Beskylder Det hvite hus for å ha delt manipulert video

Videoredigeringsekspert mener det er åpenbart at videoen, som skal vise at en CNN-journalist legger hånd på en praktikant under en pressekonferanse med Donald Trump, er manipulert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en pressekonferanse onsdag havnet USAs president Donald Trump i munnhuggeri med CNN-reporter Jim Acosta, i en seanse som timer etter førte til at journalisten fikk sitt pressepass inndratt av Secret Service.

Pressetalsperson ved Det hvite hus, Sarah Sanders, har anklaget Acosta for å legge hånd på en kvinnelig praktikant da hun prøvde å ta fra han mikrofonen sin.

Onsdag kveld la Sanders ut en video av episoden på Twitter, en video som har fått mange til å reagere. Den ser ut til å være manipulert for å få Acosta til å virke aggressiv mot praktikanten, ifølge eksperter.

– Så flere avvik

Videoredigeringsekspert Abba Shapiro er blant dem som peker på at videoen er manipulert. Han har analysert originalopptaket og videoen Sanders delte bilde for bilde på oppdrag fra nyhetsbyrået AP.

– Jeg så flere avvik med en gang. Det første som slo med at det ikke var noe lyd. Når en skal endre farten på en video, noe jeg har trodd har skjedd her, er det lettere å skjule det uten lyd.

Han peker også på hvor utydelig praktikanten er i noen bilder.

– Det indikerer at videoen er satt ned i fart.

– Kan kontrollere hva seer føler

Dette skal være gjort for at den totale spilletiden på den manipulerte videoen skulle være lik som originalen. I sekvensen der Det hvite hus anklager Acosta for å legge hånd på praktikanten er bilder fjernet, ifølge Shapiro.

– Det får handlingen til å virke mer aggressiv, sier han.

– I videoredigering kan du kontrollere hva seeren føler. Jeg tror videoen ble sakket ned kun for å kunne økes i fart senere, for å få han til å virke mer aggressiv enn han faktisk var. Han snudde seg bare. Men som i film og tv, blir ting mer aggressivt når det går raskere, følger han opp.

Pressefotografene ved Det Hvite hus' fellesorganisasjon reagerer kraftig på videoen.

– Som visuelle journalister ved vi at manipulering av bilder er å manipulere virkeligheten. Det er villedende, farlig og uetisk. Å vell vitende dele manipulerte bilder er like problematisk, særlig når personen som deler dem representerer landets høyeste embede, med stor påvirkningskraft over offentligheten, sier leder Whitney Shefte i organisasjonen.

Pressetalskvinne Sanders har ikke bekreftet hvor hun har hentet videoen. Ifølge Washington Post kan den stamme fra nettstedet Infowars.