VIL VERNE MUELLER: Store folkemengder har samlet seg for å demonstrere sparkingen av justisminister Jeff Sessions i USA, noe flere frykter kan videre skade spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning. Her fra Times Square i New York.
VIL VERNE MUELLER: Store folkemengder har samlet seg for å demonstrere sparkingen av justisminister Jeff Sessions i USA, noe flere frykter kan videre skade spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning. Her fra Times Square i New York. Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

Store protester i flere byer i USA

Store folkemengder protesterer i flere byer for å vise støtte til spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning i kjølvannet av sparkingen av justisminister Jeff Sessions.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til fredag er Times Square i New York fullstappet av demonstranter som viser sin støtte til spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning.

Det samme skjer i byer som Washington DC., Baltimore og Fargo. Ifølge The Guardian arrangerer liberale grupper i natt over 900 demonstrasjoner i hele landet.

Sparket justisminister

Tirsdag 06. november ble det arrangert mellomvalg i USA, i et valg der Demokratene vant tilbake kontrollen av Kongressen.

Dagen etter sparket president Donald Trump justisminister Jeff Sessions, noe presidenten har hintet om at han har ønsket over lengre tid.

Selv om Sessions var blant Trumps tidligste og mest lojale allierte, har presidenten vært svært misfornøyd med Sessions, som følge av at han meldte seg inhabil i spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning rundt anklagene om russisk innblanding i valget i 2016. Hadde Sessions ikke gjort dette, hadde han hatt overordnet ansvar for etterforskningen. Den jobben har frem til nå vært styrt av visejustisminister Rod Rosenstein.

– Jeg har en justisminister som aldri tok kontroll over departementet. Til og med mine fiender sier at Jeff Sessions skulle fortalt meg at han skulle melde seg inhabil, sånn at han ikke hadde fått jobben, sa Trump i et intervju i august.

Men Sessions, som har vært populær blant sine partifeller blant republikanerne, har frem til nå vært ansett som vernet. Det endret seg brått etter valget.

Skeptiker tar over jobben

Nå er det Sessions stabssjef, Matt Whitaker, som midlertidig tar over jobben, en mann som i rollen som CNN-gjest har foreslått planer om hvordan Russlandetteforskningen kan marginaliseres og svekkes ved å blant annet kutte Muellers finansiering.

Det er dette som nå har utløst de store protestene i USA.

– Det er umulig å se sparkingen av justisminister Sessions som noe annet enn et åpenbart forsøk av president Donald Trump om å svekke og avslutte Muellers etterforskning, skriver demokrat og minoritetsleder i Kongressen, Nancy Pelosi på Twitter.

Både Pelosi og demokratenes senatleder Chuck Schumer har uttalt at de ønsker at også Whitaker skal erklære seg inhabil.