Lan Marie Nguyen Berg.
Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Berg-rusten, Ole

Ubehagelig og trist å få slike kommentarer når vi deler en personlig nyhet om noe av det vakreste i livet

MDG-politikeren forteller om reaksjonen på den voldsomme hetsen i innlegg på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innlegget ble først publisert på Lan Marie Nguyen Bergs Facebook-side og er gjengitt med tillatelse.

Mange spør hvordan det går med meg, og mange sender hyggelige hilsener. Det er jeg veldig takknemlig for! Så hvordan går det? Jo, jeg har hatt en fin uke så langt. Jeg har fått vært på Aftenpostens klimakonferanse og snakket med Ola Elvestuen om klimapolitikk. Jeg har vært på Zero-konferansen og vist fram hvordan Oslo kan bli verdens første nullutslippsby. Vi har kommet videre i arbeidet med Fornebubanen, og jeg har fått åpnet en ny, supergrønn gjenbruksstasjon med elektriske traktorer!

Forrige uke fikk jeg gleden av å annonsere at Nesoddbåtene skal bli elektriske, og jeg fikk være med på å annonsere at de eldre i Sagene bydel får egne «rosa busser» som vil gi dem mye større frihet i hverdagen. Med andre ord har jeg så utrolig mye å være glad for. For dette er grunnen til at jeg ville gå inn i politikken: for å bidra til en bedre by og en litt bedre klode.

I tillegg har jeg endelig avslørt en stor hemmelighet som Eivind og jeg har ruget på siden august: at vi skal ha barn. Det er deilig å kunne snakke åpent om det, og ta imot råd og tips fra venner og kjente.

Dessverre har det også vært noen som har brukt anledningen til å komme med aggressive eller spydige kommentarer. Jeg er glad for at de aller fleste setter ned foten mot den typen oppførsel, uansett politisk standpunkt. Det er uakseptabelt uansett hvem det rammer. Og så klart er det ubehagelig og trist å få slike kommentarer når vi deler en personlig nyhet om noe av det vakreste i livet.

De som bruker hets og trusler som metode forsurer debatten for alle oss andre, og tar bort oppmerksomheten fra viktige politiske diskusjoner. Den harde tonen i kommentarfeltene og andre steder kan skremme mange fra å engasjere seg i en organisasjon eller et parti, stille på liste til valget, eller bare si sin mening.

For min egen del blir jeg også provosert fordi jeg selvfølgelig ikke har lyst til å være «hun som blir så mye hetset». Trusler og hets gjør det vanskeligere å gjøre jobben min, men jeg prøver å gjøre det til en liten del av hverdagen, og lykkes som regel med det. De fleste ukene mine er fylt med gode diskusjoner, politiske gjennomslag, mange positive tilbakemeldinger, og saklige innvendinger. Det er frustrerende når fokuset i stedet blir på hets og usaklige kommentarer.

Noe av det beste med Norge er at politikk ikke gjennomsyrer alt. Vi kan være rivende uenige, men stadig spise lunsj sammen i kantina, glede oss over hverandres små og store seiere og ha medfølelse med hverandre når vi har det tøft.

Det er en verdi vi må ta vare på. Neste år er det lokalvalg, og da håper jeg ikke at de mest høylytte og usaklige stemmene får sjansen til å dominere debatten, hverken her i Oslo eller i andre kommuner.

Tusen takk igjen for alle fine meldinger jeg har fått, både fra dere som støtter politikken vår og dere som ikke gjør det. Det betyr mye.