Mahad Mahamud tapte saken om statsborgerskap. Mannens forsvarer er Arild Humlen.
Mahad Mahamud tapte saken om statsborgerskap. Mannens forsvarer er Arild Humlen. Foto: Pedersen, Terje/NTB scanpix

– Må uttransportere Mahad til Djibouti

Mahad Mahamuds advokat Arild Humlen utfordrer den norske stat til å sende Mahad til landet de påstår han hører hjemme i, etter at han tapte saken i Borgarting lagmannsrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå sier Staten at de har bevis for at Mahad er broren til den djiboutiske borgeren Abdoulkader. Da skulle det ikke være så vanskelig å deportere ham. Så får vi se om den norske stat får det samme svaret som vi har fått, nemlig at han ikke er fra Djibouti, sier Humlen til TV 2.

Lagmannsretten konkluderte i dommen onsdag med at Mahad Mahamud har gitt uriktige opplysninger om hvem han er og hvor han kommer fra for å få innvilget oppholdstillatelse og norsk statsborgerskap.

Retten mener Mahads forklaringer om reisen til Norge og familiebakgrunn ikke er troverdig.

– Det er vanskelig å prosedere noe, når alt blir møtt med mistro. Da er tydeligvis ikke noe bevis tilstrekkelig, sier Humlen i sin første kommentar til dommen.

Utlendingsnemda (UNE) er på sin side fornøyd.

– Det er en tydelig dom, kort og konsis med en tydelig konklusjon. Retten slår fast med stor grad av sikkerhet at han er fra Djibouti, og ikke Somalia slik han selv har hevdet, sier seksjonssjef Georg Magne Rønnevig i UNE til TV 2.

Skuffet

Mahads advokat reiste selv til Djibouti for å skaffe bevis på at den påståtte broren Abdoulkader Abdi Mohamed ikke var i familie med Mahad, men dokumentene fra folkeregisteret holdt ikke for retten. Heller ikke nye vitner, som Mahads norsksomaliske tante.

«Nye beviser i ankesaken i form av framlagte dokumenter og nye vitner har bidratt til å komplisere saken, men har ikke kunnet endre lagmannsrettens endelige konklusjon», heter det i dommen.

– Jeg må si det, at vi hadde mange gode bevis, og det er skuffende at retten ikke legger noen vekt på disse, sier Humlen.

– Ingen unnskyldning

Lagmannsretten mener å kunne fastslå at det med «stor grad av sikkerhet at djiboutisk borger Aboulkader Abdi Mohamed er Mahamuds biologiske bror».

Retten viser blant annet til to billedgjennkjenningsrapporter fra Nasjonalt id-senter, som konkluderer med at Mahads bror etter all sannsynlighet er identisk med den djiboutiske mannen.

Det «framstår det også svært sannsynlig at Mahamud - i likhet med sin bror - er borger av Djibouti», mener lagmannsretten.

– Da vet norske myndigheter ifølge dommen hvem han er, hvem som er broren hans og hvilken familie han tilhører. De har ingen unnskyldning for å ikke uttransportere ham. Jeg forventer nå at de iverksetter dette, sier Humlen.

UNE anser seg nå som ferdig med saken, og viser til at Mahad har plikt til å forlate Norge.

– Hvis han fortsatt ikke reiser, som han har plikt til, er det opp til Politiets utlendingsenhet å vurdere om det eventuelt er mulig å gjennomføre en tvangsretur, sier Rønnevig.

Søppel på gata

– Det er urettferdig, det er justismord. Jeg mener det, sier Mahad til TV 2.

UNE er derimot enig i det lagmannsretten har kommet fram til.

Denne gang hadde Mahad større tro enn noen gang før på seier, på grunn av nye bevis, dokumentasjon og vitner, men slik gikk det ikke.

– Jeg er veldig, veldig skuffet. De stempler meg som en løgner. Men om jeg så hadde løyet og sagt at jeg er fra Djibouti, så ville ikke det ha hjulpet, for de vil ikke ta imot meg.

Han vet ikke hva han skal gjøre framover, fortsatt uten statsborgerskap og mulighet til inntekt i Norge.

– Jeg vil ikke være søppel på gata, sier Mahad.