som Søgnen fikk beskjed om at hun ikke fikk fortsette som leder av etaten når hun 8. november fylte 67 år.

Raymond Johansen har bekreftet at han ba Astrid Søgnen om å gå av. Søgnen ble tilbudt en annen stilling, et tilbud hun ifølge advokaten hennes nektet å godta, ifølge byrådslederen.

Thorkildsen har siden desember 2017 vært byråd for oppvekst og kunnskap. Kort tid etter at hun tiltrådte skal samarbeidet med etatsledelsen ha blitt anstrengt. For offentligheten ble det synlig under den såkalte Malkenes-saken noen måneder senere, som endte i at byråden instruerte etaten om å styrke ytringskulturen i Oslo-skolen, skriver Aftenposten.