Det har skjedd mye på innsiden av bobilene de siste årene. Denne modellen heter Sunlight T58. Foto: Sunlight.
Det har skjedd mye på innsiden av bobilene de siste årene. Denne modellen heter Sunlight T58. Foto: Sunlight.

Rekordmange oppfyller denne drømmen

Og nå er det fastslått: Bobil er miljøvennlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede knappe to måneder før året er omme, viser statistikken at 2018 blir det beste året noensinne for bobilsalget i Norge.

Det blir dermed tredje rekordåret på rad. At interessen for "hytte på hjul" er sterkt økende, kan vi med andre ord slå grundig fast.

– Bransjetallene viser at etterspørselen har vært sterk også gjennom senhøsten. Bare i løpet av oktober ble det registrert 274 nye bobiler og 126 campingvogner her i landet, sier Bengt Heggertveit, konsernsjef i forhandlerkjeden Ferda.

Sjekk denne bobil-luksusen

Nesten 4.000

Så langt i år ligger totalsalget av bobiler på 3.933 enheter, mens det i hele 2017 ble registrert 3630.

Antall nye campingvogner i årets ti første måneder er 2.685, som er omtrent på linje med fjoråret.

Nå foreligger det også et eget klimaregnskap for bobiler. I disse miljøfokus-tider var det vel ikke noe annet å vente. Og her får de som vurderer bobil et nytt argument å ta med seg. Det viser seg nemlig at bobil er mer miljøvennlig enn både sydentur, storbyreiser og ferie langs den norske kysten med motorbåt.

- Denne campingvogna er best i utmarka!

Etterspørselen etter bobiler har holdt seg godt oppe gjennom senhøsten. Salget har allerede passert helårstallene for 2017. (Foto: Jon-Petter Thorsen/Aptum)
Etterspørselen etter bobiler har holdt seg godt oppe gjennom senhøsten. Salget har allerede passert helårstallene for 2017. (Foto: Jon-Petter Thorsen/Aptum)

Tror på fortsatt økning

– Med økt bevissthet om betydningen av miljøvennlig atferd, vil slike funn trolig bidra til å styrke interessen for moderne camping ytterligere, mener Ferda-sjefen.

Det er Østfoldforskning som har utarbeidet klimaregnskapet knyttet til bruk av bobil, på oppdrag fra Norges Caravanbransjeforbund (NCB).

– Det er viktig at vi nå har fått en slik miljørapport. Den viser naturlig nok at bobilen forurenser når den vurderes som et kjøretøy, men som et ferie- og fritidskonsept blir den samlet sett mye mer klimavennlig enn mange alternativer, sier Geir Holm, generalsekretær i NCB.

Er dette den smarteste bobilen?

Flyreisen drar opp

Østfoldforskning har beregnet klimagassutslipp fra en rekke ulike ferieformer, og tatt hensyn til transport, overnatting, mat og aktiviteter knyttet til ulike ferieformer.

Beregningene er basert på vanene til bobilenes største brukergruppe, som er par i 60-årene.

– Fasit viser at en ukes bobilferie gir utslipp på rett i underkant av 300 kg CO2 per person. Det er betydelig mindre enn en typisk storbyferie, der flyreisen og utslipp knyttet til energibruk på hotellene drar opp, sier Holm.

Broom forsøkte å sette verdensrekord i bobil!

Cruiseferie "versting"

I rapporten slås det fast at cruiseferier gir suverent høyest klimautslipp, med charterturer til Syden på andreplass. En bobilferie har litt større klimagassutslipp enn hytteferie ved sjøen, men mindre enn en ferie i motorbåt.

– Bobilen er ikke først og fremst et transportmiddel, men representerer en egen feriekategori som samlet sett har en moderat klimaeffekt og kan nytes med god samvittighet, sier Geir Holm.

Når du vil skille deg ut på campingplassen

VW har en skikkelig kul bobil på gang. Se video under: