PÅ FØRSTE RAD: Ambassadør Mohammad Hassan Habibollah Zadeh (til venstre) satt på første rad sammen med Bahareh Letnes, daværende fiskeriminister Per Sandberg og den attentatsiktede norsk-iraneren (sladdet til høyre) under feiringen av persisk nyttår.
PÅ FØRSTE RAD: Ambassadør Mohammad Hassan Habibollah Zadeh (til venstre) satt på første rad sammen med Bahareh Letnes, daværende fiskeriminister Per Sandberg og den attentatsiktede norsk-iraneren (sladdet til høyre) under feiringen av persisk nyttår. Foto: Irans ambassade

FEIRET PERSISK NYTTÅR:

Slik svarer Sandberg og Letnes på at de feiret med attentatsiktet norsk-iraner (39)

Per Sandberg og Bahareh Letnes sjekker også hvorvidt det har vært andre møtepunkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk-iraneren som er siktet for å ha planlagt et attentat i Danmark, ble torsdag varetektsfengslet i ytterligere fire uker.

Byretten i København mener det er skjellig grunn til å mistenke at 39-åringen skal ha deltatt i forberedelsen av et politisk motivert drap. I tillegg er han mistenkt for å ha bånd til iransk etterretning.

Iran mener anklagene mot 39-åringen er ledd i en sammensvergelse Israel står bak.

Den siktede norsk-iraneren skal også ha gjort flere forsøk på å opprette kontakt med Iran-kritiske organisasjoner i Norge.

– Er nå kjent med hvem personen er

I mars i år satt han på første rad sammen med Irans ambassadør, daværende fiskeriminister Per Sandberg og Bahareh Letnes da den iranske ambassaden feiret persisk nyttår i lokaler som var leid av Røde Kors.

I mars skrev Nettavisen at partifeller kritiserte Sandberg for å delta i feiringen. Torsdag fortalte NRK at bildene som ble tatt av en ansatt ved Irans ambassade, og er publisert på Telegram og iranske nettsteder, også viser den siktede 39-åringen.

TV 2 har tidligere spurt Letnes om hun kjenner personen som er siktet i Danmark, og hun svarte da at hun aldri hadde møtt ham, eller sett eller hørt navnet hans før. Torsdag kveld skriver Bahareh Letnes og Per Sandberg dette i en melding til TV 2:

– Ja, vi er blitt kjent med at personen var tilstede, sammen med mange andre, og vi er nå kjent med hvem personen er. Vi sjekker også hvorvidt det har vært andre møtepunkter. Vi har formidlet dette gjennom de riktige kanaler. Utover det har vi ingen kommentar, skriver paret i meldingen.

TV 2 har tatt kontakt med Irans ambassade for å få en kommentar til bildene og den siktede norsk-iraneren, men har ikke fått svar.

– Tok kontakt

Den siktede 39-åringen tok flere ganger kontakt med den norsk-iranske menneskerettsadvokaten Mohammad Mostafaei i Drammen.

Han presenterte seg som IT-ingeniør, og ville være med på å bygge opp en nettside om menneskerettigheter, forteller Mostafaei til TV 2.

I 2012 startet Mostafaei en hjemmeside om menneskerettigheter, i samarbeid med iranske advokater. Da tok den siktede mannen kontakt.

– Han tok kontakt for å lage en hjemmeside, inviterte meg til konserter og ville samarbeide om en asylsak, forteller den internasjonalt kjente advokaten.

Mostafaei takket imidlertid nei til alt.

– De som jobber med menneskerettigheter og politiske prosjekter, må være forsiktige, sier han.

Den siktede engasjerte seg i samarbeid mellom Norge og Iran, og har utgitt seg for å være regimekritisk. Han hadde gode muligheter til kontrakt med norske myndigheter, mener Mostafaei.

– Han snakker godt norsk. Han har to virksomheter i Norge. Den ene er en frivillig organisasjon. Den andre er et foretak. Har man to virksomheter, har man gode grunner til å ha kontakt med norske myndigheter, sier menneskerettsadvokaten til TV 2.