Jodtabletter skal beskytte risikogruppen mot kreft i skjoldbruskkjertelen ved en eventuell atomulykke som gir utslipp av radioaktivt jod.
Jodtabletter skal beskytte risikogruppen mot kreft i skjoldbruskkjertelen ved en eventuell atomulykke som gir utslipp av radioaktivt jod. Foto: Simen Askjer

Derfor kjøper «alle» disse tablettene

Etter at jodtablettene ble reseptfrie den 1. november, har salget økt kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jodtabletter skal beskytte deg mot kreft i skjoldbruskkjertelen ved en atomlykke. Nå oppfordrer Statens strålevern folk om å ha jodtabletter hjemme.

– Hvis det skjer et utslipp av radioaktivt jod, er det fint å ha det hjemme i medisinskapet. Da kan man ta tablettene med en gang og man slipper å gå ut for å kjøpe, sier Astrid Liland, beredskapssjef i Statens strålevern.

Ikke alle trenger tabletter

Tablettene er ment for de gruppene som har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen ved en eventuell atomulykke som gir utslipp av radioaktivt jod.

– Det er spesielt viktig at barn, gravide, ammende og unge under 18 år tar disse tablettene. Det kan også i spesielle tilfeller bli gitt råd om at voksne i alderen 18 til 40 år skal ta disse tablettene, sier Liland.

Liland har forståelse for at anbefalingen kan virke skremmende for noen.

– Det er klart at folk lurer litt når man kommer med en anbefaling om å ha en slags nødproviant hjemme, som man ikke har hatt før. Det er en del av den egenberedskapen man kan ha på lik linje med mat, vann og batterier, forklarer Liland.

Stor etterspørsel

Etter at jodtablettene ble reseptfrie 1. november, har salget økt kraftig.

– På landsbasis ble det solgt 4000 pakker de første to dagene, sier apoteker Mari Fruseth Solberg.

Til tross for at ikke alle trenger disse tablettene, er det likevel mange utenfor risikogruppen som oppsøker apotekene.

– Vi opplever at det er mange over 40 år som ønsker å kjøpe disse tablettene. Da er det viktig for oss å anbefale at disse ikke trenger å ta tablettene da de ikke er i risikogruppen, sier Solberg.

NATO-øvelsen

De siste ukene har den store NATO-øvelsen, Trident Juncture, foregått på norsk jord. Statens strålevern er tydelige på at øvelsen ikke har noe med anbefalingen å gjøre.

– At det kom samtidig som øvelsen er tilfeldig, men det minner oss på viktigheten av å ha jodtabletter. Vi har mange atomubåter fra de allierte styrkene langs norskekysten i stadig hyppigere frekvens. Det er en av årsaken til at vi anbefaler jodtabletter hvis det skulle skje noe galt med en av disse fartøyene i fremtiden, sier Liland.

Tabletter på skoler og barnehager

I fjor fikk alle kommunene i Norge oppfordring fra Helsedirektoratet om å få tilsendt tabletter. Statens strålevern er glad for at de aller fleste kommunene har benyttet seg av tilbudet.

– Det er opp til hver enkelt kommune å finne ut hvordan de best kan ordne distribusjonene fra sine lokale lagre, men for noen kan det være aktuelt å ha disse tablettene på skoler og barnehager, hvor barn oppholder seg på dagtid, sier Liland.