SPINNDOKTOR: Sigbjørn Aanes ble omtalt som Erna Solbergs høyre hånd.
SPINNDOKTOR: Sigbjørn Aanes ble omtalt som Erna Solbergs høyre hånd.

Ernas spinndoktor jobber fremdeles i kulissene med KrF

Men han ville gjort én ting annerledes...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sigbjørn Aanes var en av Erna Solbergs nærmeste og mest betrodde medarbeidere. Og var med i kulissene for å få KrF-landsmøtet til å lande på samarbeid med Solberg-regjeringen.

– Smart å få det til å handle om abort

Aanes begynte i fjor høst som partner i PR-byrået First House etter å ha jobbet han så nært på statsministeren at han ble kalt hennes høyre hånd - og spinndoktor.

– Mye av det det handler om er å spinne. Ikke fysisk, men det handler om å få ordet til å gå rundt. Du jobber med å få saker ut fra de synsvinklene og narrativene du ønsker. Også prøver du å få det til å gå rundt i et offentlige ordskiftet. Eller hvis det er negative saker, kan du få satt i gang andre saker som få større oppmerksomhet, sier han.

Denne uken er han gjest i programmet «SNAKK med Linn Wiik» på TV 2 Nyhetskanalen. Der forteller han at fortsatt snakker mye med både Solberg og andre i partiet.

– Hvis du hadde jobbet for Erna Solberg nå før KrF skulle velge side, hva slags råd hadde du gitt henne for å få tippet landsmøtet til blå side?

– De har gjort mye riktig. Her var det viktig å få oppmerksomhet om de verdisakene som forener høyre- og venstresiden i KrF, som abort. Det var smart! For Hareide begynte jo prosessen med å si at det skulle handle om politisk gjennomslag, sier han.

Men hadde han selv hatt regien, ville han gjort én ting annerledes:

– Stortingsgruppa var tydeligvis informert, så Erna må ha over tid planlagt at hun skal si dette. Lenge før Kjell Ingolf Ropstad var ute. Men hvis man skulle regissert det perfekt, så kunne egentlig Ropstad sitt utspill ha levd mye lenger før det kom svar. Da kunne du fått i gang debatten i partiet før statsministeren kom på banen.

Var med på å diskutere abortfrieriet

I det politiske miljøet er det flere som gir Aanes noe av æren for å vippe KrF-landsmøtet til blå side ved å i kulissene få Høyre til å åpne for å forhandle om abort.

– Nei, jeg skal ikke ta æren for alle de smarte tingene Erna gjør, Ihvertfall ikke nå lenger, ler han.

– Men hadde du en finger med i spillet?

– Det var ihvertfall ikke min idé. men at jeg har diskutert det med dem, spesielt i etterkant, når dette kom opp. Det har jeg gjort, ja. Jeg sa at jeg trodde det var riktig å få oppmerksomhet rundt politikk og verdisaker, sier han.

– Er det Erna som ringer deg da, eller hvordan foregår det?

– Nei, det er ikke nødvendigvis sånn at jeg snakker med Erna direkte. Det er mange i partiet jeg snakker med. Som enten jobber rundt henne eller som kanskje ikke jobber med henne i det hele tatt. Det kan være i Stortingsgruppa, for eksempel, eller andre. I denne prosessen har jeg snakket med både Frp-ere, folk fra Venstre og KrF. Men nok mest med Høyre-folk.

Aanes sier også at han mener Solberg visste at abortspørsmålet ville komme opp hvis hun skulle i regjeringsforhandlinger med KrF, og at hun derfor like gjerne kunne ta det opp nå.

– Jeg får nok innimellom mer ære enn jeg fortjener, for den beste politikeren og strategen i Høyre er Erna selv. Og Erna husker hvordan vi stod i reservasjonsrettdebatten i 2014. Da sa jeg til dere journalister at det Erna står i nå på vegne at KrF, for hun stod jo nesten i det alene, det kommer KrF-velgerne til å huske. At hun tør å stå opp og har respekt også for deres verdier. Men utfordringen for Høyre nå er jo at det nærmest blir fremstilt som om dette er Høyres egne forslag, når de jo er KrF sin politikk, sier han.

Hareide ba om råd

Aanes forteller at det hender politikere fra andre partier enn Høyre ber han om råd.

– Ja, det skjer jo. Bare noen dager før valget i fjor ringte Knut Arild Hareide meg. Jeg har kjempegodt forhold til han. Da var han litt frustrert over måten han kom ut i media på. Han mente selv at han var tydelig på at en stemme til KrF var en stemme til Erna som statsminister. Da spurte han om råd for han følte at mnedie karakteriserte han som vinglete i det spørsmålet og han ville være tydeligere, sier han.

Derfor ble han overrasket da Hareide kunngjorde at han ville samarbeide med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

– For meg var det jo litt overraskende at tydelig gikk mot Arbeiderpartiet bare ett år etter at han hadde ringt om spurt om råd om hvordan han kunne være tydeligere på at en stemme til KrF var en stemme til Erna, sier han.

Har han ringt deg nå i høst?

– Nei, det har han ikke gjort. Og jeg ville gitt han et annet råd enn det han har gjort nå. Jeg er litt overrasket over at han sender landet ut i en ustabil politisk situasjon på grunn av en identitetskrise internt hos seg selv. Hvis jeg hadde vært han ville jeg koblet det opp mot en sak. Det kommer alltid saker som er vanskelige. Hvis du har en sak kan du ihvertfall forklare velgerne hvorfor du gjør som du gjør. Nå kom det ut av det blå og det tror jeg ikke var smart, sier han.